Chip Tuning, yani motor beynine yazılım ile (ECU) müdahale edilerek güç ve tork yükseltme işlemi gitgide daha popüler hale gelmeye başladı. Öyle ki geçtiğimiz yıllarda bu konuda faaliyet gösteren sadece 1-2 marka varken artık çok çeşitli markalara rastlayabiliyoruz. Bu nedenle modifiye işleminin belki de en kolay yöntemi olan bu uygulama hakkında birçok kişinin kafasında soru işaretleri oluşmuş durumda.
Bu güne kadar Chip Tuning konusunda çeşitli yazılarımız oldu ve takipçilerimizin birçok sorusunu da bu doğrultuda yanıtladık. Şunu açık ve net bir şekilde söylemek gerekirse bu güne kadar hiçbir turbo aracımıza bu tip bir uygulama yapmadık ve özellikle garanti konuları kafamızı kurcaladığı için hep çekingen davrandık. Geçmiş dönemlerde atmosferik beslemeye sahip 2 farklı aracımıza uygulama gerçekleştirmiştik ancak sonuçlar oldukça kısıtlıydı.
Diğer taraftan takipçilerimizden bu konuda gelen soruların ardı arkası kesilmediği için nasıl bir test yaparız ve kendilerine daha iyi tavsiye veririz diye düşünmeye başladık. Bu doğrultuda en iyi yöntemin bir başkasının söz, düşünce ve tecrübelerine göre değil de, ancak sürekli olarak çok çeşitli şartlarda kullandığımız kendimize ait bir araca göre fikir vermenin doğru olduğunu düşündük. En fazla yol yaptığımız ve zorlu şartlarda kullandığımız 2015 model VW Amarok 4×2 – Otomatik şanzıman aracımızın da böyle bir deney için ideal olduğuna karar verdik. Bu araçla gerek otoban, gerek şehir içi ve dışı, gerek şantiye ve gerekse de arazi koşullarında düzenli sürüşler gerçekleştiriyoruz. Günde ortalama 65-70km yol yaptığımızı da söyleyebiliriz.
Uygulamayı kime yaptıracağımız konusunda ise sitemizin reklam vereni olan Ecufast firmasını seçtik. Burada birçok takipçimizin aklına şu haklı ve yerinde soru gelecektir. “Reklamını yaptığınız bir firmanın testini ne kadar objektif yapabileceksiniz?” Zaten bu soru Sosyal Medya hesaplarımızda Ecufast’te işlem yapıldıktan sonra yayınladığımız bir fotoğrafın altına bize güvenen bir takipçimiz tarafından aynen soruldu. Eminiz ki diğer takipçilerimiz de bu soruyu içlerinden sormuşlardır ve biz olsak daha ağır bir şekilde bile sorabilirdik.
Şunu açık bir şekilde belirtelim ki; Yapacağımız test uzun vadeli ve tamamen samimi duygularımızla yapılacak bir test olacak. Bize güvenlerini birçok kez belirten takipçilerimizin bu güvenini sarsmak en son isteyeceğimiz şey olur. Zaten güven bir kere sarsıldı mı sekizsilindir.com bitti demektir. Yaptığımız yayınların tümünde ne düşünüyorsak onu yansıtmaya gayret ediyoruz. Fikirlerimiz bazı takipçilerimize ters de geliyor olabilir ancak başkasının fikrini ve düşüncesini dayatmak yerine kendi düşündüklerimizi aktarmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de size söz veriyoruz, yaptığımız her türlü test ve deneyde ne görüyorsak ve ne sonuç alıyorsak aynen yansıtacağız. Bu iyi de olsa kötü de olsa en yakınımıza ne tavsiye ediyorsak size de onu aktaracağız.
