Yaz sıcaklarında klima açmak yakıt tüketimini yükseltir mi?

0
210
Yaz aylarında bunaltan sıcaklarda serinlemek için otomobillerde genelde iki seçenek mevcuttur. Camları açmak veya klimayı açmak. Bir çok sürücü klima açmanın yakıt tüketimini yükselteceğini düşünür. Ancak bu düşünce tamamen yapılan hıza, dış sıcaklığa, kullandığımız aracın tipine ve durumuna göre değişmektedir. 

    • 70km üzerindeki hızlarda klima kullanmak cam açmaya göre daha ekonomiktir. Klima yakıt tüketimini 70km üzerinde %10 civarında yükseltirken cam açmak yaklaşık %20 yükseltir. Cam açmak aracın aerodinamiğini bozacağı için daha fazla tüketime neden olur. Bunu aracın içerisine giren rahatsız edici rüzgar şiddetinin ve rüzgar sesi seviyesinin artmasından da anlayabiliriz. 
    • 70km altında hızlarda serinlemek için cam açmak klima açmaya göre daha ekonomiktir. Özellikle dur kalkın sık olduğu şehir trafiğinde klima kullanmak yakıt tüketimini %20 değerinden daha fazla yükseltebilir.
    • Büyük boy sedan araçlar ve SUV araçlar için 70km kuralı daha keskin olabilir.Özellikle ağır ve sürtünme yüzeyi fazla olan SUV araçlarda yüksek hızlarda cam açmak veya sıkışık trafikte klima ile yol almak yakıt tüketimini tahmin edilenden daha fazla etkileyebilir.
    • Uzun süre ısınmış bir aracı rölantide klima ile soğutmaya çalışmak hem motoru yorar hem de yakıt tüketimini ciddi oranda yükseltir. Yapılması gereken aracın camlarını tamamen açmak, klimayı iç dolaşım konumuna ve maksimum seviyeye getirmek ve bir an önce yola koyulmaktır. Araç içerisine girecek taze hava sıcak havayı tahliye eder ve klimaya gereksiz yük binmekten kurtarır. Sıcak hava tahliye olduktan sonra camlar kapatılmalı, klima dışarıdan hava alacak konuma getirilmeli ve klimanın üfleme düzeyi düşürülmelidir. 
    • Otomatik klimalar manuel klimalara göre sabit bir sıcaklığa ayarlanabildikleri için daha verimli bir çalışma karakterine sahiptirler. Klimayı tam güç çalıştırmak da yakıt tüketimini yükseltir. 
    • Aracınızdaki polen filtresi eskimiş veya toz ile dolmuş ise klima performansınızı olumsuz yönde etkiler. Rahat hava sirkülasyonu yapamayan bir filtre nedeniyle klima verimli çalışamaz bu da aracın yakıt tüketimi yükseltir.