VW Passat B5 ve unutulmazları;1.8T ve 1.9TDI motorlar

0
6541
Otomobil markalarının bazı araçları vardır ki; onların adlarını daha da duyurarak çok daha başarılı bir konuma sıçramasını sağlarlar. Bunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz VW’in B5 kasa kodu ile 1996 yılında satılmaya başlanan D Segmenti Passat modelidir. Gerek tasarımı gerekse de motor seçenekleri ile markanın günümüzdeki popülerliğine büyük katkısı olan bu model ülkemizde de çok sevilmiş ve hala da çok sevilen bir model olmasıyla öne çıkmaktadır. 


90’ların en unutulmaz 9 sedan otomobil modeli

VW markasının 1973 yılında satışına başladığı ve 1996 yılına kadar sunduğu Passat modeli gerek tasarımı gerekse de özellikleri ile D Segmentinde çok da öne çıkan bir model değildi. Tutucu bir tasarıma ve vasat teknik özelliklere sahip olan B1,B2, B3 ve B4 kasa kodlu Passat modelleri gerekli yaşam alanına sahiplerdi ancak yine de rakiplerine karşı bir cazibe eksikliği vardı. Markanın o dönem en fazla öne çıkan modeli olan Golf, birçok kişi için çok daha cazip ve mantıklı bir araç olmasıyla öne çıkıyordu. Her ne kadar 90’lı yılların ortasında Passat B4 kasada sunulan VR6 gibi özel versiyonlar performansları ile öne çıksa da modelin günümüzdeki popülerliği ile pek de alakası yoktu.

1995 makyajlı VW Passat (B4) VR6 
1996 yılına gelindiğinde ise B5 kasa Passat modeli tanıtıldı. Bu model yerine geldiği B4 kasaya göre tamamen farklı bir tasarıma ve tekniğe sahipti. Köşeli tasarım yerine yuvarlak bir tasarım anlayışı gelmişti ve kokpiti de VW’in alışı gelmiş kokpit anlayışından tamamen farklıydı. Ayrıca kullanılan malzemeler ve işçilik de premium olarak kabul edilen Audi, BMW ve Mercedes markalarını aratmıyordu. Kısacası VW, B5 kasa Passat ile yepyeni bir tasarım anlayışına girmişti ve adeta kabuk değiştiriyordu. 
1996 VW Passat B5
Diğer taraftan B5 kasada sunulan motor seçenekleri de en az kasanın ve kokpitin kendisi kadar dikkat çekici özelliklere sahipti. Öyle ki giriş seviyesi 1.6lt 4 silindir SOHC atmosferik-benzin 102ps motordan 2.8lt V6 silindir DOHC 193ps gücündeki atmosferik benzin motoruna kadar birçok farklı seçenekler mevcuttu. Ayrıca motor seçenekleri ile beraber çok lüks ve premium modellere yaklaşan özelliklere de sahipti. Sahip olduğu 0.27 rüzgar direnç katsayısı (Cd) ise çok iyi bir değerdi ve hem araç içindeki rüzgar sesinin az olmasını hem de aracın daha yüksek hızlara çıkılabilmesini sağlıyordu.


VW Corrado; Porsche olacaktı VW oldu
Büyük ses getiren Passat B5, 2000 yılında makyajlandı ve yerine B5.5 kasa kodlu model geçti. Aracın hem ön tasarımı hem de arka tasarımı önemli oranda değişti ve yeni jant seçenekleri eklendi. Kokpit ise genel anlamda bir değişikliğe uğramadı, zaten çok da ihtiyacı yoktu. Ancak yeni direksiyon ve ek özelliklere sahip bilgi-eğlence sistemi modelin daha taze ve güncel hissedilmesine katkıda bulundu. Ayrıca oldukça ilginç bir silindir dizilimine sahip olan 4.0lt W8 DOHC 275ps gücündeki atmosferik motor Passat B5.5 kasanın kaliteli algısını daha da yükseltmişti ve 4×4 (4Motion) çekiş sistemi ile sunuluyordu.