Bu arada şunu da belirtmeden geçmeyelim; Yapılan bir yayından para kazanılıyorsa ve reklam anlaşması mevcutsa, yasal olarak mutlaka reklam olarak belirtilmesi ve takipçilere açık bir şekilde iletilmesi gerekiyor. Ecufast bize bu uygulamayı ücretsiz olarak gerçekleştirdi ancak yapmak istediğimiz deney doğrultusunda herhangi bir reklam ücreti talebimiz bulunmuyor. Yani harcadığımız yakıttan, aracımızın bakımlarına ve diğer masraflara kadar hepsini kendi cebimizden karşılıyoruz. Yapacağımız bu deney bir reklam anlaşması değil ve olsaydı bile ancak “Ne görürsek onu yazarız” şartıyla kabul ederdik ve sizleri de açık bir şekilde yasal olarak bilgilendirme zorunluğumuz zaten bulunuyor.
Kısacası sekizsilindir.com’a sonsuz güvenin, ne görürsek onu yazacağız 😉
İlk olarak uygulama yaptığımız aracımızı tanıyalım;
- Model: 2015 model VW Amarok Highline
- Çekiş: 4×2 – Arkadan
- Motor hacmi: 2.0litre
- Motor tipi: Dizel – DOHC – 16V
- Besleme: Bi-Turbo (1 adet büyük 1 adet küçük turbo olmak üzere 2 adet turbo mevcut)
- Şanzıman: ZF üretimi 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman (ZF 8HP45)
- Motor gücü: 180ps @4000d/d
- Motor torku: 420nm @1750d/d
- Ağırlık
- 1905kg (Sürücüsüz)
- 1980kg (Sürücülü)
- Yakıt tüketimi (Fabrika verisi)
- Şehir içi: 10lt/100km
- Şehir dışı: 7.2lt/100km
- Ortalama: 8.2lt/100km
- 0-100km/saat hızlanma: 10.6 saniye
- Maksimum hız: 180km/saat
Remapping uygulaması sonrası değerler (Ecufast.com.tr sitesine göre)
- Güç: 205ps – Artış: 25ps – %14
- Tork: 470nm – Artış: 50nm – %12
Test aşamaları
1. Sürüş: Ankara – İstanbul arası (Standart hava filtresi – fabrika çıkışı yazılım)
Her şeyden önce İstanbul yolculuğumuz sırasında aracımıza Chip Tuning (Remapping) düşüncemiz yoktu ve tüketim değerleri ile ilgili bir fotoğraf çekmedik. Ancak tüketim değerlerimizi çok sıkı bir şekilde takip ettiğimiz için gözümüz sürekli yol bilgisayarındaydı. Aracımızın ticari statüde olduğu da dikkate alınırsa hızımızı otoban kullanımı için 100km/saate sabitledik ve Ankara’dan İstanbul’a bu şekilde yol aldık. Ankara’dan Kocaeli’ne kadar olan yaklaşık 358km mesafede oldukça disiplinli bir şekilde hızımızı koruduk ancak Dilovası’ndaki rampalarda kamyon yoğunluğu ve Ankara’dan saat 17:00’da çıktığımız da dikkate alınırsa işten çıkış trafiği mevcuttu ve bu nedenle rampaları aracımızı performanslı kullanarak çıktık. Ankara-Dilovası arası 8.0lt/100km olan tüketim değerimiz bu nedenle İstanbul’a varıncaya kadar 8.5lt/100km’ye kadar yükseldi. Yolculuk sırasında hiç mola vermediğimizi de belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca Mürted-Dilovası arasında da yer yer hızımız rampa iniş ve çıkışlarda 120km/saate kadar da çıktı.
Bize göre ele almamız gereken tüketim değeri Mürted-Dilovası arası 358km’lik mesafe ve bunun bir diğer nedenini de aşağıdaki paragraflarda izah edeceğiz.*
1. sürüş özeti
- Yolculuk: Ankara (Gişeler- Mürted) – Kocaeli (Dilovası)
- Rakım farkı: 798mt – Mürted’den Dilovası’na 893mt iniş gerçekleştirdik.
