Hurda araç ÖTV teşviği düzenlemesi meclisten geçti

0
592
hurda araç ötv teşviği torba yasa 2018

Hurda araç ÖTV teşviği konusu uzun bir zamandır gündemde ve sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir torba yasa ile gelmişti ve dün de yasallaştı. Ancak Resmi Gazete’de henüz yayınlanmadı. Ayrıca bu torba yasa içinde bir de elektrikli otomobilleri özendirecek şekilde, daha avantajlı bir ÖTV düzenlemesinin de yer alması bekleniyordu. Bu doğrultuda %25 oranında bir değer telaffuz ediliyor olsa da henüz net bir açıklama yer almıyor. Resmi Gazete yayını sonrası detaylara bu şekilde göz atacağız.

Bu doğrultuda “Hurda Araç ÖTV Teşviği” şu şekilde yer alıyor;

16 yaşın üstünde yani 2002 model veya daha altında modele sahip otomobil, panelvan, kamyonet, otobüs gibi araçlara sahip kişiler, bu tip araçlarını (çekme belgeli araçlar dahil) trafikten sildirerek, ki bu hurdaya ayırmak anlamına geliyor, satın alacakları sıfır km araçta en fazla 10.000TL’ye kadar ÖTV indirimi alabilecekler. Ayrıca hurdaya ayrılan aracın her türlü vergi ve benzeri borcunun da silineceğinden bahsediliyor. Yani sadece belli miktarda ÖTV teşviği değil, böyle bir de avantajı olabilir.

Ancak burada; 16 yaşında çalışan ve sorunsuz bir aracın çok daha fazla bir değere sahip olabileceği unutulmamalı. Yani sahip olunan 16 yaş üstü aracın en fazla 10.000TL etmesi gerekir ki, o zaman bile durum sıfıra sıfır elde var sıfır demek fazlasıyla mümkün. Hatta yapılacak koşuşturma ve harcanacak emek de cabası. Bu nedenle değerini yitirmiş, bir kenara atılmış, çalışmayan, pert olmuş, belki motoru ve parçaları sökülmüş, gerçekten de hurda olmuş trafikte görünen araçlar için geçerli bir düzenleme gibi görünüyor.

Bu arada trafiğe kayıtlı yaklaşık 6 milyon binek ve ticari aracın bu kapsama girdiğini de belirtmeden geçmeyelim. hurda indirimi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanacak ve aynı tip aracın satın alınması ile kullanılabilecek. Yani kamyonet verip otomobil almak veya tersi bir durum söz konusu değil.

Gelelim Torba’da yer alan elektrikli taşıtlarla ilgili 2. ÖTV düzenlemesine;

Burada ilginç ancak henüz detayları belli olmayan bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Belirtilen tek nokta; Elektrikli otomobillerin ÖTV bedelinin, diğer araçların ÖTV bedelinin en fazla %25’i kadarı olacağı belirtiliyordu. Ancak burada baz alınacak değer belli değil. Benzer bir içten yanmalı motora sahip aracın fiyatı mı, yoksa motor gücü mü baz alınacak? şimdilik pek de anlaşılmıyor.

Umarız ülkemizde elektrikli otomobillerin önünü açabilecek önemli bir düzenleme ile karşı karşıyayızdır. Tabii sadece elektrikli otomobillerin önünün vergi ile açmak da çözüm değil. Ayrıca şarj istasyonları da yaygınlaştırılmalı ve elektrik fiyatları da akaryakıttaki gibi vergi ile şişmemeli diye düşünüyoruz. Aksi takdirde elektrikli olmuş, içten yanmalı olmuş ülkemiz insanı açısından fark eden bir şey olmayacaktır.

Hangi ÖTV diliminde araç üstündeki vergi yükü ne kadar?