Yeni Mercedes Sprinter tanıtıldı

0
875
yeni mercedes sprinter

Yeni Mercedes Sprinter modeli bir süredir kendini resmi çizimler ve gizemli fotoğraflarla gösteriyordu. Ayrıca kokpiti de geçtiğimiz aylarda en üst donanım ile tanıtılmıştı. Şimdi ise Mercedes modelin tüm detaylarını açıklandı ve tanıtımını da her açıdan gerçekleştirdi.

Açıkçası; özellikle büyük boy bir ticari van modellerinde yükleme hacmini en yüksek şekilde tutabilmek için, aracın motor kaputu arkasında kalan kutu şeklindeki yük bölmesinde pek fazla değişiklik yapılamıyor. Bu durum yeni Mercedes Sprinter modelinde de geçerli. Bunun sonucu olarak da dışta sadece ön tasarım bir miktar değişmiş gibi görünüyor. Ancak dikkatli bir şekilde incelendiğinde detaylardaki değişim anlaşılabiliyor.

Birçok detay önceki kasa ile fazlasıyla benzeşiyorken, panjurun ve ön tamponun hatlarında bir miktar yumuşama meydana gelmiş. En fazla değişimin ise farlarda gerçekleşmiş. Bir önceki kasaya göre neredeyse yarı yarıya incelen farların alt kısmını tampon doldurmuş.

yeni Mercedes Sprinter
Sağda yeni Mercedes Sprinter

Yan görünümde ise, ön çamurlukların hemen arkasından başlayıp aracı boydan boya kateden derin ütü izi artık yer almıyor. Benzer şekilde yan ayna plastiğinin uç noktasından uzayan bıçak kesiği benzeri iz ve çamurluklarda yer alan çeyrek daire şeklindeki ütü izi de artık yok. Aracın arkasında da benzer farklar var ve bagaj kapağı üstündeki ütü izlerinden vazgeçilmiş. Arka cam içinde yer alan Mercedes logosu da aşağı doğru taşınmış. Kısacası aracın dış görünümü net bir şekilde sadeleşmiş. Bize göre bunun tek bir nedeni olabilir; O da ticari bir model olduğu da düşünülerek tamir kolaylığı gibi görünüyor.

Aracın dışındaki değişim tasarım anlamında sınırlıyken içinde adeta bir evrim gerçekleşmiş. Bir önceki kasanın tek bir detayı bile yeni kokpitte yer almıyor. Mercedes’in yeni modellerinde kullanmaya başladığı dev bilgi-eğlence ekranının bir benzeri kendine yeni Sprinter’da da yer bulmuş. Tabii bu kapsamlı ekran en üst donanım paketinde bu şekilde. Belki de satışların %80’ini oluşturacak olan baz modelde bu ekranın yerinde dev bir plastik parça ve içinde de gayet standart görünümlü bir müzik ünitesi yer alıyor. (Eski-yeni kokpit karşılaştırması için tıklayınız)

yeni mercedes sprinter baz kabin
Ywni Mercedes Sprinter baz seviye kokpit

Yeni Mercedes Sprinter motorlar

Önden çekişli veya arkadan çekişli olarak tercih edilebilecek yeni kasada kullanılacak motorlar aşağıdaki şekilde yer alıyor. Diğer taraftan, önden çekişli modellerde 6 ileri manuel şanzımanın yanında bir de opsiyonel olarak 9 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman sunulmaya başlandı.

  • 2.1lt 4 silindir turbo-dizel
    • 114ps (Hem önden hem de arkadan çekişte sunuluyor)
    • 143ps (Hem önden hem de arkadan çekişte sunuluyor)
    • 163ps (Sadece arkadan çekiş)
    • 177ps (Sadece önden çekişli Camper modelinde)
  • 3.0lt 6 silindir turbo-dizel
    • 190ps (Sadece arkadan çekiş)
  • Tam elektrikli (Teknik veriler henüz açıklanmadı, 2019 yılında tanıtılacak)

Son olarak yeni Mercedes Sprinter modeli için Avrupa’da siparişlerin açıldığını ve Haziran ayından itibaren teslimatların başlayacağını belirtelim. Ülkemizde ise 2018 Ağustos ayında satılmaya başlanabilir.