Uçak da üretmiş 3 otomobil markası

0
2404
Bazı markalar vardır birçok otomobil ürettikleri gibi bu konuda son nokta sayabileceğimiz uçak da üretirler veya üretmişlerdir. Hatta kimileri esas olarak uçak üretirken otomobil üretmeye de başlamıştır. Biz de bu doğrultuda uçak sektöründe yer alarak uçak üretmiş ve üretmeye devam eden 3 otomobil markasını listeleyeceğiz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu 3 üreticinin sadece uçak motoru değil uçağın kendilerini de üretmiş olması ve bunu sadece savaş zamanlarında değil ticaretin bir parçası olarak da yapıyor olmaları öne çıkıyor. Mesela BMW uçak motoru üretirken otomobil üretmeye başlamıştır ama uçağın kendisini üretmemiştir.


Ürüne adını veren 6 otomotiv marka ve kısaltması

Mercedes ise 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu’na uçak motoru üretmiştir ancak uçağın kendisini üretmemiştir. Hatta Renault bile aynı şekilde uçak motorları üretmiştir. Diğer taraftan 2.Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ford ve Chrysler fabrikalarının bir kısmında uçak üretilmiştir ancak bunlar savaş döneminde gerçekleşmiş olağan üstü durumlardır ve bu uçaklar markaların kendi tasarımları değildir. Kısacası bir nevi fabrikayı ve işçileri uçak üretilmesi için tahsis etmişlerdir de denilebilir.

Rekorlara doymayan 7 gerçek yer uçağı

Burada akla gelebilecek markalardan birisi de hiç şüphesiz Rolls Royce markasıdır. 1.Dünya Savaşı’ndan beri otomobil üretmesinin yanında uçak motorları üretmeye de devam eden marka günümüzün en büyük askeri ve sivil uçak motoru üreticilerinden birisidir. Ancak 2. Dünya Savaşı sırasında deneysel amaçlı üretilen Amerikan Mustang P51 bazlı Rolls Royce Mustang Mk.X modeli hariç uçak üretimi olmamıştır. İşte bu nedenle sadece motor üreten bu markaları ayırdık ve bir başka konuda işlemeye karar verdik. 


Honda

Ürettiği otomobil motorları ile her zaman adından söz ettirmiş bir marka olsa da, Honda 1980’li yılların sonundan beri uçak üretme hevesi ile çalışmalarını son hız devam ettiriyordu. Bu çalışmaların sonucu ise 2016 yılı başında sonuç verdi ve ilk Honda jet uçak satışa sunuldu. İlk deneme uçusu 2003 yılında gerçekleşen HA-420 adındaki iş jeti Japonya ‘da tasarlandı, A.B.D’de geliştirildi ve A.B.D’de de üretiliyor. 2 adet GE Honda jet motoruna sahip olan uçak 2 mürettebata sahip ve 4 ile 5 arasında yolcu alabiliyor. 782km/saat maksimum hıza çıkabilen uçağın menzili ise 2234km olarak açıklanıyor ve fiyatı da 4.5 milyon dolar.

En güzel görünüme sahip 6 otomobil motoru

Honda HA-420
Mitsubishi
1879 yılında kurulan Japon Mitsubishi ülkemizde daha çok otomobilleri ve klima sistemleri ile biliniyor olsa da oldukça büyük bir ticari gruptur ve bünyesinde gıda, inşaat, madencilik, gemi üretimi, kimya, telekom, enerji ve daha birçok çok farklı sektörlerin de dahil olduğu şirketler ve markaları bünyesinde  barındırmaktadır. Ayrıca birçok konuda farklı tecrübeleri bulunan Mitsubishi, Boeing uçak firmasına kanat üreten bir numaralı tedarikçidir. Bu kadar dev tecrübe ve birikimin sonucunda ise 2008 yılında Mitsubishi, yolcu uçağı üretecek bir şirket kurmuştur. 70 ve 90 kişilik jet motorlu yolcu uçağı olan MRJ70/MRJ90 modellerini 2015 yılında tanıtan marka 2018 yılında ilk seri üretim uçağı piyasaya sürmeyi planlamaktadır. Ayrıca şirketin ortakları arasında Toyota ve Sumitomo gibi firmalar da bulunmaktadır.

Efsane olmuş 6 Japon spor otomobil modeli

Bu arada yeni tanıtılacak yolcu uçağı modellerini Mitsubishi’nin ilk uçakları olarak lanse ediyor gibi olsak da marka 1.Dünya ve 2.Dünya Savaşları’nda Japon Ordusu’nun en büyük savaş uçağı tedarikçilerinden birisiydi. 1. Dünya Savaşı sırasında Nieuport 12 modeli ile başlayan bu üretim 2. Dünya savaşında 15-20 farklı savaş uçağı modeli ile zirve yapmıştı. Bunlardan en bilineni de hiç şüphesiz Pearl Harbor baskınında kullanılan ve birçok farklı filmde de rol almış Mitsubishi Zero uçaklarıdır.

Japonya’nın A.B.D’nin başını çektiği müttefiklere karşı savaşı kaybetmesiyle uçak üretmesi yasaklanan Mitsubishi, daha sonra yine A.B.D desteğiyle uçak üretimine geri döndü ve Amerikan Ordusu’nda kullanılan çeşitli uçakları üretmeye başladı. 1949 yılında başlayan bu birliktelik günümüze kadar çok farklı uçak modeller ile geldi ve kendi ordumuzdan da yakından tanıdığımız F4 Phantom ve son olarak F-16 uçakları 2000 yılında Mitsubishi F-2 Multirole Fighter / Maritime Strike adı altında Japon Ordusu için üretilmeye başlandı. 2030 yılı için ise X-2 kod adında bir savaş uçağı projesinin çalışmaları halen devam ediyor. 
SAAB

1937 yılında Svenska Aeroplan AB – adı ile kurulan İsveç kökenli uçak ve savunma sanayi şirketi SAAB, kurulduğu günden bu yana esas olarak savaş uçağı üreten bir firmadır ve 1937 yılında başladığı üretimine halen devam etmektedir. 1987 yılında kullanılmaya başlanan JAS 39 Gripen adındaki savaş uçağı günümüzde halen üretilmektedir ve hem İsveç Hava Kuvvetleri’nde hem de dünyanın başka birçok ülkesinde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.  

Otomobil Tarihine Yön Veren En Önemli 5 Model

Esas olarak uçak üreten bir marka olmasına rağmen 1945 yılında SAAB’ın otomobil üretecek olan SAAB Automobile departmanı kurulmuştur. İlk SAAB otomobili 1949 yılında 92 adındaki model ile gerçekleşmiş ve bu modeli 96, 99, 600, 900 ve 9000 gibi modeller izlemiştir. Daha sonra ise model isimleri 9-3 ve 9-5 olarak değişmiştir. Kurulduğu yıldan itibaren sürekli el değiştiren marka 5 farklı firmanın eline geçmiştir. En son olarak NEVS adındaki İsveç-Çin ortaklığındaki bir firma SAAB’ın tüm isim ve model haklarını satın almış olsa da ismi haklarını bir şekilde kaybetmiştir ancak modeller ile ilgili hakları devam etmektedir.  Bu firma şu anda çalışmaları devam eden yerli otomobile de teknik olarak katkıda bulunmaktadır.

Yerli otomobilde durum nedir ve neden bu aracı üretmek zorundayız?