Egzantrik mili olmayan motor Çin kökenli Qoros tarafından tanıtıldı

0
560
Çin kökenli Qoros otomobil markası Çin’in Beijing şehrinde devam etmekte olan otomobil fuarında daha önce İsveçli Supersport otomobil üreticisi Koenigsegg’in tanıttığına benzer bir supap teknolojisini tanıttı. Bu heyecanlandıran gelişme sayesinde önümüzdeki yıllarda içten yanmalı motor teknolojisi çok daha farklı yerlere gidebilir.

Qoros’un bu şeklide bir tanıtım yapmış olması bize göre Koenigsegg markasının yaptığından daha önemli. Sonuçta Qoros herkese hitap eden modeller üreten bir marka ve bu sayede egzantrik mili olmayan motor teknolojisi karşımıza çok daha erken çıkabilir. Bu nedenle İsveçli ünlü süper sport otomobil üreticisi Koenigsegg bu teknolojinin öncüsü olarak görünüyor ancak Çin otomobil markası Qoros daha önce ve ekonomik bir şekilde motorlarında kullanabilir. Daha öncede bu tip egzantrik milsiz teknolojiler bulunuyordu ancak prototipten öteye geçememişti. 

Egzantrik mili olmayan motor nasıl çalışıyor?

Kam mili olmayan motorda, silindirler içerisine hava alınmasını ve egzoz gazlarının atılmasını sağlayan supapları hareket ettiren bir egzantrik mili bulunmuyor. Günümüzde tüm içten yanmalı motorlar hareketini krank milinden kayış veya zincir vasıtasıyla alan egzantrik miline sahip ve supaplar bu sayede açılıp kapanabiliyor.

Egzantrik mili ve sübapların açılıp kapanması

Aşağıda 4 silindirli üstten çift egzantrik miline sahip motorun nasıl çalıştığı görülebilir. Millerin bağlı olduğu dişliler hareketini kayış veya zincirden alır. Millerin üzerinde bulunan farklı yönlere bakan kamlar sayesinde supaplar farklı zamanlarda açılıp kapanır. Günümüzde farklı devirlerde farklı  ve farklı sürelerde supapların açılıp kapanabilmesini sağlayan değişken zamanlamalı supap sistemleri bulunuyor ancak supap teknolojisi burada takılmış bulunuyor.

HP, PS, KW ve BG birimleri arasındaki bağlantı nedir?

egzantrik mili – egzantrik mili, zincir be krank mili
Tanıtılan bu yeni teknoloji ile egzantrik mili sistemden atılmış. Bu sistemde supaplar tamamen elektronik olarak kontrol ediliyor ve pnömatik yani hava ile çalışan yaylar tarafından açılıp kapatılıyor.  Bu sayede motor sisteminden 2 adet egzantrik dişlisi, 2 adet egzantrik mili ve 1 adet zincir veya triger kayışı eksilmiş. 

Hangi motor nasıl çalışıyor?

Bu oldukça gelişmiş sistem sayesinde supapların artık çok daha rahat bir şekilde kontrol edilebileceği belirtiliyor. Bu sayede her bir supabın ayrı ayrı kontrol edilebildiği değişken zamanlamalı sistem elde ediliyor. Hem %30 güç artışı bekleniyor hem de silindir kapatma teknolojisinin bu sayede çok daha kolay bir şekilde uygulanabileceği tahmin ediliyor. Egzantriksiz sistemin ise avantajlarının aşağıdaki şekilde olması bekleniyor.

Triger kayışı nedir? Ne işe yarar?

  • Motorda hafifleme
  • Sürtünme miktarının azalması
  • Sessiz çalışma
  • %30 daha düşük yakıt tüketimi
  • Daha düşük emisyon değerleri
  • Düşük devirlerde yüksek güç
  • Düşük devirlerde yüksek tork