Impreza STi CS400; Subaru’ya Cosworth eli değerse

0
500
1958 yılında İngiltere’de kurulan Cosworth firması, otomobil yarışları için tasarladığı yüksek performanslı motorlar ile sayısız başarıya imza atmıştır. Ayrıca geçmiş dönemlerde bazı cadde tipindeki ve binek araçlara da sihirli elini dokundurarak çok başarılı ve yüksek performanslı otomobillerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Öyle ki Ford, Opel, Mercedes ve hatta Rolls Royce bile performans beklentileri olduğu zaman Cosworth’ün kapısını çalmıştır. 


Mercedes’in efsane modellerinden bir tanesi olan 190E 2.5 Evolution, Ford’un belki de en ateşli HB modeli Escort RS,  Opel’in “Kırmızı kafalı” lakaplı 20XE kodlu 2.0lt 16V DOHC motoru ve bunun gibi birçok özel uygulama hep Cosworth firmasının elinden geçerek otomobil severlerin hayranlığını kazanmıştır.
İşte bu hünerli eller 2011 yılında bu sefer, Subaru’nun adını Ralli parkurlarında sayısız kere duyurmuş olan Impreza modeline değmişti. O tarihlerde 3.jenerasyonu üretilen ve tasarımı giderek sadeleşen bir kasaya sahip olan Impreza’nın en üst seviyesindeki STi WRX modelinde 2.5lt Boxer-4 silindirli turbo-benzin 280ps (300ps-Amerikan versiyon) gücünde ve 407nm torka sahip bir motor bulunuyordu. Halen Nürburgring pist zamanı olarak ilk 100 içinde 96.sırada yerini koruyan model 0-100km/saat hızlanmasını yaklaşık 5.0-5.5 saniyede tamamlayabiliyordu. 
Her ne kadar aracın bu teknik ve performans verileri oldukça iyi olsa da, ezeli rakibi Mitsubishi Lancer Evo’nun oldukça özel bir versiyonu olan ve sadece 100 adet üretilecek Lancer X FQ400 2009 yılında tanıtılmıştı. 408ps güce ve 542nm torka sahip olan bu özel araç, 0-100km hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlayarak büyük bir başarıya imza atmıştı. Ancak Mitsubishi bununla da yetinmeyerek İngiltere’de faaliyet gösterdiği 40.yılını kutlamak için sadece 49 adet üretilecek ve İngiltere’de satılacak olan 450ps güce ve 558nm torka sahip FQ440MR versiyonu 2014 yılında tanıttı.

Mitsubishi FQ440-MR
Diğer taraftan bizi esas ilgilendiren model Lancer X FQ400 modeli çünkü satışa çıktığı 2009 yılı ve sahip olduğu performans düşünüldüğü zaman Subaru’yu oldukça zor duruma düşürmüştü. İşte bu nedenle Subaru, daha da özel bir model ortaya çıkarabilmek için kolları sıvadı ve Cosworth ile iş birliğine gitti. Cosworth, Impreza WRX STi’ın 2.5lt Boxer-4 motorunu alarak, tıpkı diğer motorlarda yaptığı gibi önemli değişiklikler yaptı. Pistonlar ve biyel kolları değiştirildi, sürtünmeleri daha da azaltabilmek için farklı rulmanlar tercih edildi, artan güç doğrultusunda yağlamayı daha iyi hale getirebilmek için daha yüksek basınçlı yağ pompası tercih edildi ve en önemlisi mevcut turbo sistemi daha büyük olanı ile değiştirildi. 
Tüm bunların sonucunda ise 400ps güce ve 542nm torka sahip bir Cosworth destekli canavar ortaya çıktı. Güç ve tork değerleri Lancer X FQ400 ile hemen hemen aynıydı ve Impreza WRX STi artık 3.7 saniyede 0’dan 100km/saat hıza çıkabiliyordu. Bu değer daha düşük motor gücüne sahip olmasına rağmen rakibinden 0.1 saniye daha iyi olmasıyla dikkat çekiyordu. Üstelik Cosworth 0-400mt hızlanmasını 12.75 saniyede tamamlayabiliyor ve bu mesafede 172km/saat hız ulaşabiliyordu. 
Bu arada aynen Lancer X FQ400 modelinde olduğu gibi sınırlı sayıda (75adet) ve İngiltere’ye özel olarak üretilen Cosworth Impreza STi CS400, özel bir gövde kiti ve süspansiyon sistemine de sahipti. Daha farklı bir ön panjur, ince farklılıklara sahip üzerinde Cosworth amblemli tampon, özel ön tampon altı ve arka cam üstü spoyleri dikkatli gözlerin karşıdan Impreza STi CS400 modelinin geldiğini hemen fark etmesini sağlıyordu. Aracın içindeyse Cosworth işlemeli koltuk ve paspaslar ile yine Coswoth amblemli parlak siyah ön konsol farklılık yaratıyordu. 
Artan güç ve performansın daha iyi bir şekilde kontrol edilebilmesi için ise aracın oldukça sertleştiren Eibach yay ve Bilstein amortisörler tercih edilmiş ve aracın önü yere 15m daha yaklaşmıştı. Ayrıca 6 kaliperli daha büyük çapta (355mm) disklere sahip AP Racing fren sistemi kullanılmıştı. Sonuç olarak karşımızda rakibinden daha hızlı, benzer sayıda sınırlı olarak üretilen özel mi özel, İngiliz versiyonu bir araç çıkmıştı ve fiyatı da 50.000 Sterlin’di. Standart Impreza WRX STi’ın yaklaşık 26.000 Sterlin olduğu düşünülürse neredeyse 2 araca bedel bir Cosworth versiyonu tanıtılmıştı. Bize göre sahip olduğu özellikler ve sınırlı sayıda üretilen koleksiyonluk bir araç olduğu düşünülürse bu fiyat gayet normal karşılanabilir.

Oldukça öze otomobiller ürettiğine inandığımız Subaru, umarız bu tip özel seri araçları tanıtmaya devam eder ve hız kesmez. Ezeli rakibi Mitsubishi’nin Lancer Evolution efsanesini sonlandırması bizleri Impreza WRX konusunda biraz endişelendiriyor olsa da mevcut Impreza modelinin yakın zaman önce yenilendiği düşünülürse en son kasa WRX STi büyük ihtimalle 2018 yılında kendini gösterecektir diye ümit ediyoruz.


Mitsubishi Lancer Evo üretimi neden bitti?