Jaguar XF Sportbrake tanıtıldı

0
359
Jaguar’ın E Segmentinde yer alan XF modelinde, Sedan kasa tipinden sonra şimdi de bir Station Wagon kasa tipi olan Sportbrake versiyonu sunulmaya başlandı. Genel görünümü itibariyle alışılagelmiş Station modellerinden çok daha sportif ve şık bir görüntüye sahip model bu nedenle sahip olduğu Sportbrake uzantısını fazlasıyla hak ediyor gibi görünüyor. 


Her ne kadar ülkemizde hak ettikleri yüksek satış adetlerine sahip olmasalar da, Station tipindeki otomobiller aslında Sedan ve HB modellerden çok daha kullanışlı yapıları ile dikkat çekiyor. Özellikle aile kullanımı için neredeyse rakipsiz olan bu kasa tipi, özellikle Avrupa’da çocuklu ailelerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ülkemizde Station araçların neden tutulmadığına dair ise daha önceden bir analiz gerçekleştirmiş ve nedenlerini sorgulamıştık.
Türkiye’deki Sedan bağımlılığının aksine Avrupa’da özellikle E segmentinde yer alan modeller en az Sedan araçlar kadar iyi satış adetlerine sahip ve bu nedenle de markalar bu tip araçlara özel bir önem veriyorlar. Audi, BMW, Mercedes ve Volvo markalarının E Segmenti araçlarında Sedan kasanın yanında mutlaka Station kasa tipi de sunuluyor. İşte bu 4 markanın E Segmentinde belki de en ciddi rakibi şüphesiz Jaguar ve o da Station kasanın birçok yerde sevilmesine kayıtsız kalmadı ve XF modelinin Station kasa tipini sonunda tanıttı. 
İlk bakışta rakiplerinden çok daha sportif göründüğün düşündüğümüz modelin arkaya doğru sert bir kavisle eğilen D sütunu ve en arka yan camın rakiplerinden nispeten basık olmasının bu sportiflikte oldukça büyük etkisi bulunuyor. Açıkçası Jaguar bu başarılı detayları sayesinde Station bir modelden daha çok Shooting Brake bir modele bile benziyor denilebilir. Aşağıda yer alan karşılaştırmalı görselde üstten aşağı doğru Audi A6, BMW 5 Serisi, Jaguar XF, Mercedes E Serisi ve Volvo S90 modellerinin Station kasa tipleri sıralanmaktadır.
Yukarıdan aşağı; Audi A6, BMW 5 Serisi, Jaguar XF, Mercedes E Serisi ve Volvo S90 
Jaguar XF’in bu sportif görünümüne rağmen sunduğu 565lt bagaj hacmi de oldukça yeterli ve arka koltukların yatırılması ile bu hacim 1700lt’ye kadar yükseliyor. Üstelik koltukların yatırılması sonrası tam anlamıyla düz bir zemin elde ediliyor olması kullanışlılık açısından büyük avantaj sağlıyor. Bagaj ise 100kg’lık yüklere dayanabilecek şekilde tasarlanmış. Üstelik aracın 50:50’ye çok yakın olan ağırlık dağılımı sayesinde arkada taşınacak ağır yüklerin dengeyi bozması en aza indirilmiş. Tabii bunda araçta standart olarak sunulan havalı süspansiyon sisteminin de etkisi büyük. ve 4×4 çekiş sistemi de seçenekler arasında yer alıyor. JLR (Jagur-Land Rover) tarafından geliştirilen Zemin Kontrol ve Adaptif Zemin Tepki sistemleri ise Sportbreke’in Sedan kadar iyi bir yol tutuşa sahip olmasını sağlıyor. 
Modelde kullanılacak motorlar ise JLR modelleri için yeni tasarlanan ve yaygın bir şekilde kullanılan seçeneklerden oluşuyor ve büyük çoğunluğu ülkemize vergi sistemine de uygunluğu ile de dikkat çekiyor. Bu motorlar, güç seçeneğine göre 6 ileri manuel ve 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman seçenekleri ile tercih edilebiliyor.

  • 2.0lt I4 silindir turbo-dizel, 163ps, 180ps,  240ps seçenekleri
  • 2.0lt I4 silindir turbo-benzin 250ps
  • 3.0lt V6 silindir turbo-dizel 300ps
  • 3.0lt V6 silindir turbo-benzin 380ps
Modelin İngiltere başlangıç fiyatları ise biraz tuzlu denilebilir. XF Sedan’an %7 civarında daha pahalı olan model, sınıfının en sportif sürüş dinamiklerine sahip olan BMW 5 Serisi Station modelinden ise %10 daha pahalı olmasıyla göze batıyor. Bu durum onu kendi sınıfının en pahalı aracı yapıyor. Ancak premium sınıfta farklılaşmak ve Station model olmasına rağmen Shooting Brake tarzı bir araç kullanmak isteyenler için oldukça ideal bir model olmasıyla öne çıkıyor diyebiliriz.