Üretimi yapılmayan 4 farklı BMW M3 modeli

0
1812
y
BMW markasının belki de en ikonik modellerinden birisi olan M3, bulunduğumuz yıl 30.yılını kutluyor ve 1986 yılından beri kesintisiz şekilde yenilenen kasa halen 5.jenerasyonu ile piyasada bulunuyor. Marka bu başarılı gidişi taçlandırmak için geçtiğimiz aylarda 30.yıla özel M3 modelini de tanıttı ve üretimi de 500 adet ile sınırlı tuttu.

Satışına başlandığı 1986 yılından beri sergilediği tasarım anlayışı, performans, yol tutuş, sürücü odaklı tasarım ve günlük kullanıma uygunluk gibi tüm kriterleri yan yana getirebilen ender modellerden birisi olan M3 modeli bu sayede oldukça sevilen ve arzu edilen otomobillerden birisi olmayı başarmıştır. Öyle ki tıpkı Ferrari modelleri gibi her kasa ayrı değere sahip olmuş ve geleceğin değerli klasikleri arasında yerini almıştır. Ayrıca her kasanın kendine özgü olan muhteşem sesleri de hayranlarının kulaklarının pasını başarılı bir şekilde almaktadır. 
Şimdi ise BMW efsane modelin 30.yılına özel daha önceden çeşitli amaçlarla tasarlanan 4 farklı konsept modelini gün yüzüne çıkartarak bir araya getirdi. Halen satışta olan F30 kasadan önceki her jenerasyon için bir farklı modelin bulunduğu listede E30 M3 pikap, E36 M3 Compact, E46 M3 Touring ve E90 M3 Pikap bulunuyor.

BMW E30 M3 Pikap
Geçtiğimiz aylarda BMW’nin pikap üretip üretmeyeceğine dair analiz yapmıştık ve bu sınıfta gerçekleşen gelişmelerin BMW’yi seri üretim olarak bir pikap modeli tanıtmaya itebileceğini gözlemlemiştik. Aslında BMW’nin ilk pikap denemesi E30 modeli ile gerçekleşti ve görevi gereği hızlı olması açısından da E30 kasa M3 modeli seçilmişti. Modelde başlangıçta 2.0lt S14 motor kullanılırken daha sonralar E30 M3 Coupe modelinde bulunan 2.3lt 4 silindir 200ps gücünde S14 motor kullanılmaya başlandı. Bu arada S14 kodlu bu motorun BMW’nin o dönemlerde Formula 1 modelinde kullandığı yarış motorunun bir türevi olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim. 
Diğer pikap versiyonun üretilmiş olmasının amacı BMW M atölyeleri arasında parça taşımaktı. Yani şov amaçlı bir model olmamıştı ve tabir-i caiz ise BMW onu katır gibi çalıştırmıştı. İşin ilginç tarafı BMW M çalışanları bu aracı tam 26 yıl kullandılar ve nihayet 4 yıl önce aracı rahat bıraktılar ve model 30.yıla özel olarak tekrar restore edilerek dinlenmeye çekildi. Aşağıdaki fotoğraflarda aracın 26 yıl çalıştıktan sonraki halini de görebilirsiniz.

BMW E30 M3 Pikap’ın restorasyon önceki hali

 

BMW E36 M3 Compact

BMW’nin daha genç ve düşük bütçeli müşterilerini düşünerek piyasaya sunduğu E36 kasa 3 Serisi Compact modeli bir türlü istenilen başarıyı yakalayamamıştı. Ön tasarımı E36 Sedan, Coupe ve Station ile aynı olsa da arka tasarımı diğer modeller kadar estetik bir görünüme sahip değildi. BMW ise model konusunda daha umutluydu ancak satışlar bir türlü istenilen düzeye gelmemişti. 
Ancak BMW’nin model ile umutlu olduğu günlerde  E36 M3 modelinin bir miktar daha güçsüz bir versiyonunu piyasaya çıkarmayı düşünüyordu. Daha güçsüz olmasına rağmen daha hafif olan bu model gerekli M performansını sağladığı gibi fiyat olarak da daha ucuz olacağı için daha fazla satış adetlerine ulaşabilirdi. Ancak Compact satışlarının istenildiği gibi gitmemesi ve aracın tasarımına olan eleştiriler BMW’yi bu modelin üretiminden soğuttu ve bu nedenle de hiçbir zaman üretilmedi. 

