VW, Ducati’yi neden satmak istiyor?

0
341
VW Grubu’nun başı, ürettiği 1.6lt, 2.0lt ve 3.0lt dizel motorlar ile yaklaşık 2 yıldır belada ve AB.D’de patlak veren emisyon skandalı, tüm dünyaya ciddi şekilde yayılmış durumda. Üstelik yapılan bazı çözüm uygulamalarının da işe yaramadığı veya aracın motorunda sorunlar çıkarabildiği söylentiler arasında bulunuyor. Skandalın ana vatanı A.B.D’de ise yarım milyona yakın aracın VW tarafından geri alınmaya başlandığı biliniyor. Sonuç olarak geri alımlar, resmi cezalar ve tamirat masrafları da eklendiği zaman emisyon hilesinin VW’e olan maliyet konusunda 120 milyar dolarlık bir bedelden bahsediliyor. 

Bünyesinde VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche, Lamborghini, Bugatti gibi otomobil markalarını barındıran VW Grup, ayrıca MAN ve Scania gibi ağır vasıta markaları ile motosiklet üreticisi Ducati markasının da sahibi konumunda bulunuyor. Tüm bu markaların da etkisi ile 2016 yılında Toyota’yı geçerek dünyanın en büyük otomotiv üreticisi unvanını kazanan VW’in bu başarısı emisyon skandalı nedeniyle başına gelenler düşünüldüğünde gerçekten de birçok kişiyi şaşırtmıştı. Üstelik özellikle VW markası A.B.D’de ciddi şekilde protesto edildi ve satışlarda da ciddi bir düşüş yaşamıştı. 

Güçlü bir emisyon sarsıntısı geçiren marka, bu güne kadar bunun etkilerini çok da ciddi şekilde hissetmedi ve esas bulunduğumuz ve takip eden yıllarda acısının çıkacağını tahmin etmek hiç de zor olmayacaktır. İşte bu nedenle Reuters Haber Ajansı’nda yer alan bir haber oldukça dikkatimizi çekti. VW’in, Audi – Lamborghini bünyesinde yer alan İtalyan motosiklet üreticisi Ducati’yi satışa çıkarmaya hazırlandığı belirtiliyor ve markanın tahmini bedelinin de 1 milyar doların hemen üstünde olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu bedelin VW’in emisyon yükü olan 120 milyar dolar düşünüldüğü zaman tabir-i caiz ise devede kulak kaldığını söylemek hiç de zor değil. Öyle ki VW’in şu ana kadar aldığı emisyon tedbirlerinin arasında ciddi miktarda çalışanı işten çıkarmak ve kullandığı ortak platformların yenisini tasarlamayarak 7-8 yıl daha fazla kullanmak bile bulunuyor. 
Kısacası Ducati’nin değeri bize göre VW için önemli bir şey ifade etmiyor ve emisyon konusunda da markaya kesinlikle bir çözüm getirmeyecektir. Belki de ünlü motosiklet markasının elde ettiği gelir VW yöneticilerinin istediği gibi olmadığı için de bu şekilde bir karar da alınmış olabilir. Sonuçta birçok farklı markayla uğraşmak da ek bir yük ve baş ağrısı getiriyor. Üstelik VW markalarının en küçüğü ve en az gelir getireni olduğu ihtimali de düşünülürse satmak gerçekten mantıklı olabilir.
Bu nedenle bize göre Ducati satışı emisyon ile pek de alakalı görünmüyor ve bir diğer önemli ihtimal olarak VW markasının elektrikli otomobil markası I.D. için olabilir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde onlarca farklı elektrikli otomobil tanıtmayı planlayan marka, Ducati’nin satışı ile elde edilecek 1 milyar dolar ile elektrikli otomobiller konusunda ciddi bir Ar-Ge çalışması yapabilir hatta fabrika bile kurabilir. Ducati’nin bir nevi yük ve farklı bir klasmanda olduğu da düşünülürse, bu ihtimal kulağa gayet mantıklı geliyor. Kısacası her otomobil markası için olduğu gibi VW için de elektrikli otomobiller artık birinci öncelik  diye düşünüyoruz.