Efsane olmuş 6 Japon spor otomobil modeli
Lancer’ın başarılı 25 yılından ve hüzünlü sonundan bahsettikten sonra gelelim başlığımızın esas konusuna;
Günümüzde ve geçmişte performans modellerinde SW kasayı az da olsa sunan bazı marka ve modeller bulunuyor. Audi, RS4 ve RS6 gibi modelleri ile geçmiş dönemlerden beri bu geleneği devam ettirirken Volvo’da 850R modeli ile başlattığı bu geleneği günümüzde devam ettirmeye çalışıyor. Avrupalı üreticilerde hal böyleyken Japon üreticiler de performanslı modellerinde SW kasayı sık olarak kullanmışlardı. Bunlardan en önemlisi ise hiç şüphesiz Subaru’nun Mitsubishi Lancer Evo ile rekabet ettiği Impreza WRX modelidir. 1992-2000 yılları arasında üretilen 1.jenerasyon ve 2000-2007 yılları arasında üretilen 2.jenerasyon Subaru Impreza modelinde SW kasa tipi mevcuttu ancak 2008 yılından sonra üretilen 3.jenerasyon ve halen satışta olan 4.jenerasyon Impreza modellerinde SW kasaya sahip WRX modelleri üretilmedi ve bunun yerine HB kasa tipi tercih edildi.
Diğer taraftan hem Lancer hem de Impreza 1992 yılından beri üretiliyor olsalar da Subaru, Impreza SW kasa tipini başarılı bir şekilde ilk 2 jenerasyonu ile satmışken, Mitsubishi’nin SW tip kasası 2006-2007 yılları arasında sadece Japonya pazarı için sınırlı sayıda (2500 adet) satışa sunulmuştur. Bu model hem oldukça sınırlı sayıda hem de sadece Japonya için özel olarak üretildiği için Lancer Evo hayranları hariç birçok kişinin dikkatinden kaçmıştır diye düşünüyoruz. Ön görünümü sedan modeli ile aynı olan SW kasa, arka tasarımda bambaşka bir görünüm sergiliyordu. Ancak sedan kasaya benzer bir şekilde arka tampon altında siyah bir difüzöre sahipti. Arka cam üstünde yer alan belirgin spoyler doğal olarak sedan kardeşinde bulunan dev spoylerin yanından bile geçemiyor olsa da sportifliğe katkısı önemliydi. Yine de Lancer Evo IX Wagon, genel görünümü açısından hem günlük kullanıma hem de performanslı kullanıma uygun olduğunu her halinden belli edebiliyordu.
Fabrika çıkışı dev spoylere sahip 10 otomobil modeli
Modelde kullanılan motor ise tabir-i caiz ise sedan kardeşine göre bir miktar ehlileştirilmişti. 7. Jenerasyon Lancer Evo modelindeki 2.0lt 4-silindir turbo benzin motoruna sahip olan modelde 9.jenerasyon sedan kasada kullanılan MIVEC (Mitsubishi’nin değişken supap zamanlaması) sistemi bu motorda bulunmuyordu ve gücü de 280ps olarak açıklanıyordu. Daha küçük turbo kullanılması sayesinde ise tork daha düşük devirlerde elde ediliyordu. Ayrıca 6 ileri manuel şanzımana alternatif olarak 5 ileri otomatik şanzıman da EVO 7’den sonra tekrar SW kasa için kullanılmıştı. Gerek torkun düşük devirlerde elde edilebiliyor olması gerekse de otomatik şanzıman seçeneği Lancer Evo 9 Wagon modelini günlük kullanımına daha uygun bir model haline getiriyordu.
Günümüzde Japonya’da hala ikinci elde satılık örneklerine rastlanabilen Lancer Evo 9 Wagon modelinin temiz kullanılmış örnekleri 10.000-15.000 Dolar arasında satışa çıkabiliyor. Sadece 2500 adet üretilmiş ve efsane bir geçmişe sahip olan böyle bir araç için komik denilebilecek olan bu fiyatlar, umarız ülkemizde de bir gün karşımıza çıkarak bizleri şaşırtır.