- Ankara – Kazan – Mürted – 843mt
- Kocaeli – Dilovası – 45mt
- Mesafe: 358km
- Yolculuk süresi: 4 saat 10 dakika
- Ortalama hız: 100km/saat (Hedeflenen – Hız sabitleyici ile)
- Ortalama hız: 86km/saat (Gerçekleşen – Yol bilgisayarının gösterdiği, yol çalışmaları…vs)
- Tüketim: 8.0lt/100km
- Yolculuk öncesi araç km değeri: 27.200km (30.000km bakımına 2.800km var, motor yağı ve hava filtresi 15.000km’de değişti)
2. Sürüş: İstanbul – Ankara arası (Sıfır kutu içi KN hava filtresi – Ecufast yazılım)
İstanbul’dan çıktığımızda Opet – Mehmetçik Vakfı Kurtköy istasyonundan yakıt almayı planlıyorduk ancak girişi kaçırdığımız için bir sonraki istasyon olan BP – Si-Ar Tütünçiftlik istasyonundan yakıt almamız gerekti. Yakıt tüketimi değerimizi sadece yol bilgisayarı ile değil, depodan depoya kontrol edebilmek için bu işlemi gerçekleştirdik ve km sayacımızı sıfırlayarak yola koyulduk. Yakıt aldığımız saat 17:50’ydi ve bu zaman ilk testimiz olan Ankara’dan çıkış ile hemen hemen aynı denilebilir. Sıcaklık ise her iki yol koşulunda da yaklaşık olarak 16-17℃’ydi. Yolculuğumuz bu andan itibaren ilk sürüş deneyimi ile aynı olması açısından hız sabitleme 100km/saat hıza sabitlendi ve tek şeride düşen yol çalışması olan yerler hariç bu hız büyük oranda korundu. Ayrıca bazı rampalarda güç artışını anlayabilmek için performans denemeleri gerçekleştirdik. Bize göre her iki sürüşün temposu da bu nedenle aynıydı ve bunu korumaya da azami gayret ettik.
Yolculuğumuzun sonuna geldiğimizde yukarıdaki 1. Sürüş* deneyiminde bahsettiğimiz şekilde eşit mesafe olması için tüketimi hesaplayacağımız Ankara – Çayyolu – Opet YE Enerji Alacaatlı Mevkii istasyona geldik. Geldiğimizde KM göstergemiz 346km’yi gösteriyordu. Yani ilk sürüşe göre yaklaşık 12km eksiğimiz vardı ve 346km yol almıştık. Tütünçiftlik’de sıfırladığımız ortalama yakıt tüketimi göstergemiz ise 7.8-7.9lt/100km arasında gidip geliyordu ve 7.8’de durdu. Ancak bu derece oynak olması 7.84 gibi bir değerin ölçüldüğünü gösteriyor.
Ancak biz remapping sonrası sapmalar olabileceğini düşünerek Opet istasyonunda depomuzu pompa atıncaya kadar doldurduk ve 123TL yakıt harcadığımızı gördük. Bu değeri de litresi 4.5TL olan motorin fiyatına bölünce karşımıza 7,93lt/100km olan tüketim değeri çıktı. Ancak biz bu değeri karşılaştırmak için almayacağız çünkü ilk sürüşte aracın yol bilgisayarı tüketim değerini dikkate almıştık. Kısacası aracımızın 7.84lt/100km değeri gerçekte 7,93lt/100km olarak gerçekleşti. Bu da gayet normal ve remapping uygulamasının yol bilgisayarı değerlerini etkilemediğini gösteriyor.
2. sürüş özeti
- Yolculuk: Kocaeli (Tütünçiftlik) – Ankara (Çayyolu)
- Rakım farkı: 820mt – Tütünçiftlik’ten Çayyolu’na çıkış gerçekleştirdik.
