Bir zamanlar Amerika; BMW dizel motora sahip Lincoln Continental

0
664
Günümüzde farklı markalar arasında ortak motor paylaşımı yaygın bir şekilde yapılıyor ve örneğin bazı Mercedes modellerinde Renault motoru görmek mümkünken VW’in ürettiği bir motor da Porsche markasının kaputu altına girebiliyor. Bu paylaşım genellikle bir Otomotiv Grubu’nun farklı markaları arasında oluyorsa da bazen de en ufak bir ortaklığı olmayan markalar arasında paylaşım yapılabiliyor. 


Kullanılmadığı araç kalmayan 5 düşük hacimli motor

İşte bu paylaşımların belki de en ilginci 1980’li yıllarda gerçekleşmişti. 1982 yılında BMW’nin bir otomobil için ürettiği ilk dizel motor olan M21 kodlu ünite, kendine zamanın büyük motora ve dev cüsseye sahip Amerikan otomobillerinde yer bulmuştu. BMW’nin M20 kodlu 6 silindirli benzin motorundan geliştirilen M21 dizel motor, 2.4lt hacme ve sıralı 6 silindire sahipti. Turbo besleme sayesinde bu motor 116ps güç ve 210nm tork üretebiliyordu. 
BMW M21, 2.4lt turbo-dizel motor
Bu veriler günümüz için oldukça kötü görünse de, 1983 yılında BMW 5.24tds modelinde kendine yer buldu ve bu motor ile E28 5 Serisi zamanının en hızlı dizel motorlu aracı olmuştu. 1985 yılında ise turbo beslemenin olmadığı atmosferik versiyon tanıtıldı ve bu versiyon 86ps güce ve 152nm tork sahipti. Ayrıca hem E28 5 Serisi hem de E30 3 Serisi’nde kullanılmıştı. 1988 yılında ise E34 5 Serisi’nde de torku 220nm’ye yükseltilmiş olan aynı turbo-dizel motor 1991 yılına kadar kullanıldı.
1983 yılında dünyanın en hızlı dizel otomobili – BMW 524td
Peki bu motorun Amerikan otomobilleri ile ne alakası olabilir diyebilirsiniz. İşte BMW’nin dizel bir motoru otomobillerde kullanmasıyla aynı motorun Amerikan otomobillerinde kullanılması benzer nedenlere dayanıyor. 1970’li yıllarda tüm dünyada yaşanan petrol krizi nedeniyle bütün otomobil markaları daha az yakıt tüketen otomobil motorları tasarlamaya başlamıştı ve BMW de işte bu nedenle M21 kodlu motoru üretmişti. Diğer taraftan petrol krizinden tüm dünya gibi A.B.D de etkilenmiş ve aynı dönemlerde geleneğin aksine düşük hacimli 4 silindirli Amerikan motorları ortaya çıkmıştı. Ayrıca GM Grubu, çeşitli markalarında kullanmak üzere düşük hacim olarak adlandırılan Small Block V8 motorunu revize ederek bir dizel motor ortaya çıkartmıştı. Ancak dizel motor konusunda tecrübe sorunu yaşayan GM, A.B.D’de zaten sevilmeyen dizel motorların daha da dip yapmasına neden olmuştu. 
Ford Grubu ise GM’in gittiği yoldan gitmedi ve tabir-i caiz ise rakibinin kötü tecrübesinden ders çıkarttı. 1980’li yıllarda Avrupalı üreticilerin A.B.D’de dizel konusunda saygı duyulur olmasından da faydalanmak isteyen Ford, ilk olarak bu konuda oldukça tecrübeli olan Mercedes’in kapısını çaldı. Ancak Mercedes dizel motorlarını Ford’a satmayı reddetti. Bunun üzerine rotayı değiştiren marka, yeni bir dizel motor (M21) üreten ve rakip olduğu Mercedes karşısında dizel motoru ile varlık göstermek isteyen BMW ile görüştü. BMW hem yeni dizel motorunun başarılı olduğunu kanıtlayabilmek hem de en büyük rakibi Mercedes’in satışlarını bir nebze kesebilmek için Ford’un teklifini kabul etti. 

İşte bu doğrultuda BMW’nin 3 ve 5 Serilerinde kullandığı 2.4lt sıralı 6 silindir turbo-dizel motor A.B.D yolunu tuttu ve Ford Grubu bünyesinde bulunan Lincoln markasının Continental Mark VII ve Continental modellerinde 1984 yılında ZF üretimi 4 ileri otomatik şanzıman ile kullanılmaya başlandı. 2.4lt turbo-dizel motor seçeneğinin yanında 3.8lt V6 ve 5.0lt V8 atmosferik-benzin 131ps motorlar da seçenekler dahilinde bulunuyordu. 2.4lt Dizel BMW motoruna sahip olan Lincoln Continental ve C. Mark VII, “Avrupalı bir motoru var” sloganı altında satılıyor ve özellikle de 1981-1985 yılları arasında A.B.D’de satılan 3.0lt sıralı 6 silindir turbo-dizel 125ps güce ve 245nm torka sahip Mercedes 300D Turbo ve 300CD turbo modellerini hedef alıyordu. Zaten BMW’nin de esas hedeflediği de buydu ve BMW motoruna sahip bir Amerikan markasının Mercedes’in satışlarını kesebileceği hedeflenmişti. Kısacası BMW ve Ford’un hedefinde doğrudan Mercedes vardı ve iki markanın çıkarları örtüşüyordu.
Üstte Lincoln Continental Mark VIII altta Continental
Ancak Amerikan geleneklerine oldukça ters BMW dizel motorlu Lincoln Continental istenilen talebi görmedi ve 2 yıl boyunca toplam 1500 adet üretildikten sonra 1985 yılında üretimi sonlandı. Bu arada Ford’un bu motoru BMW motoru değil de Avrupa motoru diye pazarlamış olması da hayli ilginç. BMW’nin aynı dönemlerde A.B.D’de en az şimdiki kadar popüler olduğu düşünülürse; belki de Ford bir taktik hata yapmış ve BMW ifadesini kullanmamıştı. Bunun esas nedeni ise her halde Lincoln gibi lüks markanın BMW markası altında ezilmemesi içindi diye düşünüyoruz. 

Üstte Mercedes 300CD Turbo, Altta Mercedes 300D Turbo