Yeni Mercedes GLE tanıtıldı

0
232
yeni mercedes gle

Mercedes’in E Segmentinde yer alan Crossover modeli GLE baştan aşağı yenilendi. Yeni Mercedes GLE, markanın son yıllarda benimsediği tasarım anlayışına ek olarak, eski aracın karakteristik bir detayına da sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Bu detay şüphesiz aracın arka kısmı ile arka camı karpuz gibi ikiye bölen C sütunu diyebiliriz. Mercedes’in bu tasarım anlayışına GLE modelinde neden ısrar ettiğini anlamak zor. Bize göre bir alt segmentte yer alan GLC bütün yapısı ile çok daha şık bir görünüme sahip. Ancak GLC benzeri tasarım kullanılsaydı, bu sefer de matruşka tasarım eleştirisi yapılabilirdi. Tabi bu bizim düşüncemiz ve tam tersine parçalı yapıyı beğenen kişiler de mutlaka çıkacaktır. Bu önemli detayın dışında aracın ön tasarımı için GLC modelinin şişirilmişi diyebiliriz.

Kokpit ise en ufak bir detay ortak olmayacak şekilde baştan aşağı yeniden tasarlanmış. Aynen dışta olduğu gibi Mercedes’in yeni modellerinde kullanmaya başladığı genel tasarım yeni Mercedes GLE modelinde de yer alıyor. 12.3inch Bilgi eğlence ekranı ile bütün bir yapıya sahip 12.3inch dijital göstergeler ışıl ışıl görünürken, bu dev ekranın sağında ve solunda yer alan havalandırma ızgaraları daha heybetli bir kokpit görünümünü destekliyor.

Ekranın altında yer alan 4 adet ızgara ise S Serisi’nindeki dizilimi andırıyor. Bu ızgaralar altında bir hat boyunda dizilmiş havalandırma kumandaları ise oldukça şık ve kendilerini pek de hissettirmiyorlar. Direksiyon ve kapı içi detayları ise Mercedes geleneklerine uygun olarak yeni-eski mevcut modellerdekine benzer bir yapıya sahip.

Aracın boyutlarında ise hissedilir bir büyüme gerçekleşmiş. 2 dingil arası mesafesi 80mm artarken, bu artış arka diz mesafesine 69mm olarak yansımış. Bagaj hacmi ise devasa ve 825lt olarak açıklanıyor. Üstelik arka koltukların yatırılması sonucunda da 2055mm’ye kadar da büyütülebiliyor. Aracın boyutlarında gerçekleşen büyümenin bir kazancı da 3.koltuk sırasının GLE modelinde ilk kez sunulabilmesini sağlamış.

Yeni Mercedes GLE motorlar

Mercedes GLE’nin en büyük rakipleri şüphesiz yeni BMW X5 ve Audi Q7. Her 2 modelde de 2.0lt dizel veya benzin motor seçenekleri yer alıyor. Mercedes ise 2.2lt dizel motorunu mazide bıraktı ve ilk olarak yeni E Serisi’nde 2.0lt turbo-dizel motoru kullanmaya başladı. Bu motor güçlendirilmiş bir versiyonu ile karşımıza çıkabileceği gibi, elektrik motoru eşliğinde de 250ps güç seçeneği ile sunulabilir. Ancak bu konuda henüz bir açıklama yer almıyor.

Açıklanan motor seçeneği ise bahsettiğimiz bu muhtemel seçeneklerden oldukça uzak. 3.0lt sıralı 6 silindir turbo-benzin motora 48V elektrik motor sistemi eşlik ediyor ve toplamda 367ps güç ve 500Nm de tork elde ediliyor. GLE450 4Matic olarak geçen bu modelde güç ve tork 4×4 çekiş sistemine 9 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile aktarılıyor.

Birçok farklı aktif ve pasif güvenlik donanımının standart ve opsiyon olarak sunulacağı yeni Mercedes GLE, 2019 ilk çeyrekte satışa sunulacak ancak ülkemize 2019 yaz aylarında gelebilir. Ancak ABD’de üretiliyor olması, bu ülkede üretilen araçlara uygulanmaya başlanan ek gümrük vergileri nedeniyle, aynen BMW X5’in başına geldiği gibi fiyat katlanması ile sonuçlanabilir.