Yeni Opel Astra Sedan nasıl olabilir?

0
1800
Opel’in C Segmenti Sedan modeli J kasa formu ile halen ülkemizde satışta ve kullanışlı yapısı ile de oldukça beğenilen bir araç olmasıyla öne çıkıyor. 2012 yılında Moskova Otomobil Fuarı’nda tanıtılan model ayrıca A.B.D ve Çin pazarlarında Buick adı altında da satılıyor. 


Dizel mi? Benzin mi? Opel Astra 1.4T – 1.6CDTi

Diğer taraftan GM’in bir diğer markası da Avustralya kıtasında satılan Holden olmasıyla öne çıkıyor ve merakla beklenen Yeni Opel Astra (K) HB modeli ise Avustralya’da Holden Astra HB adı altında satılmaya başlandı. Ancak işin ilginç tarafı, Fransız PSA Grubu yakın bir zaman önce Opel’i satın aldı ve tabir-i caiz ise Opel ürün gamındaki hangi modelin GM hangi modelin PSA etkisinde kaldığı da iyice birbirine karıştı. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan ve Meriva’nın yerini alan Opel Crossland X modelinin ise gerek  platformu gerekse de motor ve şanzımanlarında PSA imzası vardı. 

Yazımızın esas konusu olan Astra Sedan modelinin en son versiyonu ise Avustralya’da Holden Astra Sedan adı altında satışa sunuldu. Aslında dört gözle K kasa Astra HB tekniğine sahip bir Astra Sedan beklerken karşımıza A.B.D’de satılan Chevrolet Cruze Sedan modeli çıktı. Aracın ön tampon ve panjur tasarımı ile arka tampon tasarımları bir miktar farklı olsa da hem profilden hem de genel havasından aynı araçlar olduğu rahat bir şekilde anlaşılabilir. Ayrıca Holden Astra’nın panjuru da doğrudan Opel çizgilerini taşıyor. 
Üstte Opel Astra Sedan altta Chevrolet Cruze Sedan
Bu ikiz görüntü aracın iç tasarımında da değişmiyor ve yayınlanan kısıtlı kokpit görselinden aynı olduğu net bir şekilde görülüyor. Öyle ki direksiyon tasarımı ve üzerindeki karakteristik tuşlar bile aynı. Tek fark ise  logoların farklılığından kaynaklanıyor. Modelde kullanılan güç ünitesi ise ülkemizde de Opel modellerinden yakından tanıdığımız 1.4lt turbo-benzin 150ps gücünde ve 245nm torka sahip motor olmasıyla dikkat çekiyor. 
Solda Chevrolet Cruze kokpiti
Görüleceği gibi Holden Astra Sedan ile Chevrolet Astra Sedan tek kelime ile birbirlerinin klonu ve gayet de şık göründüklerini söylemek mümkün. Ancak bize göre tanıtılan bu modelin ülkemizde önümüzdeki yıllarda satılması muhtemel yeni Opel Astra Sedan ile aynı olmama ihtimali de var aynı olma ihtimali de var. O kadar karışık bir konu ki; GM himayesinden çıkan Opel’in PSA Grubu egemenliğinde nasıl hareket edebileceği şimdilik tek kelime ile sır. 
Bu arada Cruze klonu modelin Avrupa’da kamuflajlı olarak test edilirken yakalanması bu ihtimali biraz da olsun güçlendiriyor. Bu gücü azaltan ihtimal ise Chevrolet’in Opel’i PSA’ya satmasından sonra Avrupa’ya tekrar geri dönüş yapabilme ihtimalinde yer alıyor. Özellikle 2.0lt benzin-motorlara sahip Chevrolet Camaro 2.0lt ve E Segmenti SUV modeli Chevrolet Traverse’in Avrupa’da tercih edilebilecek olması GM’in iştahını kabartıyor. Ayrıca Opel’i PSA’ya satan GM, hayranlarını üzse de Avrupa kıtasında kendi içinde bir rekabetten kurtuldu diyebiliriz. Durum böyle olunca da gayet başarılı ve satış potansiyeli olan bir model olan Cruze HB ve Sedan ile Avrupa’ya dönmesinde bir engel bulunmuyor. Ancak PSA ve GM arasında bir centilmenlik anlaşması olduğunu da biliyoruz ve çakışma olmamasına dikkat edileceği anlaşmanın bir maddesinde bulunuyor. 
Burada bir diğer önemli nokta ise mevcut Astra (K) HB modelinin GM alt yapısına sahip olması gösterilebilir. Yani halen satılmakta olan Astra olsun Cruze olsun hepsi zaten GM tasarımı ve PSA ile bir alakaları bulunmuyor ve Astra K kasa Sedan da gelse Cruze Sedan klonu model de gelse yine GM yine GM diyebiliriz. PSA’nın sıfırdan bir Astra Sedan tasarlama ihtimali de oldukça uzak. 
Sonuç olarak ülkemizde satılacak Astra Sedan modelinin tam olarak nasıl olabileceğini söylemek biraz zor. Bu durum tamamen Chevrolet’in Avrupa’ya geri dönüp dönmeyeceği ile alakalı olabilir ve Cruze modelinin de dahil olduğu araçlarla tekrar giriş yaparsa karşımıza farklı bir Opel Astra Sedan çıkabilir. Yok eğer Chevrolet giriş yapmazsa PSA, Chevrolet Cruze bazlı Opel Astra Sedan’ı Avrupa’da satmaya başlayabilir. Bize göre bu ihtimal şimdilik daha güçlü görünüyor ancak işler PSA-Opel-GM hattında oldukça karışık.