Ford Kuga – Nissan Qashqai – Renault Kadjar Karşılaştırması

0
1775
Ford’un C Segmenti Crossover modeli Kuga modeli yaklaşık 1 yıl önce makyajlanmış ancak ülkemize gelmesi geçtiğimiz günleri bulmuştu. Önümüzdeki hafta modelin test videosunu siz takipçilerimize sunacağız ancak ondan önce rakipleri ile bir karşılaştırma yapmak istedik. Ancak bu karşılaştırmayı biraz daraltarak en çok satış yapan düşük hacim dizel motor – otomatik şanzıman seçeneği ile yapacağız. Ancak bu seçenek Ford Kuga’nın bulunduğu sınıfta çok yaygın değil ve sadece iki kardeş model Nissan Qashqai ve Renault Kadjar’da ve Peugeot 3008 modelinde sunuluyor. Ancak Peugeot 3008 fiyatı benzer donnımda rakiplerinden oldukça yüksek (159.900TL). Diğer taraftan aynı sınıfın premium üyeleri olan BMW X1 ve Mercedes GLA düşük hacim dizel motor – otomatik şanzıman seçeneğini sunsa da premium markalar oldukları için fiyatları da benzer donanım paketleri ile 200.000TL’nin üstünde. 

Boyutlar
3 araç arasında en küçük boyutları sunan model çok açık bir şekilde Nissan Qashqai. Ancak Kadjar ile Qashqai’nin dingil aralığı birbirlerine eşit ve bu da her iki modelin de aynı Nissan CMF-CD platformuna sahip olmasından kaynaklanıyor. Ford Kuga’nın dingil aralığı her iki rakibinden de 44mm daha uzun. Bu da arka diz mesafesinde fayda sağlayabilir. Bu arada Ford Kuga sadece dingil aralığı olarak değil, uzunluk ve yükseklik olarak da rakiplerinden hissedilir şekilde daha büyük. Diğer taraftan genişlik ölçüsü Kadjar ile hemen hemen aynı ve sadece 2mm daha geniş. Özetlemek gerekirse Kuga’nın kağıt üstündeki boyutları özellikle Qashqai karşısında gözle bile anlaşılacak derecede daha büyük olmasıyla dikkat çekiyor. 
Ford Kuga, Nissan Qashqai ve Renault Kadjar dış ölçüler
Teknik, Performans ve Fiyat
3 model de birbirlerine oldukça benzer motorlara sahip olsalar da Qashqai’de bulunan Renault kökenli 1.6lt turbo-dizel motor özellikleri ile güç/hacim ve tork/hacim oranlarında rakiplerinden daha önde. Aynı motor Renault Kadjar’da da sunuluyor olsa da otomatik seçeneği bulunmuyor. Aynı şekilde Kadjar’in kullandığı 1.5lt turbo-dizel motor da otomatik seçeneği ile bu sefer Nissan’da bulunmuyor. Bu nedenle aynı platforma sahip iki kardeş model aralarında bir rekabet anlaşmasına gitmiş gibi görünüyor. 
Ford Kuga’nın motor değerleri ise her iki rakibinin de arasında yer alıyor. Ancak ağırlığının özellikle Kadjar’a göre önemli miktarda fazla olması sonucu olarak performans anlamında rakibinin gerisine düşüyor. Kuga testinde bu durumu net bir şekilde hissettiğimizi belirtmek isteriz. Aracın daha ağır olmasında kasanın rakiplerinden hissedilir oranda büyük olmasının da payı büyük ve bu da iç hacmi mutlaka etkileyecektir. Qashqai ise güç/ağırlık oranını rakiplerine göre çok daha yüksek bir şekilde sunarak daha performanslı bir model olduğunu ortaya koyuyor. (Değerlendirme tablo altından devam ediyor)
Ford Kuga, Nissan Qashqai ve Renault Kadjar teknik, performans, yakıt tüketimi
Yakıt tüketimi olarak baktığımızda ise; kağıt üstünde Ford Kuga ve Nissan Qashqai’nin benzer değerlere sahip olduğu görülebilir. Ancak yine de Qashqai biraz daha az tüketiyor ve performansı da Kuga’dan daha yüksek. Kadjar ise her iki rakibine göre daha az tüketiyor ve bunda daha düşük ağırlığının da etkisi büyük. Sunduğu performansa ve tüketime bakılacak olursa en iyi verimi Kadjar’ın verdiğini söylemek yanlış olmaz. 

En son olarak fiyatlara bakalım ve genel bir değerlendirme yapalım; Birbirlerine benzer ve üst donanım özelliklerine sahip olan modellerden Kuga ve Qashqai yakın fiyatlara sahipken Kadjar’ın fiyatı rakiplerine göre önemli miktarda daha ucuz olmasıyla öne çıkıyor. Üstelik daha güçsüz bir motora sahip olmasına rağmen düşük ağırlığı sayesinde performans anlamında Kuga’dan üstünken Qashqai’ye de yakın bir performans sunabiliyor. Tüketim olarak da rakiplerinden daha iyi olması önemli. Kadjar’ın boyut olarak Qashqai’den büyük ve Kuga’ya da yakın ölçüler sunması ise dikkat çekici. Kısacası yaptığımız kağıt üstündeki karşılaştırmanın galibi Renalt Kadjar diyebiliriz. 
Performans ve tüketim değerler tamamen markaların belli standartlara göre kendi bünyelerinde yaptıkları testlere göre belirleniyor ve günlük kullanımlarda farklılık gösterebiliyor. Teorik verilerin pratikte farklı çıkabileceğini belirtmekte fayda görüyoruz. Bu nedenle bir modeli satın almadan önce mutlaka test etmenizi ve yol bilgisayarı vasıtasıyla tüketimi hesaplamanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca her modelin farklı hisler yaratacağını rahatlıkla söyleyebilir. Bu nedenle kişisel zevklerin, tercihlerin ve bütçenin seçim yaparken araçlara öncelik sağlayacağını düşünüyoruz. Biz sadece kağıt üzerindeki verileri yorumlayarak analiz gerçekleştiriyoruz. Bundan sonrası ise zevklere ve renklere kalıyor. 
Görsel Karşılaştırma