Ford Ranger Raptor fiyatı ne kadar olabilir? – Türkiye Fiyat Analizi –

0
2325
ford ranger raptor fiyatı

Yaklaşık 2 ay önce tanıtımı yapılan Raptor familyasının yeni üyesi Ford Ranger Raptor fiyatı Avustralya’da açıklandı. Kendisinden beklenmeyecek derecede küçük bir motora sahip olsa da, gücü ve torku ile bunu kapatan arazi odaklı sportif pikap ülkemizde de merakla bekleniyor. Biz de bu doğrultuda aracın Türkiye fiyatını analiz edeceğiz.

Ford Ranger Raptor Türkiye fiyatı belli oldu. (17.09.2019)

Ford Ranger Raptor fiyatı ne kadar olabilir?

İlk olarak Ford Ranger Raptor’un Avustralya fiyatı 75.000 Au$ olarak açıklandıüını belirtmekte fayda var. Diğer taraftan ülkemizde de halen satışta olan 3.2lt motorlu Wildtrak versiyonu Avustralya’da 62.000Au$ fiyata sahip. Yani Raptor’a göre 13.000 Au$ daha ucuz. Bu da, Ford Ranger Raptor fiyatı’nın Wildtrak’a göre %21 daha pahalı olduğunu gösteriyor. Ülkemizde 4×2 – 4×4 fark etmeksizin motor hacminden bağımsız olarak tüm pikap modellerine %4 ÖTV uygulandığı düşünüldüğünde, ülkemizde satılan Wildtrak fiyatına %21 oranı aynen uygulanabilir.

Bu doğrultuda Ford Ranger Wildtrtak Türkiye fiyatını bu oran ile çarparak Türkiye farkını bulalım;

  • 195.065TL x %21 = 40.964TL

Şimdi Ford Ranger Raptor fiyatı elde etmek için bu farkı Wildtrak fiyatı ile toplayalım;

  • Ford Ranger Raptor fiyatı: 195.065TL + 40.964TL = 236.029TL

Görüleceği gibi ülkemize gelmesini kesin bir şekilde beklediğimiz Ford Ranger Raptor için 235.000TL – 240.000TL arasında bir fiyat belirlemek hiç de zor görünmüyor. Ancak döviz kurundaki hareketler bu fiyatı fazlası ile etkileyebilir. 15.04.2018 tarihi itibari 1 ABD $ = 4.11TL ve 1 Euro = 5.06TL olarak alınabilir. Fiyatı daha net görebilmek için ise ilerleyen zamanlardaki döviz kuru bu fiyatlar üzerinden tekrar hesaplanabilir.

Rakipleri ile durum nedir?

ford ranger raptor fiyatları ve rakipler
Ford Ranger fiyatı (tahmini) ve rakipleri ile karşılaştırma

Bu tabloda donanım açısından benzer araçları baz aldığımız ve motor alternatiflerini de dikkate aldığımızı belirtelim. Bu doğrultuda Ford Ranger Raptor’un esas rakiplerinin 3.0lt V6 motoru ile geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da tanıtılan Mercedes X Serisi ve ülkemizde de satışta olan VW Amarok’un en üst donanım seviyesine sahip Aventura olduğu görülebilir.

Ayrıca Amarok Aventura’nın bir de 258ps gücünde daha güçlü bir Aventura Exclusive versiyonu ile yine yakın zaman içinde tanıtılacağını belirtmeden geçmeyelim. Burada merak edilen en büyük konu ise; Çok üst düzey bir off-road donanım ile sunulacak olan Ranger Raptor’un, çok güçlü motora V6 motorlara sahip Mercedes X Serisi ve VW Amarok ile arazide nasıl bir mücadele içerisine gireceği. Bu durumda gücün, arazi özellikleri karşısında geriye düşeceğini tahmin edebiliriz.

Ford Ranger Raptor motor ve şanzıman

Motor anlamında ise birçok kişi başlangıçta hayal kırıklığına uğrayabilir. Çünkü araçta 2.0lt hacminde bir çift turbo-dizel motor yer alıyor. 210ps güce ve 500nm torka sahip bu motor, yakın zaman önce Transit ve Tourneo Custom modellerinde kullanılmaya başlanan motorun en güçlü versiyonu olarak yer alacak. Diğer taraftan motordan daha önemlisi, 210ps güç ve 500nm torkun Ford ve GM’in beraber geliştirdiği 10 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile 4×4 çekiş sistemine aktarılacağı diyebiliriz.

Görüleceği gibi Ford Ranger Raptor, bu tip bir araç için küçük sayılabilecek 2.0lt hacminde bir motora sahip ancak sahip olduğu güç ve tork bu eksikliği kapatıyor. Açıkçası aracın bir de 2.0lt motora sahip olması ülkemiz için oldukça büyük bir avantaj. ÖTV anlamında 4×2 – 4×4 fark etmeksizin %4 ÖTV oranına sahip olan pikap araçlar, 6 ayda bir ödenen MTV konusunda farklı bir şekilde vergilendiriliyor. Bu doğrultuda 4×2 modeller motor hacmine bakılmaksızın ağırlıklarına göre vergilendirilirken, 4×4 modeller arazi taşıtı olarak adlandırılıyor ve binek araçlar gibi vergi ödüyor. Bu nedenle de 1.9lt-2.0lt motora sahip sıfır km 4×4 pikaplar yıllık 4.317TL MTV öderken, 2.0lt-2.5lt arası 6.476TL ve 2.5lt-3.0lt arası da 8.276TL MTV ödüyorlar. Kısacası Ford Ranger Raptor, 1.9lt motora sahip Isuzu DMax modeli ile birlikte en düşük MTV değerine sahip olacak. Hatırlanacak olursa VW Amarok’da 2.0lt seçeneği sunuluyorken birçok kişi bu nedenle bu aracı tercih etmişti. Diğer taraftan artık sadece 3.0lt V6 motor seçeneği yer alıyor.

Ford Ranger Raptor özellikler

Yerden yüksekliği 283mm’ye yükseltilen aracın yaklaşma açısı 32.5°, arka eğim açısı 24° ve oturma açısı da 24° olarak açıklanıyor. Ayrıca abisi F150’den gelen Baja modu devreye alındığı zaman gaz tepkisi ve vites değişimleri agresif bir hale geliyor. Mekanik diferansiyel kilidi de devreye girerek azariz özelliklerini yükseltiyor. Kısacası araç tam bir arazi canavarı haline geliyor. Bu arada aracın ölçüleri;  yükseklik 1873mm, genişlik 2180mm ve uzunluk 5298mm olarak açıklanıyor. Modelin bu ölçüleri, sınıfının en iri aracı olduğunu da açık bir şekilde gösteriyor.