Station araçlar neden tutulmuyor?

0
1772
Station Wagon (SW) kasaya sahip otomobil modelleri özellikle Avrupa ülkelerinde oldukça popülerken ülkemizde maalesef hak ettiği ilgiyi göremiyor. Oldukça üstün özellikleri olmasına ve fiyatları da Sedan modellere göre çok da farklı olmamasına rağmen Türk insanı bu kasa tipine bir türlü ısınamadı. Yazımızda bunun nedenlerini bulmaya çalışacağız.

Station Wagon (SW) nedir?

Station Wagon (SW) uzantısının geçmişi Amerikalılara dayanır ve  trenlerde yolcu ve yük taşıyan tekerlekli kasalardan yani vagonlardan gelmektedir. Türkçe karşılığı ise “İstasyon Vagonu” demektir. İngilizler ise “Estate” kelimesini kullanır ve bu konutlar arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan taşıtlara verilen bir isimdir. SW kasa araçların İlk örnekleri 1930’lu yıllarda ortaya çıkmış ve genelde ticari amaçlarla kamyonların girmeye zorlandığı yerlerde ve şehirlerin dar sokaklarında kullanılmışlardır. Daha sonraları ise oluşan talep sonucu Sedan modellerin sahip olduğu donanımlar eklenerek günlük kullanıma uygun hale getirilmiş ve genelde kalabalık ailelerin birinci tercihi olmuştur.

Yerli otomobilde durum nedir ve neden bu aracı üretmek zorundayız?

Crossover araçların ortaya çıkması da SW araçların yerden yükseltilmesi ile gerçekleşmiştir.Yerden yüksek SUV ve Crossover kasa araçlar bir nevi yerden yükseltilmiş SW araçlardır. Örnek vermek gerekirse Audi Q7 modelinin kasa şekli neredeyse bir Station Wagon’dur. Diğer markaların bu tarzda araçları incelenirse benzerlik açıkça görülebilir. Özellikle aracın tasarımından daha çok işlevine dikkat eden Avrupa’nın bazı ülkelerinde SW kasa araçlar oldukça popülerdir ve çok ciddi satış rakamlarına sahiptir.

1935 Jensen
SW kasa Türkiye şartlarına neden uygun?
  • Türk ailesinin çok çocuklu aile yapısı
  • Kalabalık bir şekilde memlekete gitme ve buradan bir şeyler getirme geleneği
  • Turistik amaçlı seyahatlere arabayla çıkma ve yollarda alışveriş yapma alışkanlığı
  • Nakliye tutmamak için kendi aracıyla yük taşıma alışkanlığı
Türk tüketicisi neden SW kasaya karşı isteksiz?
  • Türk tüketicisinin SW araçların tarzını Renault Toros SW ve Tofaş Kartal gibi iş amaçlı kullanılmış modeller ile ilişkilendirmesi
  • SW araçlara özellik ve kalite olarak denk olmasada Fiat Doblo gibi geniş alan sunan hafif ticari araçların uygun fiyatlarla satılması ve bireysel müşterilerin bu araçları satın alabilmesi
  • Uzun senelerdir yerleşmiş Sedan kasa araç takıntısı
  • Araç şekline aşırı önem verilmesi
  • Genelde yüksek donanım seçenekleri ile sunulması ve bu nedenle fiyatın yükselmesi
  • Ülkemizdeki station kasaya ilgisizlik nedeniyle marka ve model alternatifinin sınırlı olması
  • Bazı markalarda Crossover modellerine yakın fiyat politikası
  • İkinci elde değer kaybı ve zor satış
Renault 12 Toros
SW satışları orta vadede ülkemizde nasıl değişir?
Son çıkan modellerle beraber SW pazarı Türkiye’de hareketlenmeye başladı diyebiliriz. Bunun esas nedeni ise tasarımdaki ciddi değişimi olarak gösterilebilir. Artık birçok otomobil markası sıkıcı tasarım anlayışını bırakarak sportifliğe önem veren oldukça şık SW modeller üretmeye başladılar. Diğer taraftan daha düşük hacimli vergi avantajına sahip motorların da artık SW modellerde sunuluyor olması ilgiyi iyiden iyiye arttırdı. Ayrıca daha önceleri genellikle en üst donanım seçeneği ile satılan bu araçlar artık yavaş yavaş Sedan kasa tiplerinde bulunan standart ve daha alt aksesuar paketleri ile de satılmaya başlandı.

Otomobillerde civata yerine yapıştırıcı daha mı iyi?

Bu gelişmeler eşliğinde Türk tüketicisinin kafa yapısı da bu konuda değişmeye başladı diyebiliriz. Satışların zamanla daha da artmasıyla SW modele olan ilgi daha da artacaktır ve bunun sonucu olarak da ikinci el kaybı azalacaktır. Bu tip kasanın kullanım kolaylığına alışılmasıyla Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de Sedan kasa modellerden SW kasa modele geçişler hızlanacak satıcılar da bu ilgiyi görerek model çeşitliliğini arttıracaktır.

Uzatılmış lüks araçlar Çin’de neden talep görüyor?