Arabanızın Garanti Dışı Kalmasına Neden Olabilecek 7 Uygulama

0
10888

Otomobil üreticileri garanti süresini kullanıcılara her koşul altında vermezler. Sıfır kilometre olarak veya garanti süresini bitmeden aldığınız kullanılmış aracınız yapacağınız bazı uygulamalar yüzünden garanti dışı kalabilir. Taktığınız bir aksesuar veya araç üzerinde yaptığınız bir değişiklik aracınızın kısmi veya tamamen garanti dışı kalmasına neden olabilir. En sık yapılan 5 uygulama şu şekildedir;

  • Jant Değişikliği

Üreticilerin farklı donanım paketlerinde sundukları jant modellerini bazı kullanıcılar görünüm ve farklı kullanım kaygılarıyla değiştirirler. Bu değişiklik sonucunda;
    • Farklı ebat jant kullanılması
    • Orjinal olmayan jant kullanılması
    • Orjinal olmasına rağmen ikinci el veya yetkili servis faturasız jant kullanılması
    • Aynı markanın başka bir modeline ait jantın yetkili satıcı veya yetkili servisten faturalı olarak alınmasına rağmen
Aracın değişiklikten etkilen parça ve/veya parçalarını garanti dışı kalır. Ayrıca jantın kırılması, eğrilmesi veya yerinden çıkması nedeniyle büyük bir kaza olması durumunda aracın bütünü garanti dışı kalabilir. Ayrıca karşılaşılan hata lastik kaynaklı bile olsa lastik üreticisi de sorumluluk kabul etmez.

  • Farklı ebat lastik kullanımı

Üreticin tavsiye ettiği lastik ebadı dışında farklı ebatta lastik kullanımı ile jant değişikliği garanti prosedürü birbiri ile oldukça benzerdir. 
    • Daha geniş veya dar lastik kullanılması
    • Daha yüksek veya düşük yanağa sahip lastik kullanılması
    • Daha büyük veya küçük çapa sahip lastik kullanılması durumunda
hem otomobil üreticisi marka hem de lastik üreticisi marka sorumluluk kabul etmez ve aracın etkilenen parçası veya tümü garanti dışı kalır.

  • Araç yazılım uygulamaları (Chip Tuning)

Otomobiller motorları sundukları gücün daha fazlasını bünyelerinde barındırırlar. Ancak emisyon, tüketim ve motor ömrünün kısalması kaygıları nedeniyle otomobil firmaları motor gücünü belli sınırlarda tutarlar ve ona göre programlarlar. Chip tuning uygulamaları bu saklı gücü ortaya çıkararak aracın performansının artmasını sağlar. Ancak bu uygulama sonucu her hangi bir arıza yada farklı durum ortaya çıkması durumunda araç kısmen yada tamamen garanti dışı kalabilir. Ancak bazı markaların yetkili satıcı veya servislerinde chip tuning uygulaması garanti koşullarını bozmayacak şekilde yapılabilmektedir.

  • Müzik – multimedya sistemi değişikliği

Otomobillerdeki fabrika çıkışlı ses sistemlerinin oldukça sınırlı olması veya oldukça yüksek bir bedelle opsiyon olarak alınabilmesi nedeniyle kullanıcılar değişikliğe gidebilmektedirler. Özellikle navigasyon ve televizyon özelliğine sahip Çin üretimi alt kalite ürünler elektrik sisteminde arızaya neden olabilmektedir. Bu elektrik arızası takılan cihaz nedeniyle olması durumunda etkilenen parça garanti dışı kalır. Ayrıca elektrik arızası yangın çıkmasına neden olabilir ve bu da aracın tamamen garanti dışı kalmasına neden olabilir. Ancak bazı markaların yetkili satıcı veya servislerinde multimedya sistemi değişikliği garanti koşullarını bozmayacak şekilde yapılabilmektedir.
  • Gövdeye  parça eklenmesi (Rüzgarlık, tampon kiti)

Genellikle görünüm kaygıları ile bazı kullanıcılar araçlarına rüzgarlık, farklı tampon ve kasa parçaları uygulamaktadırlar. Bu uygulamalar bilinçsiz bir şekilde yapıldığı zaman aracın daha fazla yakıt tüketmesine ve rüzgar sesi seviyesinde artmaya neden olur. Ayrıca aracın aerodinamiğinde bozulmaya da neden olurlar ve bu da özellikle yüksek süratlerde kazaya neden olabilir. Üretici kazanın bu parçalardan kaynaklı olduğuna kanaat getirmesi durumunda araç kısmı olarak veya tamamen garanti dışı kalabilir.

  • Yetkili servis dışı bakım ve tamirat

Garanti koşulları devam eden araçların her türlü periyodik bakım ve parça değişimi işlemlerini yetkili servislerde yaptırması zorunludur. Yetkili servislerin bakım ücretlerinin daha yüksek olması nedeniyle bazı kullanıcılar özel servislerde işlem yaptırmaktadırlar. Ancak özel servislerde yapılacak işlemde orjinal parça dahi kullanılsa yapılan işlem kaynaklı bir sorun çıkması durumunda araç kısmı olarak veya tamamen garanti dışı kalabilir.

  • LPG uygulaması 

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksekliği nedeniyle benzinli motora sahip modellere kullanıcılar LPG uygulaması yapabilmektedir. Bu uygulama motor ile alakalı arızları tamamen garanti dışı bırakmaktadır.Ancak bazı markaların yetkili satıcı veya servislerinde LPG sistemini garanti koşullarını bozmayacak şekilde yapılabilmektedir.