Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid tanıtıldı

0
502
Porsche’nin geçtiğimi aylarda tanıtılan yeni Panamera serisine şimdi de oldukça güçlü bir hybrid versiyon eklendi. Bu model o kadar güçlü ki; halen üretilmekte olan tüm Porsche modellerinden daha yüksek motor gücüne sahip olmasıyla öne çıkıyor. 

Yeni – Eski Porsche Panamera Karşılaştırması

Panamera Turbo modelinde bulunan 4.0lt V8 çift-turbo benzin 550ps güce sahip motora 136ps gücünde bir elektrik motor eklenmesiyle elde edilen hybrid sistemin çıkış gücü ise tam 680ps olarak açıklanıyor. Tork ise 850nm ve 1400 d/d’dan itibaren elde edilebiliyor. Porsche ürün gamında sunulan en güçlü model olmasına rağmen 50km’lik sadece elektrikli menzili ile dikkate alınırsa ortalama tüketim 100km’de 2.9lt olarak açıklanıyor. Her ne kadar bu tüketim değeri motor gücünün hakkını vererek elde edilemeyecek olsa da, böyle bir araç için telafuz bile edilebiliyor olmasının hybrid araçların ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu görmek açısından çok önemli diye düşünüyoruz. 
Aracın performans değerleri de gücü ile doğru orantılı olarak gerçekten de etkileyici. 0-100km/saat hızlanmasını 3.4 saniyede tamamlayan araç 310km/saat maksimum hıza çıkabiliyor. Karşımızda 2300kg ağırlığında 4 kapılı oldukça iri cüsseli bir araç olduğu düşünülürse bu performans değerleri alkışı hak ediyor diye düşünüyoruz. Modelin iki dingil arası daha uzun (15cm) bir Executive versiyonu da mevcut ve daha ağır olan bu araç 0-100km/saat hızlanmasını 3.5 saniyede tamamlayabiliyor. 
Hem çok yüksek performansa hem de düşük yakıt tüketimine büyük katkı sağlayan elektrik motorların enerjisini aldığı 50km menzilli piller ise şarj edilebiliyor. 14.1kWh enerjiye sahip lityum iyon piller 6 saatte ev tipi prizlerden şarj edilebilirken, opsiyonel olarak sunulan hızlı şarj ünitesi ile bu zaman 2.4 saate iniyor. Şarj işlemi akıllı telefonlara indirilebilen bir aplikasyon ile başlatılıp bitirilebiliyor. 
Araçta sunulan donanımlar ise tam da modelin gücüne ve heybetine yakışır nitelikte. 21inch çapında 911 turbo tipi jantlar, seramik kompozit frenler, tork yönlendirme sistemi, aktif süspansiyon sistemi, adaptif aerodinamik aksesuarlar ve diğer modellerde opsiyon olarak sunulan Sport Chrono Paketi Turbo S E-Hybrid modelinde standart olarak sunuluyor. Daha uzun dingil aralığına sahip Executive versiyonunda ise arka tekerlekleri de kontrol edebilen direksiyon sistemi, elektrikli 8 yöne ayarlanabilir arka koltuklar ve 4 bölgeli klima sistemi standart olarak sunuluyor. Modelin önümüzdeki ay yapılacak olan Cenevre Otomobil Fuarı sonrası satışa sunulacağı ve A.B.D fiyatının da normal tip için 184.400 Dolar ve uzun versiyon Executive için de 194.800 Dolar olacağı belirtiliyor. Ülkemizdeki şatış fiyatı ise A.B.D fiyatlarını 3 ile çarparak elde edilebilir.