Alfa Romeo Stelvio Nürburgring rekorunu kırabilecek mi?

0
327
FCA (Fiat-Chrysler) bünyesinde bulunan İtalyan Alfa Romeo markası son 5 yıldır büyük bir atağa geçti ve eski günlerini hatırlatacak önemli model tanıtımları gerçekleştiriyor. Gerek tasarımı gerekse de sürüş özellikleri ile birçok otomobil severin gönlünde taht kurmuş olan marka geçmiş yıllarda 75, 155, 164 ve 156 gibi modellerle adından kuvvetli bir şekilde söz ettirmeyi başarmıştı. Ayrıca son zamanlarda ülkemizde ve dünyada satışa çıkardığı modeller ile de eski popülerliğini yakalama gayretinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu doğrultuda son olarak geçtiğimiz günlerde tanıtılan model ise D Segmenti SUV/Crossover modeli Stelvio olmuştu.

Giulia modelinin en üst seviyesinde (QV) kullanılan Ferrari destekli 505hp gücündeki 2.9lt V6 bi-turbo benzin motoru Stelvio modelinde de aynen yerini almıştı. Bu aşırı güçlü motor ile Stelvio 0-100km/saat hızlanmasını 4 saniyede tamamlarken 284km/saat maksimum hıza çıkabiliyor. Motorun ürettiği 600nm tork ise özel tasarlanmış sürekli 4×4 sistemine 8 ileri otomatik veya 6 ileri manuel şanzıman ile aktarılıyor. Ayrıca tork yönlendirme sistemi sayesinde yüksek tork çok başarılı bir şekilde tekerleklere dağıtılabiliyor. Tüm bu özellik ve değerler modeli dünyanın en hızlı seri üretim SUV/Crossover modellerinden birisi haline getiriyor. Öyle ki dünyanın en hızlı SUV modeli olarak kabul edilen Bentley Bentayga 0-100km/saat hızlanmasını 4.1 saniyede tamamlarken 301km/saat maksimum hıza çıkabiliyor. 

Alfa Romeo Stelvio QV özelliklerini bir kenara bırakıp Giulia QV modelinin rekoruna göz atalım;
Alfa Romeo’nun son 1.5 yıla damgasını vuran D Segmenti yüksek performans modeli Giulia QV geçtiğimiz yıl 7:39 ile kırdığı Nürburgring en hızlı sedan pist rekorunu geçtiğimiz aylarda yeni modeli tanıtılan Porsche Panamera Turbo‘ya 1 saniye fark ile kaptırmıştı. Ancak resmi olarak 7:39 rekorunu kıran Giulia QV modelinin 6 ileri manuel şanzımana sahip olduğu ve 8 ileri otomatik şanzımana sahip modelin bu rekoru geliştirme şansı olduğu belirtilmişti. Diğer taraftan bu rekorun geliştirilmesine fırsat bulunamadan yeni Porsche Panamera Turbo elini çabuk tutmuş ve sadece 1 saniye kadar daha iyi olsa da rekoru ele geçirmişti. Bilindiği gibi Ferrari F154 motorundan geliştirilen 2.9lt V6 silindir çift-turbo benzin 510ps gücünde bir motora sahip olan Giulia QV bu sefer şansını denemek için 8 ileri otomatik şanzımanı ile Nürburgring’e çıktı ve 1 değil, 2 değil, 3 değil tam 6 saniye ile Porsche Panamera Turbo‘nun rekorunu kırarak 7:32 (7 dakika 32 saniye) ile rekorun yeni sahibi olmuştu. Alfa Romeo’nun kırdığı son rekorun videosunu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz

En hızlı Sedan rekorunun Alfa Romeo Giulia QV tarafından tekrar kırılmasından sonra ise gözler aynı motora sahip olan Stelvio QV’ya çevrildi. Giulia ile benzer boyutlara ve ağırlığa sahip olan aracın tekniği de hemen hemen aynı. En büyük farkı ise oldukça gelişmiş bir 4×4 çekiş sistemine sahip olmasından kaynaklanıyor. Diğer taraftan aracın yerden yüksek yapısı böyle bir rekor için dezavantaj olsa da SUV/Crossover rakipleri de benzer yapıya sahip olduğu için bu kategoride değerlendirilebilir. 
Bu doğrultuda Alfa Romeo’nun daha önce Giulia QV için gerçekleştirdiği Nürburgring simulasyonu bu sefer Stelvio QV için gerçekleştirilmiş ve 7 dakika 59 saniye gibi bir zaman elde edilmiş. Elde edilen bu hayali tur zamanı öyle sıradan bir kişi tarafından da açıklanmadı. Tur zamanının açıklayan kişi ise bizzat Alfa Romeo’nun CEO’su Harald J. Wester ve bu da elde edilen zamanın ciddiyetini arttırıyor diyebiliriz. Teoride elde elde edilen bu tur zamanı pratikte de elde edilebilirse aşağıdaki tablo elde ediliyor. Bu da Alfa Romeo Stelvio QV’yi SUV/Crossover kategorisinde Nürburgring şampiyonu yapacak gibi görünüyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta rakiplerinin tümümün E Segmenti modeller olması. Stelvio QV ise D Segmenti bir araç ve gerek ağırlığı gerekse de boyutları diğer modellerden daha küçük. Bu da modele büyük bir avantaj sağlıyor denilebilir. Diğer taraftan gücü ve torku da rakiplerinin gerisinde. 
Alfa Romeo Stelvio QV’nin tahmini Nurburgring tur zamanı ve rakiplerinin zamanları
Bu arada 301km/saat hızı ile dünyanın en hızlı SUV modeli sayılan Bentley Bentayga’nın Nürburgring pistinde rekor denemesi yapmadığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ancak aşırı yüksek ağırlığı nedeniyle yukarıdaki tabloya girmekte zorlanacağı da oldukça açık. Yani Stelvio QV bu değeri elde edebilirse düz yolun en hızlı SUV/Crossover modeli olmasa da pistlerin en hızlı SUV/Crossover modeli olabilir diye düşünüyoruz.