Lastik depolarken dikkat edilmesi gereken 3 kural

0
636

Kış mevsimi yaklaşıyor ve yakın zamanda bir çok kullanıcı yazlık lastiklerini çıkararak kışlık lastiklerini kullanmaya başlayacak. Çıkan lastikleri olanağı olanlar depolarında muhafaza edecekken olanağı olmayanlar genelde lastikçilere ait olan depolarda muhafaza edecekler. Ancak depolama işlemi bir çok kişi tarafından yanlış bir şekilde yapılıyor ve bu da lastiklerin zarar görmesine ve ömrünün kısalmasına neden olabiliyor. Yazlık yada kışlık olsun her tip lastik aynı şekilde muhafaza edilmelidir.  Bu sorunların önüne geçebilmek ise 3 kuralı uygulamak ve uygulatmak ile mümkün.
  • Lastik temizliği
Çıkarılan lastikler aracın üzerindeyken yol üzerinde bulunan kimyasallar, toz, tuz, çamur ve zift ile sürekli olarak temas halindedir. Lastiğin ana yapım maddesi olan kauçuk bu maddelerden etkilenir ve bu nedenle yumuşaklığını ve tazeliğini kaybeder.

    • Lastikler aracın üzerindeyken sürekli olarak bir şekilde su ile temas halinde olurlar ve kimi zaman araç yıkanırken kimi zaman da yağmur ve su birikintisinden geçerken temizlenirler. Ancak depolanan lastiklerin böyle bir imkanı bulunmaz. 
    • Lastiklerin araçtan çıkarıldıktan sonra aşırı basınçlı olmayan su ile yıkanması gerekir. Su ile beraber sabun ve benzeri temizleyiciler de kullanılabilir ancak yıkama sonrası bol su ile durulanması şarttır.
  • Lastik depolama yönü
Bu tamamen lastiği jantlı olarak mı yoksa jantsız olarak mı depolayacağınıza bağlıdır. Ancak her şekilde lastiklerin üzerine ağır yük kesinlikle koyulmamalıdır. Bu işlem lastiklerin deforme olmasına neden olur.
    • Jantlı bir şekilde söküp muhafaza ediyorsak jant-lastik takımı yatay bir şekilde depolanmalıdır. Dik bir şekilde depolanırsa jantın ağırlığı uzun bir süre ile lastiğe etki eder. Bu da lastiğin deforme olmasına ve balans tutmamasına neden olabilir. Ayrıca lastiklerin arasına ve ilk lastiğin altına tahta ya da sert köpük koymak da faydalıdır.
    • Jantlı lastikleri asılı şekilde depolamak da mümkündür ancak bu işlem kesinlikle jantı olmayan lastiklere yapılmamalıdır. Aksi takdirde lastikler deforme olabilir ve balans tutmaz.
    • Jantlı lastiklerin havası mutlaka 10 psi basınca indirilmelidir.
    • Jantsız bir şekilde söküp muhafaza ediyorsak dik veya yatay her iki şekilde de depolanabilir. Lastiklerin üzerinde jant ağırlığı olmadığı için yere dik olacak şekilde muhafaza etmekte sorun yoktur. Ancak lastikler platforma değil de yere konulacak ise altına sert köpük ya da tahta koymak soğuk ile olan temasını azaltacağı için faydalıdır.
Jantlı lastikler asılabilir ancak jantsız lastikler kesinlikle asılmamalıdır.
  • Lastik depolama ortamı
Lastikler kauçuk malzemeden üretilmiştir ve güneşin zararlı ışınlarına ve sıcağa uzun süre maruz kalırlarsa özelliklerini kaybederler. 
  • Direk güneş ışığı alan ve aşırı sıcak alanlarda lastik depolamak yanlıştır. Serin ve güneş ışığının olmadığı kapalı alanlar lastik sağlığı için en uygun yerlerdir.
  • Çok soğuk, ıslak ve nemli mekanlar lastik depolamak için uygun değildir. Bu tip bir ortamda saklama zorunluluğu var ise lastikleri çöp poşeti veya özel koruyucu örtü ile örtmek ve poşetin havasını almak da neme, soğuğa ve ıslağa karşı kısmen koruma sağlar.
  • Yağlı ve kimyasalların akmış olduğu yerler lastik kauçuğunun özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Bu tip alanlarda da lastik depolamak yanlıştır.