Yeni Fiat turbo-benzin motorları tanıtıldı.

0
1325
yeni fiat turbo-benzin motorlar

FCA (Fiat-Chrysler) bünyesinde yer alan Fiat, grup markalarına motor tedarik eden en önemli marka olması ile dikkat çekiyor. Öyle ki, yine grup bünyesinde yer alan Jeep ve Alfa Romeo markalarında büyük oranda Fiat motorları kullanılıyor. Şimdi de ilk olarak Jeep Renegade modelinde kullanılmaya başlanacak olan yeni Fiat turbo-benzin motorları tanıtıldı.

Fiat’ın her ikisi de 4 silindirli 1.6lt atmosferik ve 1.4lt turbo-benzin motorları yerine geçecek olan 1.0lt sıralı 3 silindirli ve 1.3lt sıralı 4 silindirli turbo-benzin motorların 3 farklı güç seçeneği yer alacak. Birinci seçenek olan 1.0lt motor 120ps ve 190Nm tork üretebilecek. Bu motor 6 ileri manuel şazıman ile sunulacak. 2. motor olan 1.3lt ise 2 farklı güç seçeneğine sahip. 150ps olan seçenek 7 ileri çift-kavramalı (DCT) şanzıman ile sunuluyor. Gerek 120ps gerekse de 150ps seçenek sadece önden çekişli araçlarda kullanılacak ve 4×4 seçeneği yer almayacak.

Yeni tanıtılan motorlar içerisinde yüksek gücü ve torku ile dikkat çeken daha güçlü 1.3lt motor ise 180ps güç üretirken torku da bu hacimdeki bir turbo-benzin motor için şaşırtıcı bir şekilde 270Nm olarak açıklanıyor. Bu seçenek ise 9 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman ile sunuluyor. Ayrıca önden çekiş yanında 4×4 çekiş seçeneği bu motor da yer alıyor.

Her 3 motorun da güç ve tork değerlerine bakıldığı zaman 1.0lt motorun ürettiği 190Nm/lt ve 1.3lt motorun ürettiği yaklaşık 207Nm/lt tork, turbo beslemeye sahip olsalar da bir benzin motor için oldukça yüksek. Öyle ki Fiat’ın 1.3lt turbo-dizel motoru 200Nm tork (154Nm/lt) üretebilirken, 1.6lt turbo-dizel motoru da 320Nm (200Nm/lt) tork üretebiliyor.

Yani yeni Fiat turbo-benzin motorları litre başına üretilen tork değerinden takdir edilesi bir şekilde kendi turbo-dizel motorlarını geçmiş bulunuyor. Bu durum, turbo-benzin motorların günümüzde ne kadar ileri bir seviyeye geldiğini net bi şekilde gösteriyor. Bu arada Renault’un 160ps güce sahip 1.6lt turbo-dizel motorunun 380Nm (238Nm/lt) tork kadar çıkabildiğini de eklemkte fayda var.

Her 3 motorun da tüketim değerleri Renegade modeli için bile olsa henüz açıklanmadı. Ancak yakın zaman içinde her 3 motorun da hem Fiat hem de Alfa Romeo modellerinde kendine yer bulması bekleniyor. Umarız bu motorlar önümüzdeki yıl tanıtıacak olan yeni Alfa Romeo Giulietta modeinde kendine yer bulur. Her ne kadar arkadan çekişli olarak sunulsa da, D segmenti Giulia modelinde de 1.3lt 180ps güç ve 270Nm tork üreten motorun 8 ileri tork konvertörlü şanzıman ile uyum içinde çalışabileceğini düşünüyoruz.

yeni fiat turbo-benzin motorlar