İlk olarak kısa bir şekilde Dizel Partikül filtresinin ne olduğuna göz atalım;
![]() |
Seramik dizel partikül filtresi |
Devir kesici ne işe yarar? Kaç tipi vardır?
![]() |
Silisyum karbür dizel partikül filtresi |
Dizel araçların oldukça bilinen bir özelliği olan siyah duman yani yanmamış hidrokarbonlar çok dikkatli bakıldığında göz ile bile görülebilen partiküller yani parçacıklar şeklindedir. Filtrenin içindeki kanallar ise katalitik konvertörün tersine sonu belli olmayan kapalı alternatif bitişlere sahiptir. Süngerimsi ve alternatif bitişlere sahip yapının delikleri ise partiküllerin geçemeyeceği kadar dardır. İri partiküller gözeneklere takılıp kalırken temiz gazlar rahatlıkla geçiş sağlar ve filtreden çıkarak atmosfere salınırlar. Bu sayede bu zararlı partiküllerin atmosfere salınması filtre tarafından engellenmiş olur.
Şimdi DPF filtresinin neden tıkanabileceği izah edelim;
Yukarıdaki açıklamalardan da görülebileceği gibi DPF oldukça hassas çalışan ince delikli bir filtredir. Ancak çalışma prensibi itibariyle kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Dizel partikül filtresi 2 farklı şekilde kendi kendini temizler. Ayrıca dışarıdan müdahale ile de temizlenebilir. Bu işleme genel olarak “Regeneration” yani “Yenilenme” adı verilir.Normal sürüş şartlarında gerçekleşen bu yenileme tipinde dizel partikül filtresi, motordan çıkan sıcak egzoz gazlarının sayesinde yaklaşık 550C dereceye kadar ısınır ve partiküller bu sayede takılı kaldıkları yerlerde yanarlar. Yanan bu partiküllerin zararlı özellikleri büyük oranda azalır ve egzoz vasıtasıyla atmosfere salınırlar.; Bu tip yenilemeye “Pasif yenileme” diyoruz.
Egzozdan neden çiğ yakıt atılır?
Bir diğer tip ise “Aktif Yenileme”dir. Motor beyni (ECU) tarafından yönetilen bu yenilenme işleminde, filtre içerisindeki partikül yoğunluğu yaklaşık %45’e ulaştığı zaman ECU devreye girerek tıkanmayı engellemek için enjektörlerin yakıt püskürtme zamanlarına müdahale eder ve egzoz gazı çıkış sıcaklığı bu sayede 600C dereceye kadar yükselir ve yoğun bir şekilde biriken partiküller yanar. Bu işlem ECU tarafından genellikle 500km ile 1000km arasında sürüş tarzına bağlı olarak gerçekleştirilir.
Hangi ses araçta hangi sorunun işaretidir?
Diğer taraftan;
Bu yöntemde;
Bu sayede daha yüksek devir çeviren motor biraz daha fazla ısınır. Bu ısınmanın sonucu olarak egzoz gazı silindirlerden daha sıcak bir şekilde çıkar ve dizel partikül filtresinde birikmiş olan partiküller yüksek sıcaklık sayesinde filtre içerisinde yakılarak atılır. Bu arada 15-20 dakikalık bu tarz sürüş sonucunda uyarı ışığı sönmez ise yöntem üzerinde çok ısrarcı olmayıp durumu mutlaka servise kontrol ettirmek gereklidir.
![]() |
Ömrünü tamamlamış bir D,izel Partikül Filtresi |
DPF ışığı ile beraber Motor Arıza Işığı da yanıyorsa;
![]() |
Solda DPF sağda Motor Arıza Işığı |
DPF ışığının neden yandığını merak etmeyen ancak basit bir şekilde nasıl giderildiğini öğrenmek isteyen takipçilerimiz için uygulanması gerekenleri madde madde özetleyelim;
- 15-20 dk boyunca durmadan 70km/saat hız ile gidilebilecek bir yol bulun.
- 2000-2500d/d motor hızını 70km/saat’de koruyun
- Motoru çok yüksek devire çıkartmayın. 3000d/d üstü gereksizdir.
- Manuel şanzımanda seçmeniz gereken vites genellikle kullandığınızın bir düşük vitesdir.
- Otomatik şanzımanda sport konumu seçilmelidir.
- Sport konumu yok ve araçta manuel seçeneği var ise olması gerekenin bir düşük vitesini seçin.
- Bu şekilde en fazla 20dakika sürüşün ardından ışık sönmez ise işlemi bırakın ve servise danışın.
- Hem DPF hem de Motor Arıza Işığı yanıyorsa sürüş işlemini gerçekleştirmeyin.