- Kocaeli – Körfez – Tütünçiftlik – 50mt
- Ankara – Çankaya – Çayyolu – 870mt
- Mesafe: 358km
- Yolculuk süresi: 4 saat 2 dakika
- Ortalama hız: 100km/saat (Hedeflenen – Hız sabitleyici ile)
- Ortalama hız: 86km/saat (Gerçekleşen – Yol bilgisayarının gösterdiği, yol çalışmaları…vs)
- Tüketim: 7.8lt/100km
- Yolculuk öncesi araç km değeri: 27.200km (30.000km bakımına 2.800km var, motor yağı ve hava filtresi 15.000km’de değişti)
Tüketim Analizi
Her ne kadar tüketim değerleri arasında dönüş lehine 0.2lt/100km gibi bir avantaj olsa da burada çok önemli bir değişken olan Rakım faktörü bulunuyor. 1.Sürüşte bulunduğumuz noktadan 798mt aşağı doğru inerken 2.sürüşte bulunduğumuz noktadan 820mt yukarı çıktık. Bu nedenle aslında 2.sürüşte tüketim değerimizin artması gerekirken düşüş gerçekleşmiş olması hissedilir oranda yakıt tüketimimizin düştüğünü gösteriyor.
Diğer taraftan 1.sürüşte aracımızda değişmesine az kalmış bir standart ancak orijinal bir hava filtresi bulunuyordu. Yaklaşık 3000km sonra değişmesi gereken ve sonbahar ve kış aylarını atlatmış bir hava filtresinin yeni bir hava filtresi gibi performans vermesi beklenemez. 2.sürüşte ise Remapping uygulaması ile beraber yeni bir KN kutu içi hava filtresi tercih ettik ve bu tip filtrelerin de sakin kullanımlarda yakıt tüketimine etki ettiği biliniyor. Bu nedenle dönüş yolunda mutlaka tüketime faydası olmuştur diye düşünüyoruz. Daha sonraki testlerimizde bu filtreyi çıkarıp orijinal filtre ile de denemeler gerçekleştireceğiz.
Soğuk motor – sıcak motor yakıt tüketimi yol testi ve analizi
Soğuk motor – sıcak motor yakıt tüketimi yol testi ve analizi
Kısacası yaptığımız bu sınırlı testte yakıt tüketimi açısından bize göre hissedilir bir avantaj var. Yapacağımız diğer testlerde bu durum daha net bir şekilde belli olacak ancak bize göre %10 civarında bir tüketim farkı Remapping dolayısı ile elde ediliyor. Yeni bir KN filtre ise %2-3 oranında tüketime fayda sağlamış olabilir. Bu tüketim düşüşünün en büyük nedeni artan güç ve tork sayesinde aracın 2 tonluk ağırlığı ile motorun daha iyi baş edebildiği gösterilebilir.
Tüketim konusunda son olarak; Şehir içinde 4 günde yaptığımız 250km mesafede ise tüketim anlamında bir değişme olmadı. Yani uzun yolda elde ettiğimiz düşüş şehir içi kullanımda yok ve böyle bir beklentide de olmamıştık. Ancak havaların 15-20C civarında gitmesine rağmen motorumuzun ilk haline göre daha hızlı bir şekilde ısınıyor olması ilginç ama bu motora işlem yapılması nedeniyle psikolojik olarak da dikkatimizi çekmiş olabilir. Bu konunun da takipçisi olacağız ve biraz kafamızı karıştırdı.
Soğuk motoru rölantide ısıtmanın etkileri nelerdir?
Soğuk motoru rölantide ısıtmanın etkileri nelerdir?
