Skoda Kodiak ve Seat Ateca modelleri dengeleri nasıl değiştirir?

0
543
VW Grubu markalarından Çek Skoda uzun bir zamandır farklı tipte SUV ve Crossover modelleri üzerinde çalışıyor ve takipçilerini de sürekli olarak ters köşe yapıyor. Testler sırasında kamuflajlı görünen ancak bir başka testte kamuflajsız yakalanan ve Skoda Yeti ile aynı yüze sahip olan çeşitli modeller ortalıkta dolanıyor. Ayrıca bu gizli modellerin daha uzun ve 7 kişilik olma ihtimali de bulunuyor. Seat ise Mart 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nda daha önce tanıttığı konsept model 20v20 üzerinden üretim modelini tanıtabilir.


Diğer taraftan yakın zamanda yeni VW Tiguan modeli de tanıtıldı ve Skoda-Seat markalarının VW modelleri üzerinden model geliştirdiği de gayet açık. VW Polo – Skoda Fabia – Seat Ibiza modelleri ise bu birlikteliğin en çok satan üçlemesi diyebiliriz. VW ürün gamında bulunan üst sınıf ve ticari modeller hariç neredeyse her modelin bu 3 markada bir model alternatifi bulunuyor.
VW ile ilgili diğer yayınlar için tıklayınız

SUV ve Crossover tarafında ise VW’in yeni Tiguan’da da kullandığı MQB platformu hem Seat hem de Skoda’nın  crossover modellerinde kullanılacak.  Seat daha önceden 20v20 konseptini tanıtmıştı ancak son günlerde çıkan gizli çekim bir üretim model resmi kafaları karıştırdı. Bu model Mart 2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılabilir. Seat Ateca modelinin boyutlarının ise 4.36mt uzunluğunda, 1.84mt genişliğinde ve 1.60mt yüksekliğinde olması bekleniyor. Bu ölçüler doğrultusunda modelin VW TiguanBMW X1, Kia Sportage ve Hyundai Tucson gibi modellerin bulunduğu sınıfta yer alması olası görünüyor. Seat Ateca (20v20) fiyatının ise VW Tiguan modeline göre %10-15 daha az olması beklenebilir.
Seat Ateca – Seat 20v20 Konsept
Skoda ise Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtacağı konsept model VisionS’in çizimlerini resmi olarak yayınladı. Bu araç iri yapısıyla dikkat çekiyor ve görünüm olarak da markanın amiral gemisi Superb modeline oldukça benziyor. Daha önce gizli görüntülerini yayınladığımız model ile alakası olmayan bu model büyük ihtimalle gizlenmek için Skoda Yeti kılığına sokularak test ediliyor. Bir diğer ihtimal de Yeti için de 7 kişilik bir modelin sunulma olasılığı. Ancak tanıtılan bu konsept modelin üretim isminin ya Kodiak yada Snowman olması bekleniyor.
Skoda Superb – Skoda VisionS (Kodiak)
Skoda Kodiak – VisionS modelinin boyutlarının ise 4.70mt uzunluğunda, 1.91mt genişliğinde ve 1.68mt yüksekliğinde olması bekleniyor. Bu ölçüler doğrultusunda modelin Nissan X-Trail’in de bulunduğu sınıfta yer alması bekleniyor. Bu da onun Skoda Yeti’nin üstünde sınıflanacak olması anlamına geliyor. Skoda Kodiak fiyatının ise Skoda Superb modelinden %10 civarında daha pahalı olması beklenebilir. Bu da benzer donanıma sahip VW Passat ile aynı fiyata sahip olabileceği anlamına geliyor.
Diğer taraftan VW Grubu’nda yaşanan diğer bir gelişme yeni 1.5 lt TSI ve 1.5 lt TDI motorların Avrupa’da satılacak modellerde de sunulacak olması. 1.5lt TDI motor daha önceden Asya pazarında satılıyordu ve Avrupa’da tüm araçlarda kullanılmaya başlanacak. Ayrıca 1.4 litre TSI motor da artık 1.5 litre olarak sunulacak. Bu iki motorun VW Grubu modellerinde en fazla kullanılacak motorlar olacağı da oldukça açık bir şekilde görülebilir. Ayrıca VW Tiguan, Seat Ateca ve Skoda Kodiak modellerinde de bu motorlar DSG şanzımanlarla oldukça iyi uyum sağlayacaktır. 
Bu gelişmeleri yan yana getirecek olursak VW Grubu’nun Audi Q5 hariç bu sınıfta aracı bulunmuyordu.  Bu sınıfta BMW X3, Mercedes GLC, Hyundai Santa Fe, Nissan X-Trail ve Honda CR-V modeli başarılı satışlar yapıyor. Renault ise Kadjar’ın üstünde yer alacak ve ismi de muhtemelen Koleos olacak model ile bu sınıfa hızlı bir giriş yapmak istiyor. Skoda Kodiak modelinin Renault Koleos ile benzer fiyata ve Japon rakiplerinde ucuz bir fiyata satılması şansını oldukça arttıracaktır. 
Öyle görünüyor ki VW Grubu Skoda ve Seat markası altında piyasaya sunacağı crossover modellere büyük umut bağlamış durumda. Bu iki araç yeni 1.5 litre TDI-TSI motorlar ve DSG otomatik şanzıman ile beraber makul fiyatlara satılabilirse tüm dünyada yediği emisyon darbesinden kurtulabilir. Ülkemizde ise her iki markaya karşı da ön yargılar bulunuyordu ancak son 4-5 yıldır çıkan başarılı ve uygun fiyata sahip modeller sayesinde bu ön yargı kırılmak üzere. Son crossover modellerinin de eklenmesiyle satışlarda ciddi artış olma ihtimali bulunuyor.