Otomobil üreticileri üzerinde uzun emek ve zaman vererek tasarladıkları motorları hem daha uygun fiyata mal edebilmek, hem bu motorlara sahip araçları daha rekabetçi fiyata satabilmek hem de daha yüksek kazanç elde edebilmek için artık birçok farklı modelde kullanıyorlar. Ayrıca bu motorları sadece kendi modellerinde kullanmakla kalmayıp bünyelerinde bulunan diğer markalarda ve kendileri ile alakası olmayan diğer markalara da satarak mümkün olan en fazla sayıda motoru üretmeye çalışıyorlar. Bu da bir nevi sürümden kazanmak oluyor diyebiliriz. Biz de bu doğrultuda ilk olarak hangi düşük motor hacmine sahip motorların en fazla kullanıldığını ve hangi marka ve modellerde bulunduğunu listeleyeceğiz. (Markalar üretim adedine göre sıralı değildir ve motorların kullanıldığı modeller de Türkiye’de satılan modeller ile sınırlı tutulmuştur)
Renault 1.5lt DCi (K9K DCi)
Nissan-Renault ortaklığı ile 2001 yılında kullanılmaya başlanan 1.5lt hacminde 4 silindirli üstten tek eksantrikli (SOHC) direkt yakıt enjeksiyonlu dizel motor, 3 farklı güç derecesine göre tasarlandı ve turbo besleme sistemleri ile ünlü Borg Warner tarafından üretilen turbolar ile güçlendirildi. En yüksek güce sahip seçenekte ise değişken geometrili (VGT) turbo besleme sistemi bulunmaktadır. Bu sayede geniş bir devir bandında yüksek güç ve tork elde edilebilmektedir. Üretildiği yıldan beri yaklaşık 13 milyon araçta kullanılan 1.5DCi motor, B Segmenti HB’den D Segmenti Sedan modellerine kadar birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde 65ps, 75ps, 82ps, 85ps,90hp, 105ps, 110ps versiyonları ile kullanılmış ve kullanılmaktadır.
Ayrıca listemizdeki diğer markalara göre şöyle dikkat çekici bir özelliği de vardır. 110ps gücündeki seçenek bir yandan Dacia Lodgy gibi bütçe olarak oldukça düşük sayılabilecek bir modelde kullanılırken, aynı motor Mercedes tarafından yapılan çok küçük değişikliklerle premium sınıfta yer alan A, B ve CLA serilerinde ve Nissan’ın premium markası Infiniti’nin Q30 modelinde de kullanılmaktadır.
- Infiniti: Q30
- Dacia: Sandero, Logan, Lodgy, Duster
- Nissan: Micra, Almera, Note, Juke, Pulsar, Qashqai
- Renault: Clio, Modus, Symbol, Captur, Megane, Fluence, Scenic, Kadjar, Talisman, Latitude, Laguna, Kangoo
- Suzuki: Jimny
- Mercedes: A Serisi, B Serisi, CLA, GLA, Citan
PSA 1.6lt HDi – Ford 1.6lt TDCİ (DV6 – DLD 416)
PSA (Peugeot-Citroen) Grubu ile Ford’un beraber tasarladığı bu motorun 1.4lt olan versiyonları da mevcuttu. 1.4lt üstten tek eksantrikli (SOHC-8 supap) olanlarda Borg-Warner marka norma bir turbo bulunuyordu ve Renault’un 1.5lt motorlarında kullandığı normal turbonun aynısıydı ancak intercooler yoktu. Diğer taraftan 1.6lt üstten çift eksantrikli (DOHC-16 supap) dizel motorda Garrett marka değişken geometrili (VGT) bir turbo besleme bulunuyordu. Daha sonraları bu motorun bir de üstten tek eksantrikli 8 supablı versiyonu tanıtıldı. Ford ve PSA Grubu tarafından ortak olarak üretilen motorların yarısı İngiltere ve Hindistan’da bulunan Ford fabrikalarında, diğer yarısı ise PSA’nın Fransa’da bulunan bir fabrikasında üretiliyordu.
Sonuç olarak ilk örnekleri 2004 yılında ülkemizde görülmeye başlanan 1.6lt PSA-Ford dizel motor üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen PSA Grubu tarafından hala kullanılıyor. Ford ise yeni tasarladığı 1.5lt turbo-dizel motorlar ile yoluna devam ediyor. Diğer markalarda da kullanımı sona erdi denilebilir. B Segmenti HB’den E Segmenti Sedan modellerine kadar birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde 90ps, 109ps, 110ps ve 115ps versiyonları ile kullanılmış ve kullanılmaktadır. Aynen Renault 1.5dci örneğinde (Dacia-Mercedes) olduğu gibi Citroen’in bebek modeli C2’de kendine yer bulan 1.6HDi motor daha güçlü bir versiyonu ile Volvo’nun E Segmenti modeli S80’de de yer alarak birçok kişiyi şaşırtmıştır.
