Fabrikadan çıktığı gibi; 9,115km’de Toyota Supra Turbo

0
4220
1994 toyota supra

Toyota, yeni Supra‘yı BMW ile geliştiredursun; en efsane Japon otomobil modellerinden bir tanesi de şüphesiz 4.jenerasyon A80 kasa Toyota Supra modelidir. Bu model, gerek tasarımı gerekse de sahip olduğu efsane 2JZ kodlu motoru ile 90’lı yılları sallamayı başarmıştı. Bunun yanında günümüzde de birçok kişinin favori araçlarından bir tanesi olması ile dikkat çekiyor.

Temiz örneklerini bulmanın artık oldukça zor olduğu bir dönemde, fabrikadan çıktığı gibi, en ufak bir parçası bile değişmeden orijinal hali ile karşımıza bir Toyota Supra Turbo çıktı. Sadece 9,115km’de olmasının da etkisi ile gözlerimizin fal taşı gibi açılmasına neden oldu. Bu harika Supra Turbo geçtiğimiz günlerde 80.500$ karşılığında açık artırmada satıldı. Araç için ilk istenen fiyat ise 100.000$’dı ancak bu fiyatın oldukça altına satıldı.

Bize göre bu düzeyde efsane olmuş ve müthiş kondisyondaki bir aracın daha yüksek bir fiyata gitmesi gayet normal olurdu. Zaten ülkemizde halen malum sitede satışta olan 157.000km’deki bir örneğine 120.000$ isteniyor. Bu fiyata satılır mı bilinmez ancak 9,115km olan sıfır gibi olan araç ülkemizde satışa çıksaydı, her halde 150.000$-200.000$’dan aşağı satılmayabilirdi. 2.0lt motorlu E segmenti premium araçların bile 500.000TL’ye satıldığı şu günlerde, bu fiyatın çok fazlasını harika bir Supra Turbo’ya verecek kişiler mutlaka çıkardı diye düşünüyoruz.

Bu arada aracın tahmin edilenden daha düşük bir fiyata gitmesinin nedeni; sahip olduğu 4 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman da olabilir. Turbo motorlu versiyonlarda 6 ileri manuel şanzıman ile harikalar yaratan bu Supra’nın keyfini gerçek anlamda çıkartabilmek için otomatik şanzıman pek de uygun bir seçenek değil. Her ne kadar otomatik-manuel dönüşümü yapılabilir olsa da, bu derece orijinal bir araçta yapılacak bu işlem, aracın değerini kaybetmesine neden olabilir. Diğer taraftan yeni tanıtılacak Toyota Supra’da da sadece otomatik şanzıman sunulacağını belirtmeden geçmeyelim.

1994 Toyota Supra Turbo – 2JZ motor ve performans

Supra’yı Supra yapan özelliklerden en önemlisi belki de sahip olduğu 3.0lt sıralı 6 silindirli 2JZ-GTE kodlu üstten çift eksantrikli (DOHC) çift turbo-benzin motordu. Bu motor 330ps gücü ve 440Nm torku ile 90’lı yılların performanslı araçlarından bir tanesiydi. 0-100km/s hızlanmasını yaklaşık 5 saniyede tamamlayan Toyota Supra Turbo, 285km/s hıza kadar da çıkabiliyordu. Üstelik modifikasyona çok uygun, sağlam bir motor olması sayesinde, 2000ps’e varan güç artırımları da hala rahatlıkla yapılabiliyor. Günümüzde bu tip uygulamaları yaygın bir şekilde görmek fazlasıyla mümkün.