Yeni Renault Megane 4Control sistemi ile mükemmel yol tutuşu hedefliyor

0
969
Yeni Renault Megane modeli oldukça köklü dış ve iç tasarım değişikliklerine uğradı ve ülkemizde de satışına başlandı. Satışları oldukça iyi bir seviyede devam eden modelin GT versiyonu ise 4Control isminde özel bir yol tutuş paketine sahip. GT modeli ile ilgili yapılan reklamda aracın sınıfında bulunan tüm performans modellerini yol tutuş olarak geride bıraktığı ve çok daha üst düzey spor otomobillere benzer yol tutuş özelliklerine sahip olduğu vurgulanıyor. 

Teni Renault Megane – Yeni Opel Astra karşılaştırması için tıklayınız

Renault Sport mühendisleri tarafından geliştirilen 4Control sistemi temel olarak 4WS (4 Wheel Steering) yani 4 tekerleği de kontrol eden direksiyon sistemi ve özel olarak ayarlanmış bir süspansiyon sisteminden oluşuyor. Süspansiyon sisteminde vaad edilen ise sportif bir sürüşün yanında konfordan da ödün vermemek olarak açıklanabilir. 4WS sisteminin getirdiği yol tutuş avantajı süspansiyonun bu amaçla sertleştirilmesine gerek bırakmıyor ve sonuç olarak hem üstün yol tutuş hem de daha yumuşak ve konforlu bir sürüş elde edilebiliyor. Renault’un iddiası ise Megane GT modelinin bu sistem ile Porsche Cayman gibi araçlardakine benzer yol tutuş özelliklerine sahip olması olarak özetlenebilir. En azından yapılan reklam filminde bunu vurgulamışlar ancak oldukça da zor bir hedef belirlemişler diyebiliriz. Porsche 718 Cayman gibi mükemmel yol tutuş özellikleri olan bir modeli hedeflemek de ne kadar doğru bilemiyoruz. 

Daha önce Honda Prelude, Honda Accord, Mazda 626 GT, Mitsubishi Galant, Citroen Xantia, Citroen XM, Citroen ZX, Citroen Xsara, Citroen C5, Citroen BX, Citroen CX, Renault Laguna ve yeni Audi Q7 gibi modellerin bazı versiyonlarında kullanılan ve 4WS yani 4 tekerleği de kontrol eden direksiyon sistemi olarak adlandırılan bu sistem sayesinde sport modda 80km’nin altındaki hızlarda ve diğer modlarda 60km’nin altındaki hızlarda arka tekerlekler ön tekerleklerin tam aksi yöne dönerek daha dinamik ve keskin bir sürüş elde edilmesi sağlanacak. Daha çok kamyon ve otobüs gibi büyük ve uzun araçlarda dönüş çapını daraltmak için kullanılan bu sistem Megane için oldukça özel bir donanım. Aşağıda bir önceki Megane modelinde bulunan bulunan bu sistemin pratikte nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz.

Diğer taraftan sistemin detayları sadece bu hızlarla da sınırlı değil. Moda göre 60-80km olarak değişmek üzere bu sefer arka tekerlekler ön tekerlekler ile aynı yöne doğru dönmeye başlıyor ve bu sayede yol tutuş oldukça iyi bir şekilde iyileşiyor.
Bu sistem daha önce Renault’un yakın partneri Nissan tarafından da kullanıldı ve bununla ilgili aşağıdaki video mevcut. Soldaki araba standart bir modelken sağdaki araba bu direksiyon sistemine sahip. Açıkça görünüyor ki sert bir manevrada araç çok daha rahat bir şekilde kendini topluyor.
Renault Megane GT teknik bilgiler:
  • Motor: 1.6 litre turbo-benzin
  • Motor gücü: 205ps
  • Motor torku: 277nm
  • Şanzıman: 7 ileri EDC otomatik
  • Çekiş: Önden 
  • 0-100km hızlanma: 7.1 saniye
  • Maksimum hız: 230km/saat (sınırlandırılmış)
  • Ağırlık: 1392kg
  • Ortalama yakıt tüketimi: 6lt/100km