6×6’ların en sonuncusu; Ford Hennessey VelociRaptor

0
1146
6×6 yani 6 tekerleğe sahip olan bir aracın 6 tekerleğinde de çekiş olduğu anlamına gelen bu ifadeyi genellikle kamyonlarda ve askeri araçlarda duymaya alışmıştık. Ancak son birkaç yıldır bazı otomobil marka ve modifiye firmaları mevcut modellere bir dingil daha ekleyerek ve aracın uzunluğunu  arttırarak 6×6 araçları piyasaya sürmeye başladılar. Ayrıca geçmişte de bu tip bazı uygulamalar bulunuyor. Bu akımın en son üyesi ise Amerikan modifiye firması Hennessey’in, Ford F150 Raptor modeline 1 aks daha ekleyerek ortaya çıkardığı VelociRaptor 6×6 modeli oldu. 

Bu akımın yaygınlaşmasına esas neden marka olarak ise Mercedes’i rahat bir şekilde gösterebiliriz. 2015 yılında Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 modeli marka tarafından tanıtıldı ve en pahalı Mercedes modelleri arasında da yerini almış oldu. Ülkemizde de örnekleri bulunan bu model genellikle petrol zengini Orta Doğu ülkelerinde ve Rusya’da alıcı buluyor. Ayrıca bazı Asya ülkelerinde de ciddi rağbet gördüğü söylenebilir. 
Mercedes AMG G63 6×6
Ardından Land Rover markasının efsane arazi aracı olan Defender Kahn Design firması tarafından benzer bir şekilde modifiye edildi ve karşımıza bu sefer Flying Huntsman 6×6 modeli çıkmıştı. Her iki modelde de araçların cüssesine ve ağırlığına yakışır güçte yüksek hacimli V8 silindir turbo motorlar bulunuyor ve görünümleri ile de Super Sport otomobillerden bile fazla dikkat çektiklerini söylemek hiç de zor olmasa gerek. Araçlar oldukça yüksek fiyatlara sahip olsa da bu furya artarak devam edecek gibi görünüyor çünkü bazı serbest çizerler bile bundan etkilendiler. Öyle ki Lamborghini’nin 2018 yılında tanıtmayı planladığı SUV modeli Urus’un bile böyle bir versiyonunu tasarlayarak kağıda dökmüşlerdi.
Land Rover Defender Flying Huntsman 6×6
Kendinden önceki örnekleri bir kenara bırakıp Hennessey VelociRaptor 6×6 modeline geçecek olursak; Bize göre şu ana kadar tasarlanan ve üretilen tüm 6×6 modelleri içerisinde en şık ve bütün bir görünüme sahip olanı VelociRaptor modeli olmasıyla öne çıkıyor. Mercedes ve Land Rover modellerinde dik ve ticari görünümlü duran ön cam VelociRaptor’da oldukça yatık ve sportif bir görünüme sahip. Ayrıca diğer iki aracın baz alındığı Mercedes G Serisi tasarımı 1970’li yıllara aitken, Land Rover Defender tasarımı 1940’lı yılların sonuna kadar uzanıyor. Her iki araç da kendine özgü ve güzel görünümlere sahip olasalar da oldukça eski bir tasarım anlayışının bir parçası olduklarını da kabul etmek gerekiyor. 
Hennessey VelociRaptor modeli ise Ford’un F150 modelini baz alıyor ve bu pikap modeli Kuzey Amerika pazarında en fazla satılan model olmasıyla öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda yenilenen F150 oldukça modern ve sportif görünümünün yanında çok da ileri teknoloji bir motor barındırıyor. Arazi odaklı Ford F150 Raptor’da kullanılan 3.5lt V6 silindir çift-turbo benzin 450ps güce ve 691nm torka sahip motor VelociRaptor modelinde de kendine yer bulmuş. Ayrıca gücü 600ps’e çıkartan bir de güç paketi seçenekler arasında sunuluyor. 
Şimdi esasmerak edilen konuya gelelim; Aracın standart haline istenen fiyat 292,661 Dolarken, Land Rover Flying Huntsman 6×6 için istenen fiyat 311,000Dolar ve Mercedes AMG G63 6×6 için istenen fiyat da tam 620.000 Dolar. Bu da Ford Hennessey VelociRaptor 6×6 modelini rakipleri arasında hem en modern, hem en şık hem de en ucuz ve ulaşılabilir 6×6 model yapıyor diye düşünüyoruz.