Lada Vesta’nın uzun versiyonu tanıtıldı

0
664
Lada’nın merakla beklenen Vesta modeli Rusya’da tanıtılmasına rağmen ülkemize bir türlü gelmek bilmedi ancak uzatılmış aks aralığına sahip versiyonu hem sınırlı sayıda hem de bir nevi deney amaçlı Vesta Signature adıyla Rusya’da görücüye çıktı. 

Aks aralığının 250mm arttırılmasıyla Vesta’nın arka koltuk sırasında E Segmenti (Ör:Mercedes E Sınıfı) araçlarda karşılaştığımız diz mesafesi elde edildiğini açıkça anlaşılıyor. Aslında mevcut bir modelin uzatılması uygulamasına en fazla Çin’de rastlıyoruz. D Segmenti’nde bulunan Mercedes C Sınıfı, Audi A4 ve BMW 3 Serisi gibi modellerin bile “Long” yani uzun versiyonları bulunuyor. Ülkemize de 2 yıl önce BMW 5.20i modelinin uzun bir versiyonu Çin’den ithal edilmişti ancak yüksek fiyatı ve 2.0lt hacmindeki benzinli motoru nedeniyle satış rakamları düşük seviyelerde kalmıştı.

Diğer taraftan 4410mm uzunluğa 1764mm genişliğe ve 2635mm aks aralığına sahip olan normal Lada Vesta modeli için C Segmenti sedan denilebilir. Bu nedenle bu sınıfta bir araç için uzatılmış versiyon sunulması oldukça sıra dışı bir durum olarak dikkat çekiyor. Ayrıca arka koltuk sırasında 2 kişinin rahat bir şekilde oturabileceği şekilde ayrık tasarlanan ve koltukların aralarında da koltuk ısıtma ve bardaklık gibi donanımların bulunduğu sabit kol dayama konsolu oldukça heybetli bir görünüme sahip.Çift renkli deri kaplamalar da arka sıradaki lüks ve algısını arttırıyor. 

Ancak bir aracı lüks hale getiren sadece diz mesafesi ve geniş koltuklar değildir. Süspansiyon konforu, araç içi gürültü seviyesi ve kullanılan malzemelerin kalitesi de en az bu iki özellik kadar önemlidir. Hatta kullanılan güçlü ve bol silindirli motorların az titreşim üretmesi bile lüks seviyesini etkiler. Vesta Signature’da ise Lada’nın hali hazırda elinde bulunan en güçlü motor olan 1.8 litre atmosferik-benzinli 122hp ünite ve otomatik şanzıman bulunacağı tahmin ediliyor. 
Bu model için deneysel denemesinin nedeni ise şu anda sadece 10 adet örneğin üretilmesinden kaynaklanıyor. Şimdilik seri üretime geçmeyecek olan Vesta Signature’ın üretilen modellerinin ise Lada’nın üst düzel yöneticilerinin hizmetine verileceği belirtiliyor. Bu sayede aracın günlük kullanıma uygunluğu, konforu ve böyle bir araca ihtiyaç olup olmadığı gerçek kullanım şartlarında daha yakından anlaşılabilecek.