Pininfarina K350 ve H500 | Yerli Oto’da bir de Sedan mı olacak?

0
5107
pininfarina k350 h500 yerli oto
pininfarina k350 h500 yerli oto

Yerli oto için nefesler tutuldu ve herkes dört gözle 27 Aralık 2019 Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gebze Bilişim Vadisi’nde yapacağı tanıtımı bekliyor. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 2 adet yerli oto önünde verdiği poz, bazı önemli detayları fısıldar nitelikte. Açıkçası bu görüntüyü ve daha önce açıklanmış bazı bilgileri yan yana getirince “Yerli Oto aslında Pininfarina K350 klonu mu olacak?” sorusu hemen aklımıza geliyor.

Bu tip bir soru ister istemez aklımıza geliyor çünkü yaklaşık 9 yıldır devam eden yerli otomobil çalışmaları hayal kırıklığı yaratan bazı gerçeklere sahipti. Hatırlanacağı üzere, GM temelli Cadillac BLS ve Saab 9-3 gibi araçlar kullanılarak bazı prototipler 2015’in Ekim ayında tanıtılmış, ancak daha sonradan bu projeden vazgeçilmiş ve toplam 47 Milyon Euro (yaklaşık 300 milyon TL) harcandığı dönemin ilgili Bakanı tarafından açık bir şekilde belirtilmişti. Bu araçlardan Saab 9-3 daha sonra NEVS markası ile Çin’de ete kemiğe bürünüp 9-3 EV adıyla üretilmeye başlandığını da belirtmeden geçmeyelim.

Daha sonra aradan 2 yıl geçmiş ve 2017 yılında kurulan, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu, Zorlu Holding’in bir araya gelmesi ile oluşturulan TOGG yani Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu yerli oto projesini üstlenmişti. Bu girişimin çalışmaları üstünden de 2 yılın üstünde bir zaman geçti ve artık tanıtım vakti geldi.

Kimdir bu Pininfarina?

Yerli otoyu tasarlayan ünlü italyan tasarım firması Pininfarina, Hintli Mahindra tarafından 2015 yılında %76 oranla satın alındı. 1930 yılına uzanan bir tarihe sahip Pininfarina, birçok İtalyan otomobil modelinin tasarımından sorumlu. Özellikle de Ferrari modellerinin önemli bir bölümünde imzaları var. Bu açıdan bakıldığı zaman, yerli otonun yurtdışına da satışı planlandığı için, Pininfarina gibi dünya çapında bilinen bir tasarımcıyla çalışmak gayet mantıklı görünüyor. Tabi her şey tasarım da değil.

Pininfarina K350 – Yerli Oto ilişkisi nedir?

Gelelim konumuzun odak noktasına; Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın arkasında sergilediği 2 adet birbirinin aynısı araç dikkatli bir şekilde incelendiği zaman, 30 Nisan 2018’de Bejiing (Pekin) Oto Fuarı’nda tanıtılan Pininfarina K350 konsepti ile oldukça benzer hatalara sahip olduğu görülebiliyor.

Aşağıdaki görselde sağda, brandalı aracın panjur ve tampon kıvrımlarına dikkat edin. Hem panjurun düz alt kısmı, hem de farlara doğru olan kıvrımın hatları K350 konsepti ile büyük oranda benzer. Ayrıca tamponun alt kısmında yer alan siyah kıvrım da brandanın altından kendisini hissettiriyor.

Solda K350, sağda yerli oto

Tamponun kenarlarında yer alan ve sis farını da içine alan yarık da brandanın en sağından kendisini net bir şekilde gösteriyor. Ancak çizgiler en azından brandadan dolayı birebir aynı görünmüyor. Bu nedenle aynı tasarım var ya da farklı bir tasarım var demek pek de mümkün değil. Benzerlik olduğu ise aşikar.

Bir diğer görsel de TOGG yazılı bir garaj girişinde yer alan üzeri kamuflajlı araçtan. Her ne kadar değerlendirme yapmak için çok yetersiz bir fotoğraf olsa da, A, B ve C sütunlarının eğimleri fazlası ile benzer görünüyor. Ayrıca düşük ve ince burun yapısı da K350 konseptini andırıyor. Ancak bu foto bir üstte yer alan foto kadar belirleyici değil maalesef.

Solda K350, sağda yerli oto

Başka bir tip prototip daha mı var?

Yerli Oto’yu mal tedariği sırasında görmüş bir takipçimiz de bizimle iletişime geçti ve bazı ilginç bilgiler verdi. Brandalı 2 araç haricinde 2 farklı araç daha olduğunu, bu araçların da Sedan kasa tipine sahip olduğunu belirtti. Yani bahsi geçen araçların dışında, bir de C ve/veya D segmenti Sedan modeller mevcut. Ancak bunların hala atölyede yer aldığı ve gösterime gitmediği bilgisi bize iletildi.

İşte tam da bu bilgiler ışığında, Pininfarina’nın aynı fuarda sergilediği diğer konsept araca göz atmakta fayda var. H500 adındaki bu konsept, akıcı hatları ve modern görünümü ile etkileyici bir tasarıma sahip. Genel anlamda hem K350’nin hem de H500’ün Maserati modellerine benzediğini söylemek de mümkün. Zaten Pininfarina birçok Maserati modelini de tasarladı.

Bu arada, bir otomobil üretilecekse, Sedan kasa tipi Türkiye için olmazsa olmaz denilebilir. Özellikle Türkiye gibi, Sedan modellerin çok fazla satış adedine sahip bir ülke için bu durum çok önemli. Ancak dünyada da sedan araçlara olan ilginin SUV/Crossover modellere kaydığı bir gerçek. İşte tam da bu noktada şöyle bir tahminde bulunmak mümkün.

Henüz ortaya çıkmayan Sedan model aslında Türkiye pazarı ve daha düşük ölçüde ihracat amaçlı düşünüldü, brandalar altındaki Crossover ise daha az yurtiçi talep ve daha çok ihracat için düşünüldü. En azından gelişmelerden ve bazı ilginç bilgilerden bu varsayımı yapabiliyoruz.

Bu arada yerli oto ile ilgili çalışmalarda yer almış takipçilerimizden elde ettiğimiz bazı bilgileri de sizlerle madde madde paylaşalım.

Ancak şunu da unutmayın bu bilgiler resmiyete binmiş kesin bilgiler değil. Doğru da olabilir, olmayabilir de.

  • 2022 yılında seri üretilecek ve satışa çıkacak ilk örnekler %60 yerlilik oranına sahip olacak.
  • Ağırlık 1.500kg civarı olacak
  • İlk gelen prototiplerin Almanya’dan geldiğine dair söylentiler var.
  • Ahşap konteynerlerden inen araçlara İtalyanlar refakat etmiş.
  • Projede çalışanların arasında Tesla ve Faraday Future gibi elektrikli araç üreten Türkler var. Projeye transfer edilmiş.

Bu güne kadar resmi olarak açıklanan bilgiler ise şu şekilde;

  • Tam elektrikli – Yaklaşık 500km menzil
  • 4×2 ve 4×4 olarak 2 farklı tipi olacak
  • C Segmenti bir SUV/Crossover araç olacak
  • Kör nokta uyarı, otonom sürüş, acil durum fren gibi sistemler sunulacak.