Paraşütlü yeni Jetta Bonneville’de hız rekoru peşinde

0
250
paraşütlü yeni jetta

VW’in özellikle Kuzey Amerika pazarında önemli bir yere sahip olan modeli Jetta geçtiğimiz aylarda yenilenmişti. Ancak şimdilik ülkemizi de kapsayan Avrupa pazarına gelmeyeceğinin açıklanması hayal kırıklığı yaşatmıştı. Diğer taraftan, VW’in Kuzey Amerika pazarına verdiği önemi gösteren bir deneme oldukça fazla ilgi çekeceğe benziyor. ABD/Utah’da yer alan tuz havzasında yapılan Bonneville Hız Haftası etkinliğine katılacak olan paraşütlü yeni Jetta, Super Sport araçların erişebildiği hızlara ulaşmaya çalışacak.

Aslında VW bu aralar yüksek hız denemelerine ve rekorlara fazlasıyla önem veriyor. Geçtiğimiz haftalarda tanıtılan ve LeMans yarış araçlarına benzer görüntüsü ile dikkat çeken VW Electric I.D. elektrikli yarış aracı, geçtiğimiz günlerde tırmanma yarışları ile ünlü olan ABD’deki Pikes Peak’de, tüm zamanların rekorunu 8 saatin altında bir zamanda 7:57 (7 dakika, 57 saniye) ile kırdı.

Direksiyonda ise Porsche fabrika pilotu Fransız Romain Dumas yer alıyordu. Bir önceki rekor ise yine bir Fransız,ünlü WRC pilotu Sebastian Loeb tarafından 875hp güce sahip 875kg ağırlığındaki Peugeot 208 T16 ile 8:13 sürede 2013 yılında kırılmıştı.

Gelelim hız rekoru denemesi yapacak olan Paraşütlü yeni Jetta’ya;

Deneme için hazırlanan araç normal bir Jetta’dan doğal olarak fazlasıyla farklı. Gerek dış gerekse de iç görünüm aracın ciddi bir şekilde modifiye edildiğini hemen belli ediyor. BGC/G olarak adlandırılan sınıfa yönelik yapılacak rekor denemesinde ise hedeflenen 335km/saat olarak açıklanıyor.

Bu hızlara bu amaçla tasarlanmış Super Sport araçların ulaşabildiği, Jetta’nın da gayet normal bir C Segmenti Sedan araç olduğu düşünüldüğünde, araçta önemli değişiklikler yer alıyor. Aerodinamik katsayıyı düşürebilmek için yere yaklaştırılan, tabak gibi jantlara sahip olan Jetta’nın içi de bir yarış aracından farksız görünüyor. Ayrıca mevcut frenlerin bu hızdan yapılacak durma işleminde yetersiz olabileceği düşünülerek bir de paraşüt sistemi kullanılmış. Bu tip paraşüt sistemlerini şekli şemali bozuk, tuhaf görünüşlü kalkış araçlarından fazlasıyla alışık olsak da, Jetta için oldukça sıradışı diyebiliriz. Böyle bir tedbire gerçekten ihtiyaç olur mu bilemiyoruz. Ancak VW yetkililerin amacı belki de bir nevi algı yaratarak dikkat çekmek de olabilir.

Paraşütlü yeni Jetta’da kullanılacak olan motor ise Jetta GLi modelinde kullanılması planlanan EA888 kodlu 2.0lt, sıralı 4 silindirli turbo-benzin 180ps güce ve 300Nm torka sahip motorun modifiye edilmiş bir versiyonu.Ancak motorda ne gibi değişiklikler yapıldığı ve ürettiği güç konusunda bir açıklama şimdilik yer almıyor.

Son olarak VW tarafından yapılan bu hamlenin esas amaçlarından bir tanesinin, yeni ve çok güçlü bir Jetta versiyonunun reklamı olabileceği düşünülüyor. Hatta VW yetkilileri de bu yönde demeçler veriyorlar. Kısacası VW Jetta R gibi bir model ile önümüzdeki aylarda karşılaşabiliriz.