Toyota’nın şanslı sayısı; 86

0
625
Her markanın kendine özel bazı uğurlu sayıları, amblemleri ve kısaltmaları vardır. Daha önceki yayınlarımızdan bir tanesinde Alfa Romeo’nun şanslısı dört yapraklı yoncadan (Quadrifoglio Verde) bahsetmiştik. Hüzünlü bir geçmişe sahip olan bu amblemin hikayesi gerçekten de dikkat çekicidir. Şimdi ise hikayesinde hüzün barındırmayan Toyota’nın şansı sayısı 86’dan bahsedeceğiz. 

Quadrifoglio Verde; 4 yapraklı Yonca’dan çok fazlası

Toyota markasının şüphesiz en bilinen modeli Corolla’dır. Bu model dünyada şu ana kadar en fazla üretilen otomobil modelidir ve bu sayı 40 milyonun da üzerindedir. Halen 11.jenerasyonu üretilen Corolla her ne kadar ülkemizde en çok AE101 (E100) olarak adlandırılan 7.jenerasyonu ile bilinse de 5.jenerasyon AE86 (E80) kodlu kasanın oldukça özel versiyonları da bulunuyordu. 4 farklı kasa tipi önden çekişli olarak üretilen Corolla’nın, 2 kapı Coupe ve 3 kapı HB Coupe kasa tipine sahip versiyonları arkadan çekişli olarak üretiliyordu. 1983-1987 yılları arasında satışı yapılan AE86 kasanın açılımı ise şu şekildeydi;

  • A: Modelde kullanılan 4A koduna sahip motorları temsil ediyordu. (Ör:4A-GE)
  • E: Toyota’nın Corolla’ya verdiği harf kısaltmasıydı
  • 8: 5.jenerasyon Corolla’nın kasa kodunu temsil ediyordu (E80)
  • 6: 5.jenerasyon Corolla’nın 6 farklı kasa tipini temsil ediyordu. (2 kapı Coupe, 3 kapı HB Coupe, 3 kapı HB, 5 kapı HB, 4 kapı Sedan, 5 kapı Liftback)
Corolla tarihine damgasını vurmuş olan arkadan çekişli 2 kapı Coupe ve 3 kapı HB Coupe versiyonlarda 1.6lt 4 silindir DOHC (üstten çift eksantrikli), 16 supap yakıt enjeksiyonlu, değişken emme manifolduna (VIS) sahip 130ps güce ve 150nm torka sahip motorlar bulunuyordu. Şanzıman olarak ise 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik seçenekleri mevcuttu ve sınırlı kaymalı diferansiyel (LSD) de opsiyonel olarak sunuluyordu. Soğutma kanallı disk frenler, gelişmiş süspansiyon sistemi ve denge barları da aracın özelliklerine eklenince otomobil severlerin karşısına zamanının en iyi fiyat/performans oranına sahip modellerinden birisi çıkmıştı. Üstelik 923kg ile 1089kg arasındaki ağırlığa sahip AE86 Coupe’nin ağırlık dağılımı da oldukça dengeliydi ve bu onu virajlı dağ yollarının ve rallilerin aranan otomobili yapmıştı. Sonuç olarak “Hachi-Roku” Japonca’da sekiz-altı (8-6) demek olan bu rakamlar artık otomobil sevdalıları için artık bambaşka anlamlar taşımaktaydı. 
Günümüzde ise bu iki uğurlu rakam (8 ve 6) iki Japon markanın yaptığı çalışma ile karşımıza çıktı. Subaru BRZ ile birlikte üretilen Toyota GT86 modelinde yer alan 8 ve 6 rakamları da işte tam da bu nedenle seçilmiştir. “Hachi-Roku” efsanesinin günümüze olan bir yansıması olan bu özel model aynen AE86 Coupe’de olduğu gibi arkadan çekişli  ve saf sürüş özelliklerine sahip olmasıyla birçok kişinin saygısını kazanmış bir araç olmayı başarmıştır. Bu arada Subaru BRZ ve Toyota GT86‘da bulunan 2.0lt  4 silindirli atmosfrik-benzin 205ps güce sahip motorun silindir çapı 86mm ve silindir stroku da 86mm’dir. Sizce tesadüf olabilir mi? 😉
“Hachi-Roku” (8-6) efsanesinin geçmişten günümüze yansımasını anlatan aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.