Yönlenebilen Aktif Spoiler; Zenvo TSR-S’in şaşırtıcı sistemi

0
600
Zenvo TSR-S

Özellikle performans odaklı otomobillerin vazgeçilmezi olan arka spoiler, günümüzde sadece ihtiyaç olduğunda açılabilen aktif sistemlerle daha işlevsel bir hale gelmiş durumda. Diğer taraftan Zenvo TSR-S’de kullanılmaya başlanan şaşırtıcı dev arka spoiler bu sistemi ciddi bir şekilde ileri taşıyacak gibi görünüyor.

Hatırlanacak olursa Audi TT-S’den Mercedes AMG GT’ye hatta Pagani Huayra‘ya kadar birçok farklı spor otomobilde belli bir hız sonrası devreye giren ve otomatik olarak açılan arka ve/veya ön spoiler sistemleri yer alıyor. Bu tip sistemlere Aktif Spoiler Sistemi de deniliyor. Bu sayede spoilerin sadece belli bir hızda devreye girerek düşük hızlarda gereksiz sürtünme yaratması ve Cw yani Aerodinamik katsayıyı yükseltmesi engelleniyor.

Zenvo TSR-S’de de Aktif Spoiler sistemi kullanılıyor ancak önemli bir fark ile. Bahsi geçen araçlarda spoiler sadece otomatik olarak bir nevi dikine açılıp, yuvasına girip çıkabilirken, Zenvo TSR-S’de kullanılan aktif sistem, virajın yönüne ve hızın derecesine göre sağa sola veya arkaya öne hareket edebiliyor.

Aslında sistemin genel çalışması prensibi oldukça basit. Yönlenebilen spoiler direksiyon sola döndürüldüğünde sağa doğru, sağa döndürüldüğünde ise sola doğru yatıyor. Tabi böyle bir hareket sonucu; Örneğin sola direksyon hamlesi sonucu viraj içinde sola doğru yatan araç, spoilerin aksi yöne hareket etmesi sonucu rüzgarın etkisini sağ tarafa vererek bir nevi aracı dengelemiş oluyor. Araç virajdan düzlüğe çıktığında ise spoiler normal konumuna geri dönüyor. Düzlükte hızlanma durumunda ise öne doğru yatarak arkadaki baskı kuvvetini yükseltiyor.

Aşağıdaki videoda bu sistemin nasıl çalıştığı net bir şekilde izlenebilir.

Diğer taraftan bu tip bir spoiler ilk bakışta gayet mantıklı görünüyor diyebiliriz. Ancak Zenvo TSR-S’in bol virajlı bir sürüş esnasında bu spoiler nedeniyle çok da şık görünmediği aşikar. Fazlası ile teknolojik ve ilginç bir sistem olsa da estetiği bize göre törpülüyor. Tabi “Bakalım nasıl yatacak?” düşüncesi ile gözlerinizi spoilerden alamayıp yarışa konsantre olamamak da cabası.

Bu durumun bir de yarış içinde yer alan diğer sürücüler tarafı var. Diğer araçlarda yer alan yarışçılar mutlaka ciddi bir şekilde yarışa konsantre olmuşlardır ancak özellikle bol virajlı bir pistte, gözlerinin önünde arka kısmı dansöz gibi kıvrılan bir araç nedeniyle, bir miktar da olsa konsantrasyon bozukluğu yaşarlar diye düşünüyoruz.

Zenvo TSR-S Teknik Bilgiler

  • Motor hacmi: 5.8lt
  • Silindir sayısı: V8
  • Besleme: 2 adet supercharger
  • Motor gücü: 1177hp
  • Motor torku: 1100Nm
  • Ağırlık: 1495kg
  • 0-100km/s hızlanma: 2.8sn
  • 0-200km/s hızlanma: 6.8sn
  • Maksimum hız: 325km/s (sınırlandırılmış)