Emisyon savaşı IIHS-Euro NCAP testlerine mi sıçradı?

0
337
Geçtiğimiz günlerde makyajlı kasası tanıtılan, görünüm ve teknolojik olarak büyük bir değişim geçiren Ford Mustang’in Euro NCAP çarpışma testi sonuçları açıklandı. Görenleri şoka uğratabilecek derecede kötü bir sonuca imza atan model bu nedenle herkesi şaşırttı. Ancak dikkat çekici olan nokta Ford Mustang’in puanlarını önemli oranda etkileyen güvenlik donanımlarından yoksun olmasıydı.


Aynı marka ve model iki araç EuroNCAP’den nasıl 0 ve 5 yıldız alabiliyor?

Aslında bu konuda demeç veren bir Euro NCAP yetkilisi sonuçları adeta yerden yere vurdu ve Ford’u A.B.D’de sattığı Mustang’in tersine çok daha düşük güvenlik donanımları ile Avrupa’ya getirdiğini belirtti. Bu durum gerçekten de anlaşılır gibi değil çünkü Ford Mustang, Almanya gibi özel otomobilleri ile ünlü olan bir otomobil diyarında bile spor modeller arasında en fazla satılan araç konumunda bulunuyor. Bu da ister istemez insanın aklına, “Acaba Ford, Mustang’i Avrupa’da ucuz satabilmek için güvenlik donanımlarından mı tasarruf ediyor?” sorusunu getiriyor. (Yazı görsel altından devam ediyor)
Ford Mustang EuroNCAP sonucu
Bu arada yeni tanıtılan makyajlı Ford Mustang’de sunulmaya başlanan çarpışma önleme ve şerit takip yardımcıları da Ford’un bu durumu iyileştirebilmek için daha önceden hazırlandığını düşündürmüyor değil. Ancak daha önceden IIHS yani bu testleri A.B.D’de yapan kurumun sonuçları Euro NCAP ile bambaşka bir görüntüye sahipti. Kendi değerlendirmelerine göre Euro NCAP’in 5 yıldızına denk gelen bir derece elde eden Ford Mustang burada gerçekten de oldukça fazla kafa karıştırdı. IIHS test sonuçlarından anlaşıldığı gibi sadece sol ön taraftan yapılan Small Overlap testinden ortalama bir değer alan Mustang diğer tüm testlerde tam puan alarak göze girmişti. Bu arada Small Overlap testi EuroNCAP çarpışma testlerinde uygulanmıyor ve olabilecek en zor test de denilebilir. (Yazı görsel altından devam ediyor)
Ford Mustang IIHS sonucu
İşte tam da bu noktada akıllara şu geliyor; IIHS gibi çok daha katı kuralları olan bir kurumdan tam puana yakın alabilen bir araç nasıl oluyor da Euro NCAP testlerinden bu kadar düşük alabiliyor? Yukarıda da belirttiğimiz gibi Avrupa’da satılan Mustang’ler daha düşük güvenlik paketlerine sahip ve bu da ilk görselde açık bir şekilde görülebilir. %16 (Safety Assist) oranı gerçekten de çok düşük ancak yine de IIHS small overlap testinden bile çok kötü puan almayan bir aracın EuroNCAP testinden en az 3 yıldız alması beklenebilirdi. Ayrıca IIHS testi yapılan Mustang örneğinde güvenlik donanımı olarak Euro NCAP modeline göre da çok iddialı donanımlar bulunmuyordu. 
Geçmiş yıllarda IIHS BMW F30 3 Serisi’ni test etmiş ve model zorlu small overlap testinden oldukça düşük puanlar ile çıkmıştı. Öyle görünüyor ki A.B.D menşeli otomobillerin Avrupalılaşmaya başlaması ve bu doğrultuda Avrupa’da daha yaygın bir şekilde satılmaya başlanması özellikle Alman üreticilerin hiç hoşuna gitmedi. Kendi ülkelerinde bile Ford Mustang’in lider spor otomobil olmasını aslında biz bile anlamadık desek yeridir. Düşünün ki BMW, Mercedes, Audi, Porsche gibi spor otomobil üretimi de yapan premium markalar varken Ford Mustang lider olup herkesi geçebiliyor. Tabi bunda modelin şanlı geçmişi ve uygun fiyata satılması da büyük rol oynuyor denilebilir. Ayrıca geçtiğimiz yıl 2.0lt turbo motor ile A.B.D’de satışa sunulan bir diğer efsane Chevrolet Camaro’da Avrupa’ya geri dönebilir diye düşünüyoruz. İşte bu durumlar bize göre Alman üreticilerin uykusunu kaçırmaya yetiyor. Sonuçta artık A.B.D menşeli otomobil markaları da Avrupa alışkanlıklarını düşünerek model ve motor üretiyorlar. 
Diğer taraftan bir de madalyonun öteki yüzü var. Artan petrol fiyatları nedeniyle Amerikan halkı da Alman üreticilerin dizel araçlarına ciddi bir ilgi göstermeye başlamıştı. İşte bu da A.B.D’yi ciddi şekilde rahatsız etmiş olabilir. Bunun sonucu olarak da A.B.D Devleti’nin VW’in hilesini bilmesine rağmen uzunca bir süre bekleyip markaya daha fazla zarar verebilmek için emisyon soruşturmasını başlatmış gibi görünüyor. Zaten konuşulan otomobil adetlerinin aşırı olması da tüm dünyada çok büyük yankı yaratmıştı. Konuşulan hileli otomobil miktar yüz binler değil de on binler olsaydı bu derece etki yapmazdı diye düşünüyoruz. Zaten VW skandalı sonrası özellikle A.B.D’de hem VW Grubu markalarının satışlarında düşüş meydana gelmiş hem de VW A.B.D’de dizel motora sahip araç satışını durdurmuştu. 
İşte bu nedenle EuroNCAP ve IIHS’in testini yaptığı bazı araçlardaki gözle görülür sonuç farklılıkları A.B.D ve Avrupa arasında VW dizel emisyon skandalı ile başlayan soğuk savaşın yaklaşmakta olan Euro NCAP-IIHS ayağı gibi görünüyor. Ancak bu savaş iki otomobil devi ülkenin, birbirlerine olmayan bir şeyin iftirasını atarak değil oldukça teknik bir şekilde birbirlerinin açıklarını bularak gerçekleşiyor. Yani bir nevi kol kırılması ile sonuçlanabilecek bilek güreşi demek de mümkün. Ayrıca birbirleri ile iç içe geçmiş A.B.D ve Avrupalı üreticilerin (GM-Opel, Ford A.B.D – Ford Avrupa, FCA Fiat Chrysler) bu durumu ne kadar götürebileceğini de merak ediyoruz. Her zaman dediğimiz gibi, gelişmiş ülkeler arasındaki ekonomi ve pazar kaynaklı savaşlar artık sıcak değil soğuk bir şekilde ellerindeki üretim ve ekonomi silahı ile gerçekleşiyor.


Dizel emisyon skandalı Alman-Amerikan Savaşı mı başlattı?

Ford Mustang EuroNCAP çarpışma testi videosu