VW Beetle tarihi ve özellikleri için tıklayınız

D Segmenti bir araçta spor modeller haricinde 8 silindirli bir motor kullanılmış olması lüks algısına da katkıda bulundu. Zaten bu motorun esas amacı da buydu ve özellikle Kuzey Amerika pazarında büyük ilgi çekti. Passat B5.5 2005 yılında yerini tamamen farklı ve oldukça büyük bir kasaya sahip olan Passat B6 modeline bıraktı. 9 yıl gibi uzun bir üretim süresince de dünya çapında başarılı satış adetleri elde etti. Ayrıca ilk jenerasyon Skoda Superb modeli de birebir Passat 5.5 kasasına ve özelliklerine sahipti ve 2001-2008 yılları arasında üretilmişti. (Konu görselin altından devam ediyor)

VW Passat B5.5 W8 4 Motion
Bize göre VW Passat B5, markanın Beetle ve Golf’den  sonra en önemli modeli olmasıyla öne çıkıyor. Üstelik dikkat edilirse Passat adı üzerine değil de kasa kodu olan B5 üzerine yoğunlaşıyoruz. Passat’ın 4.jenerasyondan 5.jenerasyona bu derece evrimleşmiş olması ise VW’in marka algısında hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir artışa neden oldu. İşte bu nedenle de Passat B5’in markanın geçmişinde ve değişiminde önemli yere sahip olan özel bir model olduğunu düşünüyoruz. 
Türkiye’de Passat B5 ve motor seçenekleri
Aslında bu yazımızın ana konusu bir takipçimizin isteği üzerine Passat B5 modelinde kullanılan 1.9lt turbo-dizel ve 1.8lt turbo-benzin motorlarıydı. Ancak biz doğrudan motorlara giriş yapmak yerine Passat B5’in önemine ve VW açısından anlamına kısa bir şekilde değinmek istedik. Ülkemizde de çok sevilen Passat B5 ve makyajlı versiyonu Passat B5.5 kasalar hala geniş bir hayran kitlesine sahip. 1996-2005 arasında üretilmiş ve neredeyse çeyrek asırlık bir model olmasına rağmen de hala ikinci elde değerini koruyor gibi görünüyor. Satıldığı döneme ve motor tipine bağlı olmak üzere Trendline-Comfortline ve Highline donanım seviyelerine sahip olan modelde özellikle Highline donanım seviyesi Alcantara koltuk döşemesi, ahşap kaplamaları ve elektronik klima sistemi ile oldukça doyurucu bir donanım seviyesi olmasıyla öne çıkıyordu. Günümüzde bakımlı ve az kilometre yapmış yüksek donanımlı örneklerinin fiyatları da şaşırtıcı bir şekilde 60.000TL’yi bulabilmektedir. 
Gelelim Passat B5 modelinin ülkemizde satılan motor seçeneklerine;
Her ne kadar ülkemizde farklı dönemlerde giriş seviyesi seçenekler olarak 1.6lt ve 1.8lt atmosferik benzin motorlar da satılmış olsa da esas dikkat çekici seçenekler şüphesiz 1.8lt turbo-benzin ve 1.9lt turbo-dizel motorlar olmuştu. Öyle ki bu aracı 2.el olarak satın alacak birçok kişi bu iki seçenek arasında sürekli gidip geliyordu. Her iki motorun da kendi yapılarına özgü başarılı performansa sahip olması nedeniyle birçok kişi tercihini doğru yapabilmek için çevresine danışıyordu. 1.8lt turbo-benzin motor iyi bir hızlanma ve yüksek son hız sunarken yüksek sayılabilecek yakıt tüketimi ile kafa karıştırıyordu. 1.9lt turbo-dizel motor ise yüksek torku sayesinde özellikle rampalarda kesintisiz bir tırmanma sağlıyordu ve çok daha az yakıt tüketiyordu. 
  • 1.8lt turbo-benzin 
Her şeyden önce 1.8lt turbo benzin motorun aslında tamamen Audi tarafından tasarlandığını belirtmeden geçmeyelim. 150ps güce ve 220nm torka sahip olan bu sıralı 4 silindirli DOHC motor birçok rakibinin aksine silindir başına 5 supaba sahipti ve toplamda da 20 adet supap barındırıyordu. Bu motor 5 ileri manuel veya 5 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile seçilebiliyordu. Ayrıca sadece VW Passat modelinde değil diğer VW, Audi, Skoda ve Seat modellerinde farklı versiyonları ve 150ps, 156ps, 163ps, 170ps, 180ps, 190ps, 210ps, 225ps ve 240ps güç seçeneklerine sahipti. 305ps güce sahip bir versiyonu da İngiltere’de yapılan Formula Palmer Audi yarışlarında kullanılmıştı. Ayrıca 1.8lt turbo motor 2009-2011 yılları arasında FIA Formula 2 Şampiyonası’nda Williams yarış arabasında da kullanılmıştı ve overboost özelliği ile 456ps güce kadar çıkabiliyordu
.

