Etanol katkısı nedir? Ne işe yarar?

0
4633
Benzinli motorda etanol

Benzinli motorda etanol kullanma konusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Ülkemizde de sınırlı bir şekilde kullanımı mevcut. Biz de bu konu hakkında bazı temel bilgileri sizlere izah etmek istiyoruz.

  • Etanol Nedir?

Otomobil tutkunlarına çok tanıdık gelecek olan etanol (etil alkol) bir tür biyo-yakıttır. Mısır ve şeker kamışından elde edilen etanol, özellikle yüksek oktana sahip olması sebebiyle otomobil sektöründe sıkça kullanılır. Standart yakıtlar 85 oktan civarındayken, premium olarak adlandırılan katkılı yakıtlar 95-97 oktan, etanol katkılı yakıtlar ise yaklaşık 105 oktan ve üzeri değerlere sahiptir.
  • Etanolün otomobil sektöründeki geleceği nedir?

Etanol E10 ve E85 olarak belirtilen oranlarda benzinle karıştırılarak kullanılmaktadır. E10 sınıflandırması 100L yakıtta 90L benzin 10L etanol şeklinde E85 sınıflandırması ise 100L yakıtta 85L etanol 15L benzin şeklindedir. Bunun başlıca sebebi etanolün standart akaryakıta oranla %30 civarlarında daha az enerjiye sahip olmasıdır. Yani oktan açısından daha avantajlı olsanız da 100km’de 30km daha az yol kat edebilirsiniz. İşte bu dezavantajı etanolün otomobil sektöründeki en büyük engeli. Yenilenebilir ve çevreci ancak muadillerine göre verimsiz bir yakıt türü olan etanol henüz tam olarak yaygınlaşmış değil.
  • Benzinli motorda etanol kullanılır mı?

Etanol özellikle otomobil yarışlarında benzin katkısı olarak kullanılmaktadır. VAG grubu bünyesindeki (Vw,Seat,Skoda,Audi) araçların etanol kullanımına daha yatkın olduğu bilgisi kesin olmamakla birlikte yaygındır. Her standart otomobilde etanolü benzin deposuna aktarıp yola koyulamayacağınız gibi bir depoya sadece etanol doldurarak da standart otomobilinizi kullanamazsınız. Sektördeki genel kanı, araçlarda maksimum %5 oranında kullanılması gerektiği yönündedir. Bazı araçlarda tek başına etanol kullanımının ağır hasarlar oluşturacağını da belirtmemiz gerekir.
  • Türkiye’de Etanol kullanımı ne durumda?

Yüksek oranda ithal ettiğimiz akaryakıta etanol katkısı artık resmileşmiştir. Bunun temel sebeplerinden birisi etanolü ülke sınırları içerisinde üretebildiğimiz için akaryakıt ihtiyacını düşürebilmek, dolayısıyla akaryakıt ithalatını da düşürerek cari açığı kapatmaya katkı sağlamaktır. Yani evinizin yakınındaki benzin istasyonundan aldığınız sıradan benzin dahi aslında içerisinde bir miktar etanol ve türevi katkıları içermektedir. Ülkemizdeki benzin türlerinin tamamı 1 Ocak 2014 itibarıyla en az %4 oranında yerli kaynaklardan üretilmiş etanol içermektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK)’nun almış olduğu bu karar, 1 Ocak 2013 tarihinde %3 oranıyla uygulanmaya başlanmış ve 2014 yılının başında %4 oranına çıkartılmıştır.
Hazırlayan: Mehmet Yasin Gülseven