Mercedes O303 Europa; Kükreyen V8

0
1403

Sekizsilindir olarak sadece klasik otomobil testlerine değil, ayrıca nostaljik otobüs ve kamyon gibi ağır vasıtalarında içinde yer aldığı testleri seviyoruz. Daha önce efsane sese sahip, birçok kişinin de anısının olduğu Mercedes O302 otobüs testimiz olmuştu. Ayrıca Tozlu Garaj’ımızdan hava soğutmalı dev bir V10 motora sahip Iveco-Magirus kamyon soğuk çalıştırması yapmış, aracı kapalı bir hangara çekmiştik. Şimdi ise bir diğer efsane otobüs, O302’nin devam modeli Mercedes O303 modelini test edeceğiz. Ayrıca testimize konuk olan aracın, Otomarsan tesislerinde üretilen son O303’lerden bir tanesi ve en donanımlısı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Testimizde kullandığımız Mercedes O303E (Europa) otobüs 1996 model ve 1995 yılında üretilen son 10 aracın içerisinde yer alıyor. Avrupa’da yer alan daha düşük fiyatlı otobüs marka-modelleriyle rekabet etmek için ülkemizdeki Otomarsan tesislerinde üretilmiş ve ihraç edilmiş. Ancak geri iade edilmiş ve Şampiyon Hersekli firması tarafından satın alınmış. Daha sonra satışa çıkarılmış ve farklı firmalar tarafından da kullanılmış. Ayrıca Altur döneminde Galatasaray’ın takım otobüsü olarak kullanıldığına dair de bir iddia yer alıyor. Ancak aracın şu andaki sahibi Esadaş firması tarafından bu iddia tam olarak teyit edilememiş.

Esadaş firması aracı 2017 yılında satın almış ve başta kaporta ve boya olmak üzere iç kısmını büyük bir oranda restore etmiş. Ayrıca süspansiyon ve aktarma organlarında da çeşitli tamiratlara gidilmiş. Motorda ise herhangi bir revizyona gerek duyulmamış. Orijinal km değeri olan 720,000km, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan bir otobüs modeli için oldukça düşük.

Arkada yer alan motor bölmesini dolduran canavar ise OM422 koduna sahip 14,6lt hacminde dev bir V8 silindir motor. Bloktan eksantrikli (OHV), silindir başına 2 supablı atmosferik beslemeli olan bu dev motorun sesi de kendine yakışır bir şekilde gök gürültüsü gibi. Daha önce incelediğimiz O302 modelinde yer alan sıralı 6 silindirli motorun değişik çığlık sesine nazaran V8 motor daha gür bir sese sahip. Biz her 2 motorun da sesini ayrı ayrı seviyoruz ve de zevk alıyoruz.

12mt uzunluğa ve boş olarak yaklaşık 12 ton ve azami olarak da 17 ton ağırlığa sahip O303 Europa, 14,6lt V8 motorun da etkisi ile yolda adeta yağ gibi kayıyor. Özellikle rampalarda V8 motorun çekiş hissi çok hoş. Dşük viteste yüksek gaz ile çıkılan rampalar ise V8’in sesi ile adeta inliyor. Benzer yokuşları inerken ise retarderın çıkardığı uğultu sesi ayrı bir güzel.

Mercedes O303 Europa videomuzu izleyemiyorsanız tıklayınız…