Üstte Formula 2 altta FPA 1.8T Audi motorlu yarış araçları
Satıldığı dönemde özellikle kendi sınıfında çok fazla turbo beslemeli motora sahip rakibi olmaması 1.8 turbo motoru başarılı bir noktaya getirmişti ancak yine aynı dönem turbonun yaygın olmaması ve bu nedenle bilinçsiz kullanılması nedeniyle de çok masraf çıkarabiliyordu. Bu da turbo motorun adını bir miktar kötüye çıkarmıştı. Ancak görüleceği gibi uzun bir süre ve birçok farklı araçta kullanılan 1.8lt turbo-benzin motor sadece ülkemizde değil tüm dünyada ses getirmişti ve bu sayede de oldukça itibar edilen bir otomobil yayın organı olan A.B.D kökenli Ward’s Auto’nun her yıl düzenlediği “Yılın En İyi 10 Motoru” yarışmasında 1997, 1998, 2001, 2002, 2003 yıllarında kendi kategorisinin en iyi motoru seçilmişti. Üretildiği 10 yılda almış olduğu 5 birincilik ise bu motorun dünyada ve ülkemizdeki başarısının tesadüf olmadığını açık bir şekilde gösteriyor diye düşünüyoruz. 
  • 1.9lt turbo-dizel
Aynen 1.8lt turbo motorda olduğu gibi 1.9lt turbo-dizel motorun da satıldığı dönemde çok fazla rakibi yoktu. Öyle ki özellikle 1997-2000 yılları arasında D Segmentinde genellikle BMW ve Mercedes dizel motorlar sunarken VW’in 1.9lt dizel motoru hem VW Passat hem de Audi A4 modelinde bu sınıfta kendine yer bulmuştu. Premium markalardan önemli oranda ucuz olması ve kaliteli özellikleri sayesinde de düşük yakıt tüketen ve yüksek torka sahip olan VW Passat modeline adeta hücum yaşandı. Öyle ki ikinci el ilan yayınlayan sitelere bakılırsa bu motora sahip VW Passat modelinin D Segmenti rakiplerine karşı satış anlamında ne kadar üstün olduğu görülebilir. Ülkemize 3 farklı motor seçeneği ile gelen 1.9TDI motorun özellikle makyajlı B5.5 kasada kullanılan 130ps gücündeki versiyonu Audi A4 ve Audi A6 modellerinde de kullanılmıştı ve gerek performansı gerekse de tüketimi ile oldukça beğeniliyordu. Bu arada 1.9TDI motor 1999 yılında bir başka önemli basın organı tarafından kendi kategorisinin en iyi motoru seçildiğini belirtmeden geçmeyelim. 
VW-Audi 1.8lt turbo-benzin ve 1.9 turbo-dizel motor özellikleri
VW – Audi AEB, AFN, AJM, AVF motor teknik verileri

VW Passat B5 Resimler

VW Passat B5.5 Resimler