Yeni BMW X3M ve BMW X4M modelleri tanıtıldı

0
364
yeni bmw x3m

BMW’nin M performans departmanı günden güne daha fazla modeli ürün gamına ekler oldu. Geçmiş dönemlerde M versiyonlar sadece D ve E Segmenti araçların Sedan, Coupe ve Cabrio kasa tiplerini kapsarken, artık neredeyse her segmentte yer alan tüm kasa tiplerini kapsar hale geldi. Ayrıca hafif M olarak adlandırılan modeller de seriye eklendi ve yaygınlaştı. Şimdi ise Light (Hafif) X3 ve X4 M40i-M40d modellerinden sonra seriye safkan M Departmanı ürünü BMW X3M ve BMW X4M modelleri de eklendi.

Her iki modelde de ilk bakışta M araçlara özel gövde kiti hemen dikkat çekiyor. Artık M modellerde klasikleşen dev hava yarıklı ön tampon ve difüzörlü arka tampon X3M ve X4M modellerini bir önceki X5’den bile iri gösteriyor. Krom yerine parlak siyah çerçevenin döndüğü BMW böbreği ise oldukça heybetli bir görünüme sahip. Jantlar ise yine M versiyonlarına özgü. Araçların içinde ise M detaylar aynen devam ediyor. Yeni M direksiyon simidi, joystick M vites kolu ve M logolu koltuklar hemen dikkat çekiyor.

BMW X3M ve X4M teknik

Söz konusu olan safkan bir M modeli olunca, en merak edilen konu şüphesiz aracın tekniği ve performansıdır. Her iki araçta da yer alan 3.0lt sıralı 6 silindirli çift turbo-benzin 2 farklı güç seçeneği ile sunuluyor. Standart X3M ve X4M’de güç 479ps ve 598Nm olarak açıklanırken, Competition versiyonlarda güç 510ps olarak açıklanıyor. Tork da ise değişim bulunmuyor. Her 2 güç seçeneğinin de önümüzdeki aylarda tanıtılacak olan yeni BMW M3 ve daha sonrasonda da M4 modellerinde sunulacağı tahmin ediliyor.

Elde edilen güç ve tork, arkadan çekiş bazlı 4×4 çekiş sistemine 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman (M Steptronic) ile aktarılıyor. 479ps güce sahip X3M ve X4M, 0-100km/s hızlanmasını 4.2 saniyede gerçekleştirirken, 510ps güce sahip versiyon 4.1 saniyede gerçekleştirebiliyor. Son hızlar ise güçlü versiyonda sırasıyla 280km/saat ve 284km/saat olarak açıklanıyor.

Araçlarda yer alan süspansiyon ve direksyon sistemi de safkan M özelliklere sahip. Adaptif M süspansiyon, değişken oranlı servo M direksiyon, aktif M diferansiyel sistemleri sürüş özelliklerinin en üst düzeyde sportif olmasını sağlıyor. Ayrıca 21inc M jantların içinde önde 395mm ve arkada 370mm kanallı ve soğutmalı disklere sahip fren sistemi de üst düzey performans ve yol tutuşu destekler şekilde M özelliklere sahip olmasıyla öne çıkıyor.