Tesla Model 3 elektrikli araç geleceğini nasıl değiştirdi?

0
213
Tesla Motors 2003 yılında kuruldu ve seri üretim ilk aracı 2 kişilik Tesla Roadster modelini 2006 yılında satışa sundu. Bu model oldukça kısıtlı bir kitleye hitap ediyordu ve hala farklı versiyonları da üretiliyor. Şu anda 3 farklı kasa tipi ile satışta olan marka yakın bir zaman önce çok önemli bir araç olan ve elektrikli otomobillerin gidişatını belirleyecek Model 3’ü tanıtmıştı ve büyük ilgi çekmişti. 

Diğer taraftan marka 2008 yılında boyutları ile BMW 7 Serisi ve Mercedes S Sınıfı gibi modellerin yer aldığı F Segmenti’ndeki Model S’i tanıtmıştı. Bu model geniş iç hacmi ve 500km’ye yakın menzili ile oldukça önemli bir modeldi ve markaya tam anlamıyla bir zıplama yaptırmıştı. Lüks sınıf pahalı bir model olmasına rağmen insanlar tam elektrikli bu araca çok büyük ilgi gösterdi. 2014 yılında ise Tesla, SUV modeli Tesla Model X’i tanıttı. Bu araç da aynı şekilde çok büyük ilgi gördü ve maksimum hızı en yüksek olması nedeniyle en hızlı SUV seçilen Bentley Bentayga modelini 0-100km hızlanmada rahatlıkla geçti. Dolayısı ile Model X en seri SUV unvanını elde etmiş oldu.

Alfa Romeo Giulia QV fiyatı Türkiye’de ne kadar olabilir?

Yaptığı bu tanıtımlar ile adeta otomobil dünyasının Apple’ı olan Tesla, geçtiğimiz aylarda D Segmenti’nde yer alacak ve geniş kitlelere hitap edebilecek yine tam elektrikli Model 3’ü tanıtmıştı.  Piyasada şu anda ya küçük ya da büyük be lüks tam elektrikli araçlar bulunuyor be bu nedenle de müthiş ilgi çeken ve sadece ilgi ile kalmayan ayrıca 1000 Dolar depozito karşılığında on binlerce sipariş alan bu Model 3, Model S ve Model X’in aksine oldukça uygun bir fiyat ile tanıtıldı. (Biz de bu doğrultuda bir Türkiye fiyat analizi gerçekleştirmiştik. Bu analize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.)

Bu fiyat o kadar başarılı seçilmiş ki Model 3’den daha küçük ve farklı tasarımdaki premium Alman rakibi BMW i3’den %20 daha düşük bir fiyata sahip. Bu derece iyi bir fiyata, başarılı tasarıma sahip olması ve aşırı derecede ön sipariş alması nedeniyle de sadece BMW değil Mercedes ve Audi’yi de oldukça korkutmuşa benziyor. Son çıkan söylenti ve haberlere göre Mercedes BMW’nin elektrikli i markasına benzer bir şekilde marka çıkarma telaşına düştü. Bu telaşın esas nedeni ise şüphesiz BMW’nin değil Tesla Model 3’ün başarısı diye düşünüyoruz.

Yeni Mercedes E Serisi 1.6 dizel ile gelir mi?

Diğer taraftan BMW’den de önemli bir atak geliyor diyebiliriz. 2018 yılında piyasaya çıkacak olan ve BMW’nin en fazla satış yapan modeli D Segmenti 3 Serisi modelinin tam elektrikli bir versiyonunun da olacağı belirtiliyor. Bu da aynı sınıfta bulunan Tesla Model 3’ün teslimatlarının yapılmaya başlanacağı tarihe denk geliyor. Bu modelin tercih edilebilir olması için de en az Tesla 3 kadar uzun bir menzil sunması gerekiyor. BMW i3’ün 2017 yılı güncellemesinde 160km olan menzilin 190km’ye çıkacağını açıkladı. Bu da 2018 BMW 3 Serisi elektrikli modelin Tesla Model 3’ün 250km civarında olan menzilini rahatlıkla yakalanabileceğini gösteriyor.

Seat Ateca fiyatı Türkiye’de ne kadar olabilir?


Audi ise VW Grubu’na dahil olan bir marka ve grubun tam elektrikli otomobiller ile ilgili büyük planları bulunuyor. Ayrıca dizel emisyon skandalı nedeniyle büyük darbe yiyen VW bu nedenle elektrikli otomobillere hız verdi ve dizel motorların kullanımı azaltmayı planlıyor. Audi tam elektrikli olarak özel bir alt ismi de zaten belirlemiş durumda. Audi isminin ve model adının yanına E-tron ifadesini kullanan marka şimdilik hem hybrid hem de elektrikli araçları için bu şekilde bir yol alıyor. Ancak zamanla e-tron tamamen farklı bir alt marka olarak yoluna devam edebilir diye düşünüyoruz.

VW, emisyon skandalı nedeniyle hangi markalarını satmak zorunda kalabilir?

Sonuç olarak Tesla Model 3 oldukça başarılı ve uygun fiyatıyla tam elektrikli bir araç olarak ortaya çıktı ve tüm üreticileri korkuttu. Bunun sonucu olarak çalışmalarına hız veren markalar tam elektrikli araçlara artık çok daha sıcak bakmaya mecbur kaldılar. Ayrıca bunda VW dizel emisyon skandalının da payı var diye düşünüyoruz. Sadece VW Grubu için değil diğer tüm markalar artık dizel motorlara daha farklı bakıyor ve dizelin de orta vadede alternatifi hybrid ve uzun vadede de elektrikli otomobiller olarak öne çıkıyor. Tüm bu gelişmeler ve Tesla’nın atakları sonucu ise bize göre elektrikli otomobiller tahmin edilenden yaklaşık olarak 10 yıl daha erken bir şekilde yaygınlaşacak gibi görünüyor.
Tesla Model 3 Fotoğrafları