Depoya şeker atılırsa ne olur?

0
12295
depoya şeker atmak
Bir takipçimizin “Depoya şeker atılırsa ne olur?” sorusu üzerine bu konuyu detaylı bir şekilde anlatmaya karar verdik. Özellikle eski yabancı filmlerde ve Türk filmlerinde gördüğümüz bazı sahnelerde, kendisini takip eden bir aracın yakıt deposuna şeker atan kişi, sabote ettiği aracın bozulmasıyla takipten kurtulmaktadır. Aslında birçok kişinin yakından tanıdığı “Myth Busters” yani “Efsane Avcıları” serisinde bu inanış net bir şekilde çürütüldü ancak biz nedenlerini izah etmeye çalışacağız.

 
Yaygın bir inanışa göre; Depoya şeker atıldığı zaman şeker çözünür. Şekerle karışan yakıt motorun yanma odasına girince çok yüksek sıcaklığın etkisi ile karamelize olur. Bu da yanma odası duvarlarına sıvanarak da motoru işlevsiz hale getirir. Ayrıca enjektörler de yoğun karışım ve yanma sıcaklığının etkisi ile tıklanır.

Şeker yakıt içinde çözünür mü?

Şeker, motorin ve benzin gibi akaryakıtların içinde çözünmez. Bilindiği gibi su soğuk bile olsa içerisine şeker atıldığı zaman şeker içerisinde çözünür yani çözünüp suyun içine karışır. Ancak bu reaksiyon şeker ve benzin (veya dizel) yakıtı arasında gerçekleşmez. 1994 yılında University of California- Berkeley’de yapılan önemli bir deneyde bu konu dikkate alınmış ve 57lt benzin içerisine önemli bir miktar toz şeker eklenmiştir. Deney sonucunda ise bir 57lt benzin içinde sadece 1 çay kaşığı kadar şekerin çözündüğü gözlemlenmiştir. Bu da yakıtın genel hacmi dikkate alındığında motora zarar vermemektedir.

Görüleceği gibi şeker, benzin veya dizel ile fiziksel ve kimyasal olarak tepkimeye girmiyor. Ancak burada, şekerin yakıt deposu içerisinde nasıl bir konumda olacağı çok ama çok önemli. Yakıt depolarında oluşan kirliliğin motora gitmesini engellemek için yakıt filtrelerinin olduğunu ve yakıtın motora gitmeden önce bu filtrelerden geçtiğini birçok kişi bilir. İşte esas olarak şekerin taneli veya küp şeklindeki yapısı, depoya ne kadar doldurulduğuna ve filtrenin konumuna bağlı olarak, tıkanmaya ve motora giden yakıtın kesilmesine neden olabilir.

Bu da doğal olarak yakıtsız kalan motorun çalışmaması anlamına gelir. Yani yakıt filtresine sahip bir depoya ha şeker doldurulmuş ha kum doldurulmuş bir şey fark etmemektedir de diyebiliriz. Kısacası motorun çalışmaması bir şeylerin yakıt hattını tıkaması nedeniyle olur.

Şeker ile dolmuş bir yakıt filtresi

Şeker motora girerse ne olur?
Diğer taraftan depoya şeker önemli miktarda doldurulursa öyle veya böyle bir nedenle yakıt filtresinden geçmesi veya araçta yakıt filtresi bulunmaması durumunda işler ciddi şekilde değişebilir. Yakıt ile beraber yanma odasına giren yeterli miktarda şeker, yanma sonucunda ortaya çıkan ağdalı yapısı nedeniyle zamanla supap ve piston segmanlarında birikmeye neden olabilir. Ayrıca tanecikli yapı enjektörlerin tıkanmasına neden olur. Tüm bu nedenlerden dolayı da düzensiz bir çalışma meydana gelir. Gerekli temizlik yapılmadığı takdirde bir süre sonra motora rektifiye işlemi yapmak gerekebilir.

Rektifiye nedir? Ne işe yarar?

Sonuç olarak depoya şeker atılırsa;

Modern otomobillerde şekerin yanma odasına gitme ihtimali hassas filtre sistemleri sayesinde oldukça zordur ancak bu filtreler şekerin tanecikli yapısı nedeniyle tıkanabilir. Yani “Yakıtsızlık” nedeniyle motor çalışmaz. Ancak bu durum motora zarar vermez ve yakıt deposunun sökülerek temizlenmesi gerekir. Motora zarar verebilmesi için de yakıt filtresinin olmaması gerekmektedir. Ancak yakıt filtresi olmayan bir depoya un da koysak, susam da koysak, çörek otu da koysak uzun vadede motora etkileri üç aşağı 5 yukarı  benzer olacaktır. Kısacası depodan motora yakıt harici bir şey gitmemelidir.