Lotus Omega; Opel’in gerçek şimşeği

0
2423
1990’lı yıllar birçok otomobil markasının güç gösterisi yapmaya fırsat bulduğu ve bu doğrultuda da sadece Coupe araçlar ile değil ayrıca aile aracı olarak adlandırabileceğimiz sedan kasa tipinde D ve E segmenti araçların da dahil olduğu bir rekabet söz konusuydu. Turbo beslemenin yavaş yavaş popüler olmaya başlamasıyla bu özel modellerin güçleri ve performansları abartılı düzeylere çıkabiliyordu.

Ancak tüm üreticiler turbo beslemeyi tercih etmiyordu. BMW ve Mercedes atmosferik emiş konusunda ısrarcıyken Opel’in E Segmentinde yer alan modeli Omega ile ilgili oldukça önemli turbo planları vardı. Opel bu doğrultuda atmosferik 3.0lt Sıralı 6 silindirli motorunu baz alacaktı. Üstten çift egzantrikli 24 supaplı bu motor Omega GSi 3000 modelinde kullanılıyordu ve 207ps güce sahipti. 0-100km hızlanmasını 7.6 saniyede tamamlayan Omega GSi maksimum 240km/saat hıza çıkabiliyordu.

Opel Omega 3000 GSi
Diğer taraftan ortaya çıkacak aracın gerçek anlamda yarışçı özelliklere sahip olabilmesi için bu başarılı atmosferik motor geçmişi çok önemli başarılar ile dolu olan İngiliz Lotus firmasına teslim edildi. Lotus ilk olarak motorun strokunu (silindir boyu) arttırarak motor hacmini 3.0lt’den 3.6lt’ye yükseltti. Daha sonra ise her biri 3 silindiri kapsayacak şekilde 2 adet Garett marka eşit büyüklükte paralel turbo besleme sistemi motora eklendi. Turboların bastığı havayı 120C dereceden 60C dereceye soğutabilmek için ise intercooler kullanıldı.  Ayrıca sıkıştırma oranı yükseltilen motorun yakıt püskürtme sistemi de performans amaçlı olarak tamamen yenilendi. Artan basınca dayanabilmesi için de motor bloğu güçlendirildi, forged pistonlar ve krank mili kullanıldı, piston (biyel) kolları ise orijinal Lotus üretimi olanlar ile değiştirildi. Araçta bulunan ZF üretimi 6 ileri ZF şanzıman ise Chevrolet Corvette ZR-1 modelinde de kullanıyordu ve motor gücünü arka tekerleklere aktartıyordu. Eklenen sınırlı kaymalı diferansiyelin yol tutuşa çok büyük faydası vardı. 
Lotus Omega 3.6lt I6 çift-turbo motor
Yapılan tüm çalışmalar ve yenilikler sonucunda ortaya 382ps gücünde 568nm torka sahip bir canavar ortaya çıkmış oldu. 1663kg ağırlığındaki aracın sahip olduğu ton başına 230ps güç oranı dönemi için mükemmel bir değerdi. Bu güçlü ve sıra dışı motor sayesinde Opel Lotus Omega 0-100km hızlanmasını 5.2 saniyede, 0-160km hızlanmasını ise 11.1 saniyede tamamlayabiliyor ve maksimum 285km/saat hıza çıkabiliyordu. Ayrıca uygun şartlar altında 300km/saat hızı da görebilirdi. Aşağıdaki videoda bu araç ile yapılmış bir hız denemesini izleyebilirsiniz. 
Diğer taraftan modelin sadece 3 adet üretilmiş “Yellow-Sweller” adında özel bir versiyonu da bulunuyordu. Bu model Lotus Omega ile aynı motora sahip olsa da daha yüksek turbo basıncı sayesinde 623ps güce ve 807nm tork üretebiliyordu. Ayrıca 1491kg ağırlığı ile 172kg daha hafifti. Yapılan hız denemeleri sonucunda araç 348km/saat hıza ulaştı ve aradan geçen 25 yıl sonra bile sedan bir aracın kırmakta zorlanacağı önemli rekora imza atmış oldu. Sadece bu 3 özel model değil seri olarak üretilen Lotus Omega’da uzun bir süre en hızlı sedan otomobil olarak unvanını korudu. 

1100 adet olarak hedeflenen satış adedi ise 48.000 Sterlin fiyatı nedeniyle çok talep görmedi ve 1990-1992 yılları arasında toplam 950 adet ve sadece özel bir koyu yeşil renk ile üretildi. Modelin rakipleri ise oldukça bilinen ve popüler modellerdi ancak yine de Lotus Omega kadar performanslı değillerdi. Sadece Mercedes’in çok az sayıda ürettiği AMG E60 modeli benzer bir performans sunabiliyordu. Mercedes W124 500E ve BMW E34 M5 ise hızlanma ve maksimum hız olarak modelin gerisinde kalıyordu. BMW 5.35i’nin modifiye edilmesiyle elde edilen Alpina B10 Bi-Turbo ve Lotus Omega ise hemen hemen aynı performans değerlerine sahipti.
Solda BMW E34 M5 sağda Mercedes W124 E500
5th Gear programından Tiff Needell’ın Lotus Omega testi (Vauxhall Carlton) 

Opel Lotus Omega Fotoğrafları