- Citroen: C2,C3, C4, C5, Xsara, Picasso, DS3, Nemo, Berlingo
- Ford: Fiesta, Fusion, Focus, BMax, CMax, Mondeo, Connect, Courier
- Mini: Cooper D (2007-2009)
- Peugeot: 206, 207, 307, 308, 707, 508, 3008, Beeper, Partner Tepee
- Mazda: 2, 3
- Suzuki: SX4
- Volvo: C30, S40, V50, S60, S80
Fiat 1.3lt Multijet (JTD SDE)
Listemizin en küçük hacme sahip ancak oldukça farklı markalar tarafından kullanılmış bir üyesi olan Fiat 1.3lt üstten çift eksantrikli (DOHC-16 supap) direkt enjeksiyonlu turbo-dizel motor 2003 yılında tanıtıldı ve bir versiyonu 2005 yılında kendi kategorisinin en iyi motoru seçilmişti. 2009 yılında tanıtılan 2.jenerasyon Multijet motorların düşük güce sahip olan versiyonları normal bir turbo beslemeye sahipken güçlü versiyonlarında değişken geometrili (VGT) turbo bulunuyordu. Günümüze kadar yaklaşık 6 milyon adet 1.3lt Multijet motor üretildiği tahmin ediliyor. Genellikle B ve C Segmenti araçlarda kendine yer alan bu motor düşük hacmi nedeniyle doğal olarak D Segmentinde kendine yer bulamamıştır. 70ps, 75ps, 90ps, 95ps ve 105ps versiyonları ile kullanılmış ve halen de Fiat marka araçlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Alfa Romeo: Mito
- Chevrolet: Aveo
- Fiat: Albea, Doblo, Fiorino, Punto, Panda, Linea, 500, 500L, Palio, Panda
- Ford: Ka
- Lancia: Ypsilon
- Opel: Agila, Corsa, Tigra Twin Top, Astra, Meriva
- Suzuki: Swift, SX4, SCross
- Tata: Indica Vista, Indigo
VW 1.4lt TSI (1.4 EA111-1.4 EA211)
2005 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtımı yapılan 1.4lt hacminde 4 silindirli üstten çift eksantrikli (DOHC) direkt yakıt enjeksiyonlu benzin motoru günümüzde sadece turbo beslemeye sahip olsa da ilk tanıtıldığında hem supercharger (kompresör) hem de turbo beslemeye sahipti ve VW’in gürültülü çalışma karakteriyle bilinen direkt enjeksiyonlu 2.0lt atmosferik-benzin (FSI) motorunun yerine geçmek üzere tasarlanmıştı. Diğer taraftan 2007 yılında bu motorun sadece turboya sahip olan versiyonu 1.6lt FSI motorun yerini alarak birçok farklı modelde kullanılmaya başlandı. Ayrıca değişik güçlere sahip versiyonları VW Grubu bünyesindeki Audi, Seat, Skoda ve VW markalarında yaygın bir şekilde kullanıldı. 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında ise farklı versiyonları kendi kategorilerinde dünyanın en iyi motoru ödülünü kazanmıştı.
Ülkemizde kullanımı devam eden 1.4lt TSI motorun yerini Avrupa’da çok daha teknolojik özelliklere, daha iyi bir performansa ve daha düşük yakıt tüketimine sahip 1.5lt TSI motor yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır. Bu motorun ülkemize geçtiğimiz aylarda makyajlanan VW Golf modeli ile birlikte gelmesi bekleniyor. Sonuç olarak 10 yılın üzerinde bir zamandır başarılı bir şekilde kullanılan 1.4lt TSI motor B Segmenti HB’den D Segmenti Sedan ve Crossover modellerine kadar birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde 122ps, 125ps, 131ps, 140ps,150ps, 160ps, 170ps ve 180ps versiyonları ile kullanılmış ve kullanılmaktadır.
- Audi: A1, A3, A4, A5, Q3
- Seat: Ibiza, Leon, Ateca
- Skoda: Octavia, Superb, Kodiaq
- VW: Polo, Golf, Scirocco, Jetta, Tiguan, Passsat, Touran
VW 1.6lt turbo-dizel (1.6TDI EA189)
2009 yılında Viyana Motor Sempozyumu’nda tanıtımı yapılan 1.6lt hacminde 4 silindirli üstten çift eksantrikli (DOHC) direkt yakıt enjeksiyonlu turbo beslemeye sahip dizel motoru VW’in 1.9lt TDI motorunun altında yer alıyordu ancak daha verimli özellikleri ve düşük yakıt tüketimi ile oldukça dikkat çekiciydi. Ülkemizde kullanımı devam eden 1.6lt TDI motor yakın bir zaman sonra yerini daha iyi bir performansa ve daha düşük yakıt tüketimine sahip 1.5lt TDI motora bırakacak. Sonuç olarak 8 yıldır başarılı bir şekilde kullanılan 1.6lt TDI motor B Segmenti HB’den D Segmenti Sedan ve Crossover modellerine kadar birçok farklı kasa tipi, marka ve modelde 75ps, 90ps, 102ps, 105ps,110ps, 116ps ve 120ps versiyonları ile kullanılmış ve de kullanılmaktadır.
- Audi: A1, A3
- Seat: Ibiza, Leon, Ateca
- Skoda: Octavia, Superb, Kodiaq
- VW: Polo, Golf, Jetta, Tiguan, Passsat, Touran