Key Museum gezimiz ve 150 araçlık foto galerisi

0
1618
Key museum gezisi

Eminiz ki İzmir’de ikamet eden veya İzmir’e yolu düşmüş takipçilerimiz vardır. Bu takipçilerimizin, şayet gitmedilerse, kafalarını duvarlara vurmasına sebep olabilecek güzellikte bir otomobil müzesi tanıtacağız size. Hangi müzeden mi bahsediyoruz? Tabi ki Key Museum.

Key Museum giriş ücreti ve çalışma saatleri

Key Museum’dan bahsetmeden önce ilk olarak müzenin hangi günler açık olduğunu yazalım. Bu yazıyı okuduktan sonra yola çıkanların müzenin kapısında kalmasını istemeyiz. Müze Pazartesi ve Salı günleri hariç her gün saat 10.00-17.00 arası açık. Yetişkinler için giriş 20 TL, öğrenciler için ise 10 TL. Müzekart sahipleri de burada %25 indirimli bilet alabiliyor. Grup olarak gelirseniz (10 kişi ve üzeri) yetişkin 15 TL oluyor.

Key Museum Nerede?

Key Museum İzmir/Torbalı’da yer alıyor. Her ne kadar tabelalarla gitmek biraz zor olsa da (çok az tabela var) elimizin altındaki akıllı cep telefonlarında kullanacağımız harita uygulamaları üzerinden yerini rahatça bulabilirsiniz. Torbalı’nın çok az dışında kalan Key Museum’a şahsi aracınızla gitmeniz ulaşım açısından daha uygun olur. Müzeye doğru ilerlerken geçtiğiniz bölgenin müze için çok da uygun olmadığını düşünebilirsiniz ancak içeri girdiğinizde yoldaki tüm negatif düşüncelerinizden kurtulacağınızdan eminiz.

Key Museum kime ait?

Müze, 2001 yılında Özgörkey Grubundan Murat Özgörkey ve Selim Özgörkey’in çabalarıyla kurulmuş. 7000m2’lik bir alana sahip ve içinde farklı 6 farklı kısım barındırıyor. Otomobil, motosiklet, maskot, model otomobil, eşarp ve benzin istasyonundan oluşan kısımlar arasında tabi ki ilgimizi en çok çeken otomobil kısmı oldu. 4 büyük ana bölmeden oluşan müzenin 3 bölmesinde otomobiller bulunuyor. 4 büyük ana sergi bölümü arasında da Die Cast modellerin, maskotların olduğu odalara giden geçiş alanları mevcut. İlk büyük sergi bölümünden ikinciye geçerken isterseniz yorulduğunuzda dinlenmek, acıktığınızda bir şeyler atıştırmak isteyebileceğiniz çok güzel bir kafe mevcut. Girişin hemen sağında kalan kısımda ise klasik benzin istasyonları ve pompalar bulunuyor. Müzenin her duvarı fotoğraflar ve neon logolarla kaplanmış. Süslemeler ve ışıklar gerçekten göz alıcı.

Die Cast modeller konusunda çok seçici davranmasalar da tatmin edici sayıda model barındırıyor müze. Maskotlar kısmında klasik otomobil hastalarının ilk görüşte tanıyacakları onlarca maskot bulunuyor. Çok keyifle gezdiğimiz bu kısmın sonunda artık otomobillerde maskotların pek yer almamasına üzüldük doğrusu.

Son olarak fazla uzatmadan biraz otomobillerden ve yenileme süreçlerinden bahsederek sizleri fotoğraflarla baş başa bırakmak istiyoruz.

Key Museum’da 1800’lü yılların sonlarından günümüze kadar birçok klasik ve kült model yer alıyor. Otoritelerce dünyanın en iyi otomobilleri arasında gösterilen Jaguar E-Type ve Mercedes SL 300’de koleksiyonda yer alıyor. Ferrari, Aston Martin, Lamborghini, BMW, Chevrolet, Cadillac, Rolls Royce, Truimph, Morgan, MG, Alfa Romeo, Ford Porsche gibi markaların nadide örnekleri de yer alıyor. Klasik otomobil deyince ilk akla gelen Amerikan klasiklerinden örnekler de mevcut ama sayıca daha fazla olmasını umardık. Bunların yanında Stutz, Austin Healy, Pierce Arrow, Packard, Delahaye, Hupmobile, Kaiser, Facel Vega gibi daha çok eskilerin bilebileceği modeller de mevcut.

Müzedeki otomobillerin görüntüsü o kadar güzel ki, sanki satın alındıktan sonra bir garajda yıllarca üzerine toz dahi değmeden muhafaza edilmiş gibiler. Hepsi son derece temiz, en ince ayrıntısına kadar düzgün ve pırıl pırıl bir şekilde ziyaretçileri bekliyor. Tabi bu araçların bu kadar temiz ve güzel olmasının bir sırrı var. Müzenin “Nuts and bolts” renovasyon tarzı olarak ifade ettiği yenileme sistemiyle otomobilleri her bir parçasına kadar yenileyip güzelleştiriyorlar. Hem orijinalliği korumak hem de otomobilleri ilk gün ki gibi gıcır gıcır gösterebilmek için otomobiller, en küçük vidasına kadar parçalanıp gereken tüm parçaları değiştirildikten sonra, geri kalan kısımları düzeltilerek yenileniyor. Haliyle bu kadar özen gösterilmiş otomobiller görsel seyir açısından büyük zevk veriyor. Biz gezerken her bir parçadan büyük keyif aldık. Eminiz ki siz de alacaksınız.

sekizsilindir.com Yazarı

Tunç İnce

Dilerseniz şimdi müzeden fotoğraflara bakalım.

Diğer Otomobil Müzesi gezilerimiz

BMW Münih Müzesi

Mercedes Stuttgart Müzesi

Porsche Stuttgart Müzesi