Performans Analizi
Gerek otoban sürüşü sırasında rampa çıkışları gerekse de tüketimi etkilememesi için test bitirdikten sonra yaptığımız 0-100km/saat ve 80-120km/saat performans testlerinde Remapping uygulamasının çok hissedilir bir farkını göremedik. Daha çok 2000-3000d/d arası hızlanmalarda bir miktar canlılık ve gaz tepkisinde iyileşme gerçekleşti. Test bitiminde yaptığımız 0-100km/saat testinde ise 11.2 saniye gibi bir değer elde ettik. Fabrika verisi ise 10.6 saniye olarak veriliyor. Remapping uygulaması öncesi geçtiğimiz ay yaptığımız bir hızlanma testinde ise aracın kendi yazılımı ile 11.5 saniye değerini elde etmiştik. Diğer taraftan hızlanma konusu çok defa denenmesi gereken bir test ve aracın hem standart hem de işlem görmüş hali ile en az 5’er kere denenip ortalamasının alınması en mantıklı uygulama diyebiliriz. Bu nedenle sonuçlara çok da sağlıklı diyemeyiz. Bu tip bir testi daha sonra çok sayıda olacak şekilde tekrarlayacağız.
Bu arada aracımızın bakım periyodunun yaklaşıyor olması teknik verileri ve performans hissi üzerinde önemli bir etken ve bu nedenle yağ değişimi sonrası elde edilen tüketim ve performans değerleri daha belirgin olacaktır. Ayrıca bu şekilde tekrar İstanbul-Ankara arası otoban sürüşü gerçekleştireceğiz. Ancak aracın bu hali ile yani 25ps güç artışı ve 50nm tork artışını çok fazla hissedemedik. Bunda aracımızın 2 ton ağırlığa sahip olmasının da etkisi büyük. Yani benzer bir motora sahip Audi A4 veya A6 TDi modellerinin 1400-1600kg arasında olduğu düşünülürse performans hissi bu tip motorlarda daha belirgin olabilirdi.
Bu arada Ankara-Çayyolu tarafında yaşayan takipçilerimiz bilirler. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü çıkışından Eskişehir yoluna bağlanan uzun ve düz bir yol vardır. Pek tercih ettiğimiz bir yöntem ve davranış olmamasına rağmen bir önceki kasa, hızlanmaya hevesli bir 2.0lt TDI Audi A4 ile karşılaştık ve ışıklardan döner dönmez yan yana kalkış şansı bulduk. Yaklaşık 20km/saat hızdan yaptığımız tam gaz hızlanma sonucu 140km/saat hıza kadar 1 boy önde yer aldık ancak Audi 1 boy geriden başlamıştı. Bu hızdan sonra ise A4 tabir-i caiz ise santim santim yaklaşmaya başladı ancak otobüs duraklarına az bir mesafe kaldığı için her ikimiz de frene basmak zorunda kaldık. Aracın standart hali ile ancak 120-130km/saat hıza kadar benzer şekilde yakınlaşabilirdik diye düşünüyoruz. Yani bir miktar fark Remapping ve KN kutu içi filtre ile yakalanmış gibi görünüyor. Ancak bizim performans beklentimiz daha yüksekti.
Daha sonraki analizler nasıl olacak?
- Periyodik bakım öncesi KN filtre ile Dyno testi
- VW Yetkili Servisi’nde 30.000km bakımı, bu sayede halen garanti kapsamında olan aracımızda Remapping uygulamasının tespit edilip edilemediğini görebileceğiz.
- Periyodik bakım sonrası Orijinal filtre ile Dyno testi
- Periyodik bakım sonrası Orijinal filtre yerine KN filtre ile Dyno testi
- Arka arkaya 0-100km/saat testi
- Ankara-İstanbul, İstanbul-Ankara arası periyodik bakımdan çıkmış şekilde tüketim ve performans testi
- Yazılım iptali ve benzer testlerin aracın standart hali ile yapılması.
- Verileri fotoğraflar ile saklanan standart-remappingli sonuçların karşılaştırılması.
Aracımızda bulunan ZF üretimi şanzıman maksimum 500nm torka dayanabiliyor
Aracımızın fabrika verisi teknik verileri