Saab 9-7X; Saab’ın az bilinen, ilk ve son SUV modeli

0
1006
Geçtiğimiz dönemlerde adı yerli otomobil ile de sık sık anılan İsveçli Saab, aslında oldukça geniş bir faaliyet alanına sahip olmasıyla öne çıkan bir firma ve esas olarak havacılık sektöründeki ürünleri ile kendini duyurmuştur. 1945 yılında kurulan otomobil departmanı ise, 2012 yılında faaliyetlerini Çin ve İsveç kökenli ortakların kurduğu NEVS (National Electric Vehicle Sweden) firmasına iflas nedeniyle devredilmiştir.  Ülkemizde ve dünyada D segmenti 900, 9-3 ve E segmenti 9000, 9-5 modelleri ile fazlasıyla sevilmiş olan markanın adı neredeyse hiç duyulmamış üretilmiş bir de SUV modeli bulunuyordu.

1945-2012 yılları arasında 4-5 sefer el değiştiren Saab markası, 1989-2000 yılları arasında GM’in de hissesinin bulunduğu bir ortaklıkta yer alıyordu ve 2000 yılında da tamamen GM’in eline geçti. Zaten o dönem üretilen Saab marka otomobillerin parçalarının büyük bir bölümü GM’in geçtiğimiz günlerde PSA’ya sattığı Alman Opel marka araçlar ile büyük oranda aynıydı. Başta platform, motor ve şanzıman olmak üzere birçok farklı parça Opel ve Saab modellerinde ortak bir şekilde kullanılıyordu. Bu araçların yoğun olarak Avrupa’da satılması nedeniyle de bu bölgenin geleneklerine göre motor tercihlerine yer veriliyordu.
Diğer taraftan 2004 yılında, Saab markasının o güne kadar ürün gamında hiç yer almayan bir SUV modeli Kuzey Amerika pazarı için satışa sunuldu. 9-7X adındaki bu model, sahip olduğu yüksek hacimli ve bol silindirli atmosferik motorlar ile Saab’ın turbo motor geleneği ile fazlasıyla çelişiyordu ve ayrıca markanın ilk SUV modeli olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyordu. Genel görünümü itibariyle Saab modellerinin karakteristik ön tasarımına sahip olsa da özellikle arka tasarım fazlasıyla tanıdıktı. Aslında 9-7X, GM’in çok farklı markalar ile yer aldığı orta boy SUV segmentine eklenen bir klon modelden daha fazlası da değildi.
GM’in 2002-2009 yılları arasında orta boy SUV modellerinde yer alan GMT360 platformu üzerinde yükselen Saab 9-7X modeli, aynı platforma sahip olan Chevrolet TrailBlazer, GMC Envoy, Isuzu Ascender ve Buick Rainier modelleri ile bu nedenle kardeşti de diyebiliriz ve yine aynı platforma sahip olan Oldsmobile Bravada modeli yerine tanıtılmıştı. Tüm bu araçların yan ve arka görünümleri birbirlerine oldukça fazla benzerken, ön görünümleri tamamen kendi geçmişlerine özgü bir şekilde tasarlanmıştı. Ayrıca kokpit tasarımları da birbirleri ile hiç benzemiyordu. Özellikle Saab 9-7X’in kokpiti, markanın geçmiş modellerini hatırlatacak düzeyde karakteristik bir şekilde tasarlanmıştı. Üstelik hem kalitesi hem de işçiliği kardeş modellerden daha öndeydi. Kısacası kardeşleri arasında en üst seviyede yer alıyordu da denilebilirdi.
Saab 9-7X kokpiti
Tabii aracın süspansiyon ayarları da geleneksel Amerikan kardeşlerinden oldukça farklıydı ve konfordan çok da ödün vermeden sportif bir sürüşü hissettirecek düzeyde kapsamlı bir şekilde elden geçirilmişti. Aracın daha sportif ayarlara sahip olması nedeniyle frenleri de güçlendirilmişti ve pedal hissi de kardeşlerinden çok daha iyiydi. Kısacası daha iyi yol tutan ve daha iyi duran, Avrupa genlerine sahip Amerikanvari bir SUV modeli Saab 9-7X ile ortaya çıkmıştı.
Saab 9-7X’de kullanılan motorlar ise, daha önce de belirttiğimiz gibi Saab’ın turbo geleneğinden çok tipik Amerikan atmosferik geleneklerine göre seçilmişti. 4.2lt sıralı 6 silindirli üstten çift eksantrikli (DOHC) 279ps motor giriş seviyesinde yer alırken, 300ps güce sahip bloktan eksantrikli (OHV) 5.3lt V8 motor bir üst seviyede yer alıyordu. Daha sonra sunulmaya başlanan en üst seviye 6.0lt V8 OHV motor ise 400ps güce ve 542nm torka sahipti ve aynı dönem satılan Chevrolet Corvette modellerinde de kullanılıyordu. Bu motora sahip Saab 9-7X modeli Aero uzantısı ile kendini gösteriyordu ve 0-100km/s hızlanmasını 6 saniyede gerçekleştirebiliyordu.
2004-2009 yılları arasında yaklaşık 86.000 adet üretilen Saab 9-7X modeli, esas olarak ABD ve Kanada pazarı için düşünülmüş bir araç olmasına rağmen Şili, Macaristan, Suudi Arabistan, Suriye, Hollanda, İtalya, Meksika, İsveç, Yunanistan ve Estonya gibi bambaşka ve birbirlerinden çok farklı alışkanlıklara sahip olan ülkelerde de satılmıştı. Ülkemizde ise diplomatik plaka ile bile olsa görme fırsatımız hiç olmadı. Son olarak GM’in GMT360 platformuna sahip farklı markadaki modelleri ürettiği Ohio/Moraine fabrikasını kapatmasıyla Saab 9-7X üretimi de sonlanmış oldu.