Bu arada prototip modelde planlandığı gibi güçsüz bir E36 M3 motoru değil bizzat S50B32 kodlu 321ps gücündeki motor kullanıldı. Ayrıca Compact kasa küçük yapıda olduğu için daha da hafifti ve toplam ağırlığı 1300kg’dı. E36 M3 Coupe’nin yaklaşık 1450kg olduğu ve 100km/saat hıza yaklaşık 5.5 saniyede çıktığı düşünülürse bu prototip araç 5.0 saniyeyi zorlardı diye düşünüyoruz.

Efsane olmuş 9 sportif BMW jantı

BMW E46 M3 Touring



BMW’nin Mercedes ile beraber en azılı rakiplerinden birisi de Audi’dir ve marka geçmiş dönemlerden beri Station Wagon kasayı kullanarak oldukça hızlı modeller yapmasıyla da ünlenmiş durumda. Bu geleneği başlatan model ise 1995 yılında satışa sunulmuş olan Audi RS2 modeliydi ve bu model SW bir kasaya sahip olmasının yanında ayrıca ilk RS modeli olmasıyla da oldukça özel bir yere sahipti. SW kasa tipinde RS geleneği günümüzde hala başarılı bir şekilde devam ediyor.



Performanslı Station; Audi RS2 Avant

Diğer taraftan efsanenin başlangıcı olan RS2 modeli üretildiği dönem itibariyle BMW’nin E36 kasasına denk gelmiş olsa da BMW’nin iştahını kabartmış olacak ki 2000 yılında üretmeye başladığı 3.jenerasyon M3 olan E46 M3’ün bu yönde bir prototipini hazırlamıştı. Modelde 3.2lt atmosferik-benzin 343ps gücünde sıralı 6 silindirli bir motor bulunuyordu.

Station araçlar Türkiye’de neden tutulmuyor?

Ancak Touring kasanın arka kapıları ile geniş çamurlukların uyumsuzluğa neden olmasıyla aracın kasasının tekrar tasarlanması gerekliliği ve bunun da etkisi ile karlılığın düşebileceği endişesinin sonucu olarak E46 M3 Touring bir prototip olmaktan öteye gidemedi. 

BMW M8 neden üretilmedi?

BMW E90 M3 Pikap

BMW’nin 1 Nisan şakaları otomobil severler arasında oldukça ünlüdür. Neredeyse her yıl geleneksel olarak yapılan bu şakalarda marka hiç umulmadık reklamlar ve bazen de farklı modeller ile karşımıza çıkar. Bu şakaların en dikkat çekici olanlarından birisi de hiç şüphesiz 2011 yılı Nisan 1 tarihi için hazırlanan E93 kasa M3 pikap modeliydi. Modelde 4.0lt atmosferik-benzin 420ps gücünde V8 silindirli bir motor bulunuyordu.
Her ne kadar kötü görünmese de gerçekten de 1 Nisan şakası olabilecek derecede üretime uzak ve ütopik bir model olduğunu iyi bilen BMW, modelin Nürburgring pistinde testlerini bile yapmıştı. Bu testler 1 Nisan tarihinden çok önce görüntülenmişti, şaka olduğu tam olarak belli değildi ve insanları gerçekten de şok etmişti. BMW önceden test ettiği ve dolaylı yoldan gösterdiği pikap modeli ile amaçladığı şok etkisini gerçekleştirerek dikkat çekmeyi başarmıştı. Kısacası bu kampanya başarılı bir gündemde kalma ve reklam operasyonu olarak hedefine ulaşmıştı. 

BMW Z18 neden üretilmedi?