VW Beetle Cabriolet; 1287km’deki orijinallik

0
619
vw beetle cabriolet

VW markasının ortaya çıkmasını sağlayan araç hiç şüphesiz Beetle modeli. 80 yıllık bir dönemde tasarım ve teknik olarak neredeyse hiç değişmeyen, sadece bazı teknik güncellemelerle yoluna devam eden aracın bir de üstü açık VW Beetle Cabriolet modeli yer alıyordu.

Her ne kadar Beetle’ın ortaya çıkış amacına biraz ters bir kasa tipi olsa da; araca olan yoğun talep hem VW’in hem de Alman tasarımcı Karmann’ın dikkatini çekmiş, bu doğrultuda 1949 yılında normal bir VW Beetle’dan 4 koltuklu bir üstü açık Beetle türetilmişti. Yapısı güçlendirilen ve kasasına yakışır şekilde daha özel donanımlara ve bazı tasarım farklarına sahip olan VW Beetle Cabriolet’ten 1949-1980 yılları arasında toplamda 331.847 adet üretilmişti. Ayrıca daha üstün bir tekniğe ve özelliklere sahip VW Super Beetle Cabriolet versiyonundan da sadece 15.000 adetin hemen üstünde bir miktar üretilmişti.

İşte bu 15.000 adet içinde bulunan araçlardan bir tanesi, üstelik neredeyse sıfır km ayarındaki tertemiz bir örneği ABD’de satışa çıktı. Sadece 1.287km’deki araç için istenen fiyat ise 39.375$. Yani TL karşılığı olarak yaklaşık 150.000TL. Ancak aracın restorasyon görüp görmediği ve nasıl saklandığı hakkında bir bilgi bulunmuyor. Bu arada fiyatı TL cinsinden vermek biraz yanıltıcı da olabilir. Belirtilen fiyatın üzerine %20 daha ekleyerek, ABD’de bir önceki kasa 2018 model  sıfır km Chevrolet Corvette alınabildiğini belirtmeden geçmeyelim. Ancak bu derece iyi durumda nadir kalmış bir klasik için de az bile, diye demeden edemiyoruz.

VW Beetle Cabriolet’ten bahsetmişken modelin tarihinden de kısa bir şekilde bahsetmeden geçmeyelim;

1934 yılında Adolf Hitler’in “herkesin alabileceği bir otomobil” amacını güden projesi ile çalışmalara başlanmıştı. O yıllarda Almanya’da genellikle zengin insanlar için otomobiller üretiliyordu. Sıradan insanlar ise sadece bisiklet ve motorsiklet satın alabiliyorlardı. Bunu aşmak için verilen talimat şu şekildeydi.

Herkesin alabileceği bir otomobil üretilecek, 2 yetişkin ve 3 çocuğun sığabileceği bir büyüklükte olacak ve saatte 100km hız yapabilecek ayrıca az yakıt tüketen ve basit tamir edilebilir olacaktı. Ayrıca Almanya’nın soğuk ikliminde sorun çıkartmayacak şekilde hava soğutmalı bir motora sahip olacaktı. Adı da “Halkın Arabası” yani Almanca olarak VolksWagen olacaktı. 1936 yılında ise ilk örnekleri ortaya çıkmaya başladı.

Adolf Hitler ve VW Beetle

Projeyi gerçekleştirecek kişi olarak da Porsche markasının kurucusu olan Ferdinand Porsche seçildi. Ortaya çıkan otomobil ise tüm dünyanın tanıdığı ülkemizdeki ismiyle “Kaplumbağa” olacaktı. 1938 – 2003 yılları arasında efsane olan ilk kasa tipi yaklaşık 65 yıl boyunca 17 değişik fabrikada çeşitli ülkelerde 21.5 milyon üretilmiştir. Bu kasanın üretimi 2003 yılında Meksika’da son bulmuştur. Daha sonra mevcut modern tasarımla 1998 yılında üretim devam etmiştir.

Ferdinand Porsche ve VW Beetle

VW Beetle’ın otomobil tarihindeki yeri o kadar önemlidir ki hem otomobil tarihine yön veren 5 otomobilden birisidir hem de en çok üretilen ilk 5 model arasına girmeyi başarmıştır. Halen yeni modeli premium bir model olarak üretilmektedir. Ferdinand Porsche tarafından tasarlanan ilk prototiplerden bazıları Almanya – Stuttgart’da bulunan Porsche Müzesi’nde sergilenmektedir.