Yeni Hyundai Veloster tanıtıldı

0
521
yeni hyundai veloster 2018 tanıtıldı

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai‘nin C segmentinde yer alan 2. modeli Veloster baştan aşağı yenilendi. Yeni Hyundai Veloster ile birlike markanın aynı sınıfta daha fazla satış adetlerine sahip i30 modeli de yer alıyor. Diğer taraftan Veloster sahip olduğu tasarım ile daha sportif bir görünüme sahip. Bu bu nedenle de Sport HB olarak i30’dan ayrılıyor diyebiliriz. Üstelik daha önceki modelde de olduğu gibi, araç sürücü tarafından 3 kapı HB ve yan yolcu tarafından da 5 kapılı HB silüetine sahip olarak aynen bir önceki kasada olduğu gibi yoluna devam edecek.

Açıkçası Hyundai’nin son yıllarda yaptğı ataklar gerçekten de kayda değer. Neredeyse her segmentte artık üstlere oynayan bir model çıkartması da takdire şayan. C Segmenti HB gibi, belki de dünya çapında en fazla ilgi gören kasa tipine ikinci bir model tanıtmak da gerçekten cesaret isteyen bir şey. Demek ki Hyundai satışlardan memnun ve bu nedenle de bu cesaretini devam ettirerek aynı sınıfta i30’un yanında Veloster modelini de devam ettiriyor. Yani i30 modeline de doğal olarak rakip de olmuş oluyor. Kısacası aynı sınıfta kendisine bile sportif bir seçenek sunmaktan geri kalmıyor.

Gelelim yeni Hyundai Veloster tasarım farklarına;

Yeni Hyundai Veloster modeli, tasarım anlamında önemli değişikliklere uğramış. Genel hatlar aynen korunuyor olsa da, gerek ön ve gerekse de arka tasarımda hissedilir bir incelme mevcut. Her ne kadar bir önceki kasanın daha farklı ve özgün bir tasarıma sahip olduğunu düşünenler çıkacaksa da, bize göre yeni tasarım daha kaliteli ve sportif görünüyor.

eski yeni hyundai veloster ön arka görünüm
Solda yeni Hyundai Veloster, sağda eski Hyundai Veloster

Yeni Hyundai Veloster kokpiti ise adeta çağ atlamış ve bir önceki modele göre en ufak bir ortak nokta yer almıyor. Tabii burada takdir edilmesi gereken bir diğer nokta da, yeni modelin kardeşi i30’dan bile tamamen farklı bir kokpite sahip olması diyebiliriz. Dış tasarımdakine benzer bir şekilde kokpitte de aynı markanın aynı sınıfta yer alan araçları olmalarına rağmen kopyala-yapıştır yapılmamış. Özellikle Alman markaların son zamanlarda sıkça yaptığı bu alışkanlıktan bilinçli bir şekilde sakınıldığı oldukça açık. Bu nedenle Hyundai’yi takdir etmek gerekiyor diye düşünüyoruz.

old new hyundai veloster dashboard comparison
Üstte yeni Hyundai Veloster kopiti, altta eski Hyundai Veloster kopiti

Yeni Hyundai Veloster motor, şanzıman ve teknik

2 farklı motor seçeneğinin açıklandığı modelde, 2.0lt atmosferik-benzin 150ps (179Nm tork) ve 1.6lt turbo-benzin 204ps (overboost ile 274Nm tork) güce sahip motorlar yer alıyor. Diğer taraftan yeni Hyundai Veloster modelinin ABD’de devam eden Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtıldığı dikkate alındığında, 2.0lt atmosferik motor bu pazara özel denilebilir.

Ülkemizin de yer aldığı Avrupa pazarında ise sadece 1.6lt turbo-benzin motor seçeneği yer alacak. Bu motora sahip araç Veloster Turbo adıyla satılacak. Turbo modelinde güç ve tork ön tekeleklere 6 ileri manuel veya opsiyonel olarak sunulan 7 ileri DCT otomatik şanzıman ile aktarılacak. Bu arada hızlanma ve son hız değerlerinin henüz açıklanmadığını belirtmeden geçmeyelim.

ESP ve tekerlekte bulunan sensörlerle birlikte çalışack olan Torque Vectoring yani tork yönlendirme sistemine de sahip olacak olan yeni Veloster’in, bu sayede özellikle viraj kabiiyetinin oldukça başarılı olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca turbo motorlu versiyona özel olarak sunulacak olan süspansiyon ayarları da yol tutuşa büyük katkı sağlayacak.

yeni Hyundai Veloster 2018 Mart ayında markanın Güney Kore’de yer alan fabrikalarında üretilerek çeşitli pazarlara ihraç edilecek. Ülkemizde ise yaz aylarında satıömaya başlanabilir.