Toyota GR Yaris | Dünyanın en güçlü 3 Silindirli otomobili

0
1079

Dünyanın en büyük ilk 3 otomobil markası sıralamasında çok uzun yıllardır ilk 3 sırayı hiç bırakmayan Toyota, geçmiş dönemlerde son derece sportif otomobilleri ile de öne çıkmıştı. Celica, Supra ve MR2 modellerinin yanında, Corolla ve bazı diğer modellerin de sportif versiyonları hep göz önünde olmuştu. Ayrıca bu araçların bir kısmı ralli parkurlarında da kendilerini başarılı bir şekilde göstermişti. Ancak son yıllarda Toyota’nın sportif modelleri adeta silinip gitmişti. Geçtiğimiz yıl ise sportif modellerini tekrar ayağa kaldırmaya başlayan Toyota, Supra modeli ile karşımıza çıktı. Üstelik aracın tekniği BMW Z4 ile aynı olmasına ve bu yöndeki eleştirilere rağmen, aracı satın almak isteyen kişiler adeta sıraya girdiler. Şimdi ise Toyota’dan B Segmenti için beklenmedik bir model geldi. Toyota GR Yaris, ralli parkurları başarılı sonuçlara imza atan Yaris WRC’nin caddelere yansımış bir homologasyon versiyonu olması ile öne çıkıyor.

Toyota GR Yaris teknik

Yaris’in başarılı WRC aracında 1.6lt sıralı 4 silindirli 380ps güce ve 425Nm torka sahip bir turbo-benzin motor kullanılıyor. Caddelere yansımış versiyonu GR (Gazoo Racing) Yaris ise sıralı 3 silindirli bir motora sahip. Motor hacmi ise ralli versiyonu ile aynı ve 1.6lt (1.618cc) olarak açıklanıyor. Üretilen güç ve tork, Japon versiyonda 272ps ve 370Nm’yken, Avrupa versiyonunda bu değerler 261ps ve 360NM olarak açıklanıyor. Üretilen bu güç değerleri ise 4×4 çekiş sistemine, 6 ileri manuel şanzıman ile aktarılıyor.

0-100km/s hızlanmasını 5.5 saniyede tamamlayan GR Yaris, 230km/s (sınırlandırılmış) hıza çıkabiliyor. Ancak limitör iptali ile bu son hızın 260km/s üstüne çok rahatlıkla çıkabileceği tahmin edilebilir. Zaten hız göstergesi de maksimum 280km/s olarak kendisini gösteriyor. Aracın ağırlığı ise 1.280kg ve 272ps için elde edilen 4.7kg/ps üzerindeki değer gerçekten de çok ama çok başarılı.

Bu değerler 1.6lt 3 silindirli motoru, dünyanın en güçlü 3 silindirli motoru pozisyonuna getirirken, ayrıca Peugeot 308 GTi ile de aynı koltuğa, yani güç/hacim oranı en yüksek 1.6lt ve altı motor kategorisinde lider konuma getiriyor. Ancak Peugeot 1.598cc iken, Toyota 1.618cc motora sahip. Güçler ise hemen hemen aynı.

Rakipler

Aracın en önemli rakipleri ise Ford Fiesta ST, VW Polo GTi ve Renault Clio gibi B Segmenti araçlar. Ancak bu araçların hepsi de önden çekişli ve güç anlamında hiçbiri de 200ps üstünde güce sahip bir motora sahip değil. Toyota GR Yaris ise ralli parkurlarından esinlenilen 4×4 çekiş sistemi ve Avrupa için 261ps gücündeki motoru ile rakiplerini adeta paramparça edebilir. Hatta bir üst segmentte yer alan benzer araçlara bile kafa tutabileceğini söylemek fazlası ile mümkün görünüyor.

Ayrıca, opsiyon olarak sunulan Circuit Pack (Pist Paketi) donanımında, 2 adet sınırlı kaymalı diferansiyel de yer alıyor. 3 farklı sürüş modunun bulunduğu araçta, çekiş özellikleri değiştirilebiliyor ve motorun ürettiği tork ön ve arka aksa farklı oranlarda dağıtılabiliyor. Bu doğrultuda; Normal sürüş modunda tork %60 önde ve %40 da arkada yer alıyor. Sport modda ise çekiş arkada daha yüksek oranda görev alıyor ve önde %30 arkada da %70 şeklinde dağılım oluyor. Pist modunda ise ön ve arka çekiş dağılımı eşitleniyor ve %50 – %50 olarak yer alıyor. Ayrıca bu değerler sabit değil ve sürüş – yol koşullarına göre, yol tutuş ve viraj kabiliyetini artırabilmek için ön ve arkaya %100 oranında aktarılabiliyor.

Bu arada GR Yaris’in, 1999 yılında üretimi sonlanan Celica GT-Four modelinden sonraki ilk WRC homologasyon versiyonu olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Kısacası 90’lı yılların ralli homologasyon araçlarını çok özlemiştik ve Toyota da adeta durdu durdu ve de vurdu.