Peugeot 308 GTi fiyatı açıklandı

0
781
Peugeot’un geçmişten günümüze kadar uzanan GTi geleneğinin en kuvvetli motora sahip ve en son üyesi olan 308 GTi ülkemizde satılmaya başlandı. Yaklaşık 1 yıl önce tanıtılmış olmasına rağmen modelin satışına başlanması oldukça uzun bir zaman aldı.

Daha önce gösteri amaçlı bir konsept model hazırlanmış ve bu model 308 R Hybrid olarak adlandırılmıştı. 308 motoruna sahip olan bu modelde ayrıca 2 adet elektrikli motor bulunuyordu ve bu sayede toplam güç 500ps’e ulaşıyordu.  Diğer taraftan 308 GTi Avrupa’da satışa sunulduğu zaman oldukça etkili bir reklam filmi çekilmişti ve Amerikan Muscle araçlar ile mukayese edilmişti. Bu reklam filmine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 
Görünüm olarak çok da abartı gövde detayları bulunmayan model başarılı ve sade bir şekilde modifiye edilmiş 308 modeli gibi görünüyor diyebiliriz. 19 inch çapında jantlar ve aracın arka tamponunda bulunan difüzör ile geniş çaplı egzoz boruları ise aracın güçlü bir model olduğunu vurgulayan en belirgin detaylar arasında yer alıyor. Ayrıca aracın çeşitli yerlerinde buluna GTi amblemleri kaputunun altında ne olduğunu açık bir şekilde vurguluyor. 
Aracın içinde ise performansı vurgulayan öğelerin çok daha fazla olması dikkat çekiyor. Direksiyon, vites topuzu ve kokpiti kaplayan derinin dikişlerinde kırmızı renk seçilirken göstergeler de kırmızı renk ağırlıklı olarak dikkat çekiyor. Mükemmel bir görünüme sahip olan spor koltuklar da aynı şekilde yoğun bir şekilde kırımızı dikişlere sahip. Ayrıca aracın içinde çeşitli yerlerinde kullanılan krom kaplamalar da sportif görünümü pekiştiriyor. Kırmızı, krom ve siyah uyumu sayesinde bize göre aracın iç kısmı dışına göre çok daha sportif ve çekici görünüyor. 
308 GTi modelinde kullanılan motor ise kendi sınıfında en yüksek güç/hacim oranına sahip olmasıyla öne çıkıyor. 1.6lt turbo-benzin motor 272ps güce ve 330nm torka sahip. Bu sayede güç/hacim oranı 170ps/lt ve bu da onu 1.600cc ve altı motorlarda lider yapıyor. Bu motorun 1 ps eksik güce sahip olan versiyonu daha önce Peugeot RCZ-R modelinde kullanılmıştı. Başarılı güç ve tork değerleri sayesinde 308 GTi 0-100km hızlanmasını 6 saniyede tamamlarken 250km/saat (sınırlandırılmış) hıza çıkabiliyor. Motor gücünü ön tekerleklere 6 ileri manuel şanzıman ile aktaran modelde viraj kabiliyetini arttırabilmek için Torsen sınırlı kaymalı diferansiyel sistemi de kullanılmış.
Bu harika performans verilerine rağmen yakıt tüketimi değerleri de oldukça başarılı. Şehir içinde 8.1lt/100km, şehir dışında 4.9lt/100km ve ortalama olarak da 100km’de 6.0lt tüketime sahip olan model yüksek performansı düşük yakıt tüketimi ile başarılı bir şekilde harmanlayabiliyor. 
1.6lt motoru sayesinde %45 ÖTV dilimine dahil olan model 139.000TL başlangıç fiyatıyla satışa sunuldu. Bu fiyat bu derece yüksek bir performansa sahip özel bir model için gayet makul olmasıyla öne çıkıyor. Benzer güce sahip rakiplerinin büyük bir çoğunluğu 2.0lt motorlara sahip olduğu için fiyatları 200.000TL’ye yakın. Bu da Peugeot 308 GTi modelini ideal bir seçenek haline getiriyor diyebiliriz. Ayrıca senelik vergisinin de (MTV) 1.2lt-1.6lt kategorisinde olması büyük avantaj sağlıyor.