VW T-Roc Cabriolet tanıtıldı. Başarılı olabilecek mi?

0
1508
vw t-roc cabriolet
vw t-roc cabriolet

Crossover modası bütün markaları bir sarmaşık gibi saradursun, şimdi de bu akımı farklı bir tarafa çekebilecek bir model VW tarafından tanıtıldı. Geçtiğimiz yıl tanıtılan ve B ve C segmentleri arasında bir yerlere yerleşen Crossover modeli VW T-Roc’un, yeni tanıtılan üstü açık versiyonu bu yeni modayı haber verir niteliklere sahip. VW T-Roc Cabriolet, bu açıdan öncü bir model olacak gibi görünüyor.

İlk olarak bu tip araçların tarihi ile ilgili küçük bir bilgilendirme yapalım;

Hem geçmişte hem de günümüzde bu tip araçlar aslında az da olsa mevcut. Genel kasa tipi olarak da Cross Cabriolet olarak anılıyorlar. Ancak başarıları tartışılır. Örneğin bu işin öncüsü olan Nissan, D segmentinde yer alan Murano’nun Cabriolet modelini 2010 yılında tanıtmıştı. Model istenilen başarıyı gösterememiş ve 2014 yılında üretimi durdurulmuştu. Nissan Murano Cabriolet’in dünyanın ilk Cross Cabriolet modeli olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Suzuki’nin de geçmişte Vitara ve Jimny gibi modellerinde bu tip versiyonlar mevcut. Hatta X-90 gibi ilginç modelleri de vardı. Ancak bu araçlar Cabriolet değil, T-Top olarak adlandırılabilecek sadece tavanı açılan, B sütunu mevcut olan modellerdi. T-Top Crossover ve SUV modellerini yaygın olarak farklı markalarda da görmek mümkün.

Günümüzde ise tek bir markanın, tek bir modeli Cross Cabriolet kasa tipine sahip. O da genişliği itibariyle Nissan Murano gibi D segmentinde yer alıyor. Bahsettiğimiz model 2017 yılında satılmaya başlanan Range Rover Evoque Convertible. Fiyatıyla, ulaşılması pek de kolay bir model olmamasıyla dikkat çekiyor.

Şimdi gelelim VW T-Roc Cabriolet modeli başarısına;

Günümüzde satışta olan tek Cross Cabriolet modelinin RR Evoque olduğu aşikar. Aracın fiyatının 1 Milyon TL’ye yaklaştığı düşünüldüğünde, potansiyel müşteri kitlesinin ne kadar dar olduğu hemen anlaşılabilir. İşte tam da bu noktada RR Evoque Convertible’ın başarılı olması pek de beklenmiyor. Hatta ilerleyen dönemlerde satıştan bile çekilebilir diye düşünüyoruz.

Diğer taraftan T-Roc’un B-C segmentleri arasında yer alması ve baz aldığı modelin pek de cep yakmayan bir fiyata sahip olması çok büyük bir avantaj. Ülkemizde sadece 1.5lt turbo-benzin 150ps motor, DSG oto. şanzıman ve Highline donanım ile satılan aracın fiyatı 237.000TL olarak açıklanıyor. Ancak Avrupa’da bu araç 1.0lt turbo-benzin motor, 6 ileri manuel şanzıman ve Trendline donanım paketi ile de satılıyor.

T-Roc’un üstü açık versiyonunda da aynı motor ve donanım seçenekleri yer alacak. İngiltere’de bahsettiğimiz en baz modeli 20.000 Sterlin fiyat etiketine sahipken, aynı motor, şanzıman ve benzer donanım ile üstü açık modelin fiyatının 29.000 Sterlin civarında olması bekleniyor. Yani arada %40-%45 civarında bir fark olabilir. Bu fiyat ülkemizde en üst motor, şanzıman ve donanım için uygulandığında ise 325.000TL civarında bir fiyat ile karşılaşılabilir.

Açıkçası ülkemizde bu tip bir aracın çok da başarılı olmasını beklemiyoruz. Ancak özellikle Avrupa’da şimdilik rakibi olmaması nedeniyle T-Roc Cabriolet’in başarılı olma ihtimalı oldukça yüksek görünüyor. Ayrıca VW’in araca büyük ümit bağladığı da bazı önemli hamlelerden de anlaşılıyor. 6.jenerasyon Golf ve üretimi sonlanan Beetle ile Cabriolet seçenekleri sunmuş olan VW, daha düne kadar böyle bir kasa tipine sahip değildi. Bugün ise T-Roc karşımıza çıktı. Yani VW’in şu anda sunduğu tek üstü açık model T-Roc Cabriolet konumuda.

Sonuç olarak VW T-Roc Cabriolet, küçük Cross Cabriolet sınıfının öncüsü olup, diğer markaların da bu işte cesaretlenmesine katkı sağlayacak diye düşünüyoruz.

VW-T-Roc özellikler

  • Normal T-Roc’dan 37mm daha fazla 2 dingil arası mesafesi.
  • Tavan olmaması nedeniyle altyapısı güçlendirildi.
  • Bagaj hacmi 284lt’den 161lt’ye düştü.
  • 1.0TSI 115ps – 6ileri manuel şanzıman ve 1.5TSI 150ps – 7 ileri DSG oto. seçenekleri.