Opel, resmi olarak Fransız PSA Grubu’nun oldu

0
585
Amerikan GM Grubu’nun bir markası olan Alman Opel’in Fransız PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’na olan satışı geçtiğimiz aylarda açıklanmış ancak tam olarak resmiyet kazanmamıştı. Ufak pürüzlerin ve prosedürlerin de tamamlanmasıyla GM ve PSA arasındaki anlaşma artık resmiyete döküldü ve artık Opel, PSA’nın bir markası oldu. 


1929 yılından beri Amerikan GM Grubu bünyesinde bulunan, tabir-i caiz ise yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen ve 2.Dünya Savaşı sırasında bile Amerikan bünyesinde bulunmasına rağmen savaş mavaş dinlemeyen, Alman Nazi Ordusu’na Opel ve A.B.D öncülüğündeki Müttefik Kuvvetleri’ne de Chevrolet marka kamyonlar üreten GM Grubu, böylece bu birlikteliği 88 yıl sonra Opel’i PSA’ya satarak bitirmiş oldu. Ticarette malına aşık olmamanın da ne olduğunu gösterdi. 
Bu arada hem Opel hem de PSA yetkilileri, Opel’in Alman ve PSA’nın da Fransız kalacağını üstüne basa basa belirtiyorlar. Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede Opel’in bu birliktelik sonrası kimlik kaybına uğrayacağı endişesi birçok kesimde bulunuyordu. Ancak PSA kökenli platform, motor ve şanzımanların Crossland X ve Grandland X gibi yeni araçlarda kullanılmaya başlandığını belirtmekte fayda var. Ancak günümüzün zorlu küresel ticari koşullarında bu tip paylaşımlar fazlasıyla mevcut. 
Bu dev anlaşmanın sonucu olarak PSA %17 pazar payı ile VW’den sonra Avrupa’nın en büyük üreticisi konumuna gelmiş oldu. Ayrıca Opel’in İngiltere kolu olan Vauxhall da bu anlaşma ile PSA’ya geçmiş oldu. Diğer taraftan GM’in Opel nedeniyle 2000 yılından beri 15 milyar Dolar zarar ettiği ve 10 milyar Dolar civarındaki fon açığının da PSA tarafından satın alma sonucunda üstlenileceği belirtiliyor. Bu arada Opel ve Vauxhall’ın tüm fabrikalarına 1.3 Milyar Euro ödemeyi kabul eden PSA ayrıca markanın finans birimi için de 900 Milyon Euro ödeme yapacak. Kısacası PSA bu satın alma için 2.2 Milyar Euro’yu GM Grubu’na ödeyecekken Opel’in tüm borçlarını da üstlenmiş bulunuyor. 
Anlaşmanın bir diğer önemli noktası olarak ise PSA’nın Çin pazarına Opel markası ile giremeyecek olması diyebiliriz ancak PSA Çin’de zaten oldukça aktif ve özellikle Citroen markası ile başarılı bir satış grafiğine sahip. Opel’in Güney ve Kuzey Amerika pazarında da çok aktif olmadığı düşünülürse, esas olarak Avrupa için üretilen bir marka haline geleceğini söylemek hiç de zor görünmüyor. Bu durumdan Opel’in küresel bir marka olmaktan iyice uzaklaşması sonucu da çıkarılabilir. Diğer taraftan Opel’in satışı sonrasında Chevrolet tekrar Avrupa’ya geri dönüş yapabilir. Avrupa’ya uygun motor seçeneklerini dev SUV modellerinde bile kullanmaya başlayan Chevrolet uzun zamandır bunun için hazırlık yapıyormuş gibi görünüyor. 
Bu arada PSA, GM’e ödenecek olan 2.2 milyar Euro’luk bedelin yaklaşık 1.7milyar Euro’sunu 2026 yılına kadar çeşitli fabrika kapatmalar, ortak teknoloji ve parça paylaşımları ile karşılamayı hedefliyor. Hangi fabrikaların kapatılacağı henüz açıklanmadı ancak bazı kaynaklar Almanya’daki fabrikalara dokunulmayacağını belirtiyor. Bu da anlaşma öncesi Alman Hükümeti’nin olaya müdahil olduğunu doğrular nitelikte bir bilgi olmasıyla öne çıkıyor diye düşünüyoruz.