İçten yanmalı motorların (dizel – benzin) ne kadar ömrü kaldı?

0
1150
içten yanmalı motor sonu

İçten yanmalı motorlar bir otomobilde ilk olarak 1885 yılında “Benz Patent Motor Car” modelinde kullanıldı. Aradan geçen 133 yılın ardından da içten yanmalı motorlar teknolojik olarak müthiş bir ilerleme kaydettiler. Bu tip motorların en büyük alternatifleri olan elektrik (EV) ve hidrojen (Fuel Cell) motorlar ile çalışan araçlar, ancak son birkaç yılda bir nebze de olsa gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmaya başladı.

Günümüzde temel yapısı değişmeden yoluna aynen devam eden içten yanmalı motorların ne zaman ortadan kalkacağı ise henüz tam olarak belli değil. Her ne kadar birçok gelişmiş ülke dizel motorlar konusunda bir takım yasaklar açıklasa da, en iyi ihtimalle 2020 yılından sonra bazı somut gelişmeler olacak gibi görünüyor. Daha temiz çalışan benzin motorlar konusunda ise işler biraz yavaştan ilerliyor.

Diğer taraftan; hem dizel hem de benzin motorları içerisine alan içten yanmalı motorların daha ne kadar ömrünü sürdüreceğine dair çok da fazla açıklama yer almıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde VW’in yaptığı bir açıklama oldukça önemli. Bu doğrultuda halen satışta yer alan 1.6lt, 2.0lt, 3.0lt dizel ve 1.0lt, 1.5lt, 2.0lt benzin motorların yeni jenerasyonlarının 2026 yılında tanıtılacağı açıklandı. Yeni jenerasyon motorlardan sonra ise, gelişmiş ülke pazarları için bir daha içten yanmalı motor geliştirilmeyeceği açıklandı.

VW’in yeni jenerasyon motorlarının geçtiğimiz 2 yıl içinde tanıtıldığı düşünüldüğü zaman ise, yeni nesil motorların yaklaşık 10 yılda bir ortaya çıktığı anlaşılabilir. Kısacası 2026 yılında tanıtılacak motorların 2035 yılına kadar devam edebileceği anlaşılıyor. Halihazırda dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yer alan VW’in bu tip bir açıklamaya imza atmış olması önemli. Bize göre diğer üreticilerin de bu tip bir düşünceye sahip olduğunu gösteriyor.

İçten yanmalı motorlarda ülkemizde durum nasıl olur?

Ancak ülkemizin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerde en son jenerasyon motorların en azından 10 yıl daha süre ile kullanılacağı açıklamanın satır aralarında gizli. Gerek şarj istasyonu altyapısının çok yavaş ilerlemesi, gerekse de elektrikli araçlara yeteri kadar vergi teşviği ve cesaretlendirme olmaması büyük bir hayal kırıklığı. Ülkemizin de dahil olduğu bu grupta, geçiş biraz sancılı ve geriden olacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak; Otomobil üreticileri bir yandan elektrikli otomobilleri birbiri ardına tanıtırken, bir yandan da geçiş döneminde içten yanmalı motorlardan vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Ayrıca 2026 yılında tanıtılacak yeni nesil içten yanmalı motorların sadece elektrik motorlar ile beraber hybrid sistemlerde kullanılacağı da tahmin edilebilir. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan hybrid sistemler sayesinde yumuşak bir geçiş yapılabilir.

Ancak ülkemizin bu gibi gelişmeleri, en azından şimdiki görünümle geriden izleyeceği anlaşılıyor. Umarız elektrikli olacağı açıklanan yerli otomobil bu gidişatı değiştirir ve Türkiye’de gelişmiş ülkeler gibi zaman kaybetmeden bu geçişi sağlar.